Właściwości dżakfruta

Dżakfrut (jackfruit), czyli owoc drzewa bochenkowego, pochodzi z Indii. Można go też spotkać w Tajlandii, Malezji, Bangladeszu, Nepalu, ale też w Brazylii czy Australii. Uważany jest za największy owoc na świecie - średnio waży od 3,5 do 10 kg, ale zdarzają się okazy osiągające 30 kg wagi i 90 cm długości. Jego żółty miąższ o intensywnym zapachu podzielony jest na segmenty. Można go jeść na surowo lub gotować. W Polsce kupimy go w puszkach - kosztuje ok. 11 zł.
Przyjrzyjmy się właściwościom dżakfruta.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie owocu dżakfrut / Shuttestock

/ 4Składniki odżywcze

Oto podstawowe wartości odżywcze dżakfruta:

  • Jest bogaty w wiele witamin i składników mineralnych: witaminę C i A, tiaminę, niacynę, ryboflawinę, wapń, potas, żelazo, cynk, sód i kwas foliowy.
  • To jeden z niewielu owoców obfitych w witaminy z grupy B.
  • Jest bogatym źródłem fitoskładników i fenoli.
  • Zawiera błonnik, białko i jest wolny od tłuszczu.
  • 100 gramów owocu to 94 kcal.

/ 4Właściwości antynowotworowe

Obraz
© Zdjęcie owocu dżakfrut / Shutterstock

W związku z bogactwem antyoksydantów i fitoskładników oraz dzięki zawartości witaminy C, dżakfruty wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Udowodniono też, że poprawiają odporność.

/ 4Pozytywny wpływ na układ krwionośny i nerwowy

Obraz
© Zdjęcie owocu dżakfrut / Shutterstock

Ze względu na wysoką zawartość potasu, dżakfrut obniża i kontroluje ciśnienie krwi, co z kolei zmniejsza prawdopodobieństwo zawału czy udaru. Natomiast niacyna i tiamina są świetnym zastrzykiem energii, co przeciwdziała zmęczeniu, stresowi i osłabieniu mięśni. Duża zawartość magnezu i żelaza z kolei poprawiają jakość snu.

/ 4Zdrowie układu pokarmowego

Obraz
© Zdjęcie owocu dżakfrut / Shutterstock

Dżakfrut poprawia kondycję układu trawiennego - wpływ na to ma przede wszystkim błonnik (3,6 g w 100 g), który usprawnia ruchy jelit i zapobiega nowotworowi jelita grubego. Owoc chroni przed chorobą wrzodową żołądka, ponieważ ma działanie przeciwwrzodowe, antyseptyczne i przeciwzapalne.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka