Właściwości pistacji
Orzechy to popularna przekąska i składnik głównych dań. Jeśli lubisz [orzechy](http://Orzechy to popularna przekąska i składnik głównych dań. Jeśli lubisz orzechy, pistacje to jeden ze zdrowszych wyborów. Pistacje są bogate w podstawowe składniki odżywcze i wykazują wiele właściwosci zdrowotnych, takich jak kontrola wagi czy obniżenie ryzyka problemów z sercem.), pistacje to jeden ze zdrowszych wyborów. Są one bogate w podstawowe składniki odżywcze i wykazują wiele właściwości zdrowotnych, takich jak kontrola wagi czy obniżenie ryzyka problemów z sercem.
Wartości odżywcze
Pistacje zawierają mniej kalorii, za to więcej potasu i witaminy K na porcję niż inne orzechy. Około 30 gramów pistacji to 160 kalorii, 6 gramów białka, 3 gramy błonnika oraz 15 gramów tłuszczu, z czego jedynie 2 gramy to tłuszcz nasycony. Co więcej, taka porcja zaspokaja 25 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę B6, 15 proc. na tiaminę i fosfor oraz 10 proc. na magnez.
Zawartość tłuszczu w pistacjach
Mimo że większość tłuszczu zawartego w pistacjach to jego zdrowy rodzaj, wciąż zawierają one sporo kalorii, więc najlepiej włączyć je do diety z umiarem. Badania przeprowadzone w 2011 roku pokazały, że jemy mniej pistacji, jeśli są one w skorupce, a nie obrane. Warto również sięgać po te niesolone, aby zmniejszyć spożywanie ilości tego składnika.
Zdrowie serca
Spożywanie pistacji pomaga obniżyć cholesterol. Uczestnicy badania, którzy odżywiali się niskokalorycznie i 10 lub 20 proc. całkowitej liczby kalorii pozyskiwali z pistacji, obniżyli cholesterol bardziej niż pacjenci, którzy odżywiali się zgodnie ze specjalną dietą mającą na celu obniżenie cholesterolu. Co więcej, pistacje zawierają argininę, która sprawia, że tętnice stają się bardziej giętkie oraz zmniejsza prawdopodobieństwo powstawania skrzepów krwi powodujących zawały.
Kontrola wagi
Orzechy pomagają zgubić zbędne kilogramy, jeśli spożywa się je w odpowiednich ilościach. Dzięki zawartości błonnika pistacje są bardziej sycące, co sprawia, że ograniczamy liczbę spożywanych kalorii w ciągu dnia. Badania opublikowane na łamach „Journal of the American College of Nutrition” pokazały, że osoby spożywające 240 kalorii w formie pistacji przez 12 tygodni obniżyły BMI i poziom triglicerydów znacznie bardziej niż osoby spożywające 220 kalorii w postaci precli.