Uwaga na nowalijki. Szpinak, szczaw i rabarbar kryją groźne składniki antyodżywcze

Wiosną chętnie sięgamy po sezonowe warzywa i owoce, szczególnie pożądane po okresie zimowym. Poza smakiem kuszą nas obietnicą cennych wartości odżywczych – witamin i minerałów. A co łączy rabarbar, szczaw, szpinak i szparagi oraz maliny? Zawierają tzw. szczawiany, szczególnie groźne dla kilku grup osób.

Szczawiany mogą "okradać" nasz organizm z wapniaSzczawiany mogą "okradać" nasz organizm z wapnia
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Szczawiany, czyli sole kwasu szczawiowego są związkami organicznymi, które przyswajamy wraz z pożywieniem.

Powstają także w wyniku przemian metabolicznych w układzie moczowym oraz w jelicie grubym. Gdy te funkcjonują prawidłowo, wydalamy szczawiany wraz z moczem.

Jednak zarówno nadmiar tych składników antyodżywczych w diecie, jak i schorzenia utrudniające pozbywanie się szczawianów z organizmu, mogą być wyjątkowo dokuczliwe.

Szczaw może poważnie zaszkodzić. Wszystko przez groźną substancję

Szczawiany - czym są?

Szczawiany mogą kryć się w wielu produktach spożywczych
Szczawiany mogą kryć się w wielu produktach spożywczych © Getty Images

Bóle i obrzęki stawów? Silny, niekiedy obezwładniający ból podczas oddawania moczu? A może częste złamania kości? To mogą być bardzo wyraźne sygnały alarmowe wysyłane przez organizm.

Szczawiany i ich wpływ na zdrowie

Zielone warzywa liściaste to przede wszystkim źródło cennego dla kości wapnia. Najnowsze badania dowodzą, że mają również działanie przeciwnowotworowe i warto włączyć je na stałe do naszego codziennego jadłospisu. Zanim jednak ulegniemy – szczególnie wiosną – delikatnym liściom szczawiu czy młodego szpinaku, warto wiedzieć, że w rzeczywistości mogą sprzyjać... niedoborom wapnia.

Wszystko przez szczawiany, które wiążą się z wapniem i wydalane są wraz z moczem, pogłębiając problem z niedoborami. Poza tym zdecydowanie nie będą warzywami dla zestresowanych, bo mogą zaburzać wchłanianie magnezu niezbędnego dla układów nerwowego i mięśniowego. Jego niedobory natomiast mogą w skrajnym przypadku doprowadzić do zaburzeń pracy mięśnia sercowego.

Czy jest na to rada? Owszem, bogate w wapń i witaminę K, ułatwiającą jego przyswajanie, są także kapusta, jarmuż czy brokuły.

Innym zagrożeniem ze strony warzyw i owoców bogatych w szczawiany jest rozwinięcie się kamicy układu nerwowego. To wyjątkowo bolesne schorzenie, którego powikłania obejmują niewydolność nerek, nowotwory miedniczki nerkowej, a nawet – pojawienie się sepsy.

Uwaga – tu kryją się szczawiany

U osób dorosłych dopuszczalną dzienną dawką szczawianów jest 250 mg, jednak osoby borykające się z kamicą, muszą ograniczyć ich spożycie do zaledwie 40-50 mg. Tymczasem zaledwie 100 g szczawiu to aż 270-730 mg, a 100 g szpinaku - 320-1260 mg.

Na które produkty trzeba uważać?

  • rabarbar,
  • szparagi,
  • szpinak,
  • buraki czerwone oraz botwinka,
  • kawa, herbata, kakao i czekolada,
  • bataty,
  • rzepa,
  • fasola oraz soja,
  • orzechy,
  • maliny.

Czy to znaczy, że wszystkie te produkty należy wykluczyć z diety? Okazuje się, że nie. Wystarczy trzymać się kilku wskazówek dietetycznych. Przede wszystkim w ciągu dnia należy wypijać od dwóch do trzech litrów wody, a także ograniczyć spożycie soli na rzecz większej podaży wapnia. Odkryto także, że wyższe stężenie szczawianów w organizmie dotyka osoby unikające aktywności fizycznej.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka