- mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Największe mity na temat zdrowego jedzenia
Nie raz słyszałeś zapewne o tym, że brązowy cukier jest zdrowy, jogurty w wersji light pomagają w odchudzaniu, a napoje owocowe dostarczają niezbędnych witamin. Obiegowe opinie na temat temat tego, co jest zdrowe i odżywcze, przekazywane z ust do ust powodują, że nasze nawyki żywieniowe do najzdrowszych nie należą.
Jogurty w wersji light
Wydaje się, że jogurty typu light są zdrowszą i mniej kaloryczną alternatywą dla tych tradycyjnych. Nic bardziej mylnego. Liczne badania udowodniły, że osoby, które częściej sięgają po "lżejsze" wersje produktów spożywczych są o 40 proc. bardziej narażone na nadwagę. Dodatkowo, jedząc produkty bez tłuszczu, narażasz się na niedobór cennych dla organizmu witamin takich jak A, E oraz D. Jeśli wybierasz jogurty bez cukru, zwracaj uwagę na ich zawartość. Oprócz konserwantów i sztucznych barwników mogą zawierać słodziki.
Cukier brązowy jest zdrowszy niż biały
Tak naprawdę cukier biały i brązowy mają prawie taką samą ilość kalorii. Obydwa zawierają również sacharozę, która ma silne działanie zakwaszające organizm. Spożywanie cukru powoduje również osłabienie układu odpornościowego.
Napoje owocowe są zdrowe
Jeśli wydaje ci się, że napoje owocowe dostępne w każdym supermarkecie są zdrowszą alternatywą dla tych gazowanych, bardzo się mylisz. Zawierają nie tylko fruktozę, ale także dodatkowe porcje cukru, a nawet słodziki i syrop glukozowo-fruktozowy. Znajdują się w nich również sztuczne barwniki, które nadają piękny, intensywny kolor. Następnym razem wybierz kilka ulubionych owoców oraz warzyw i przygotuj z nich zdrowy koktajl. W ten sposób organizm otrzyma niezbędną porcję witamin, składników mineralnych i błonnika.
Szpinak to najlepsze źródło żelaza
Niedobór żelaza w organizmie może doprowadzić do niedokrwistości, czyli anemii. 100 g liści świeżego szpinaku zawiera zaledwie 3 g tego cennego pierwiastka. Dodatkowe porcje żelaza znajdziesz w wątróbce, jajach, pomidorach i pietruszce. Te zielone liście nie powinny znajdować się w diecie osoby cierpiącej na kamicę nerkową ze względu na zawartość kwasu szczawiowego, który przyczynia się do powstawania kamieni.
Mimo tego szpinak jest bardzo zdrowym warzywem zawierającym witaminy C, E, K, z grupy B oraz magnez, potas, beta-karoten.
Ogórek i pomidor to zdrowe połączenie
Zarówno ogórek, jak i pomidor to zdrowe produkty, które powinny znaleźć się w urozmaiconej diecie. Ogórek składa się w ponad 90 proc. z wody, działa moczopędnie i z tego względu jest polecany na infekcje nerek oraz układu moczowego. Dzięki niemu pozbędziesz się również toksyn z organizmu. Pomidor to źródło beta-karotenu, witaminy C, PP oraz K, a także likopenu, który jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Dlaczego więc połączenie ogórka z pomidorem jest niekorzystne dla zdrowia? Warzywa zawierające witaminę C nie powinny być łączone z ogórkiem, ponieważ zawiera on askorbinazę, która niszczy tę witaminę.