Właściwości kwasu chlebowego. Zobacz, jak go przygotować

Z wyglądu przypomina piwo, ale smakuje zupełnie inaczej. Kwas chlebowy jest słodko-kwaśny i pachnie słodem. W przeciwieństwie do warzenia piwa, przygotowuje się go szybko i sprawnie. Warto to robić szczególnie wiosną i latem - napój orzeźwia i gasi pragnienie. Ale nie tylko.

Kwas chlebowy ma wiele właściwości zdrowotnych. Składniki mineralne i witaminy w nim zawarte wspomagają leczenie dolegliwości, takich schorzeń, jak osteoporoza, cukrzyca, stwardnienie tętnic, hemoroidy, schorzenia jelit, choroba Parkinsona, a także grzybica.

Niestety, kwas chlebowy dostępny w sklepie to często napój gazowany o smaku chleba. W składzie znajdziemy: wodę, cukier, dwutlenek węgla, benzoesan sodu (E 211), kwas cytrynowy (E 330), sorbinian potasu (E 202) i inne ulepszacze. Dlatego lepiej przygotować go w domu. Przepis jest bardzo prosty.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz także: Nie wyrzucaj do kosza. Jej zapach odstraszy insekty z kuchni

Kwas chlebowy ma właściwości probiotyczneKwas chlebowy ma właściwości probiotyczne
Źródło zdjęć: © (123rf) Kwas chlebowy ma właściwości probiotyczne
Ewa Rycerz

/ 4Skład kwasu chlebowego

Kwas chlebowy robiony jest na podstawie ekstraktu ze słodu. Dzięki temu stanowi zasobne źródło witamin z grupy B, witaminy C i E. Te dwa przeciwutleniacze wspomagają walkę w wolnymi rodnikami, zapobiegając stresowi oksydacyjnemu.

W napoju znajdziemy także selen i cynk. Te dwa pierwiastki biorą udział w procesach metabolicznych i odgrywają ważną rolę w funkcjonowaniu trzustki, tarczycy oraz w przemianach białek, tłuszczów i węglowodanów.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 4Kwas chlebowy na trawienie

Kwas chlebowy powinny pić osoby, które miewają kłopoty w trawieniem. Napój jest bogaty w enzymy i bakterie kwasu mlekowego. Wykazuję one działanie wspomagające mikroflorę jelit, usprawniają także funkcjonowanie układu pokarmowego.

Picie kwasu chlebowego wpływa korzystnie na proces przemiany materii i ułatwia wypróżnianie.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 4Kwas chlebowy na zdrowe serce

Choroby serca są w Polsce bardzo powszechne i stanowią główną przyczynę zgonów. Osobom, które się z nimi borykają, zaleca się regularne spożywanie kwasu chlebowego.

Eksperci wykazali, że napój pomaga rozbić trójglicerydy i obniżyć poziom złego cholesterolu, dzięki czemu zmniejsza ryzyko miażdżycy. Wzmacnia także układ sercowo-naczyniowy.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz także: Nałóż młode liście na żylaki. Metoda znana od wieków

/ 4Przepis na kwas chlebowy

Jak przygotować napój chlebowy w domu? Potrzebny będzie naturalny zakwas żytni oraz woda, miód, drożdże i nieco cukru.

Chleb należy pokroić w kostkę i piec w piekarniku aż się zarumieni. Po tym czasie trzeba go wyjąć, wystudzić, zalać ciepłą wodą i odstawić na 3 godz.

Cukier, miód i drożdże rozpuść w letniej wodzie i dodaj do chleba, dobrze wymieszaj. Całość odstaw na dobę w zacienionym, ale nie zimnym miejscu.

Po 24 godz. przecedź roztwór i przelej do butelek, dodaj kilka rodzynek, przelej do butelek, ale nie zakręcaj mocno. Postaw je w chłodnym miejscu i poczekaj 3 dni. Zakwas będzie gotowy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka