Właściwości dżakfruta
Dżakfrut (jackfruit), czyli owoc drzewa bochenkowego, pochodzi z Indii. Można go też spotkać w Tajlandii, Malezji, Bangladeszu, Nepalu, ale też w Brazylii czy Australii. Uważany jest za największy owoc na świecie - średnio waży od 3,5 do 10 kg, ale zdarzają się okazy osiągające 30 kg wagi i 90 cm długości. Jego żółty miąższ o intensywnym zapachu podzielony jest na segmenty. Można go jeść na surowo lub gotować. W Polsce kupimy go w puszkach - kosztuje ok. 11 zł.
Przyjrzyjmy się właściwościom dżakfruta.
Składniki odżywcze
Oto podstawowe wartości odżywcze dżakfruta:
- Jest bogaty w wiele witamin i składników mineralnych: witaminę C i A, tiaminę, niacynę, ryboflawinę, wapń, potas, żelazo, cynk, sód i kwas foliowy.
- To jeden z niewielu owoców obfitych w witaminy z grupy B.
- Jest bogatym źródłem fitoskładników i fenoli.
- Zawiera błonnik, białko i jest wolny od tłuszczu.
100 gramów owocu to 94 kcal.
Właściwości antynowotworowe
W związku z bogactwem antyoksydantów i fitoskładników oraz dzięki zawartości witaminy C, dżakfruty wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Udowodniono też, że poprawiają odporność.
Pozytywny wpływ na układ krwionośny i nerwowy
Ze względu na wysoką zawartość potasu, dżakfrut obniża i kontroluje ciśnienie krwi, co z kolei zmniejsza prawdopodobieństwo zawału czy udaru. Natomiast niacyna i tiamina są świetnym zastrzykiem energii, co przeciwdziała zmęczeniu, stresowi i osłabieniu mięśni. Duża zawartość magnezu i żelaza z kolei poprawiają jakość snu.
Zdrowie układu pokarmowego
Dżakfrut poprawia kondycję układu trawiennego - wpływ na to ma przede wszystkim błonnik (3,6 g w 100 g), który usprawnia ruchy jelit i zapobiega nowotworowi jelita grubego. Owoc chroni przed chorobą wrzodową żołądka, ponieważ ma działanie przeciwwrzodowe, antyseptyczne i przeciwzapalne.