Dieta dla osób po czterdziestce. Produkty, które wzmocnią serce
Po ukończeniu 40. roku życia warto zadbać o swoje zdrowie. Zachowania, które do tej pory uchodziły nam na sucho, teraz mogą niekorzystnie odbić się na naszym zdrowiu.
Mowa przede wszystkim o paleniu papierosów, niezdrowej diecie i braku aktywności fizycznej.
Po 40. wzrasta ryzyko zachorowania na schorzenia serca, w tym szczególnie chorobę niedokrwienną serca. Aby obniżyć to ryzyko, warto wprowadzić zmiany do swojego jadłospisu.
Co jeść, żeby wzmocnić serce? Zobacz galerię.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Pij codziennie na czczo. Organizm ci się odwdzięczy
Owoce, które wzmacniają serce
Zamiast sięgać po niezdrowe przekąski, włącz do swojej diety więcej owoców. W ten sposób dostarczysz niezbędnych substancji odżywczych, zaspokoisz też ochotę na słodką przekąskę.
Według badań opublikowanych w ''The New England Journal of Medicine'' osoby, które jedzą codziennie minimum 100 g owoców są o 33 proc. mniej narażeni na zawał serca. Jakie owoce będą najlepsze?
W sezonie letnim warto zajadać się arbuzem. Owoc ten w przeważającej ilość składa się z wody, jest więc niskokaloryczny. Arbuz jest dobrym źródłem likopenu i potasu, które mają udowodnione działanie obniżające ciśnienie krwi, a także witaminy C, która jest silnym przeciwutleniaczem.
Na zdrowie serca mają też wpływ jabłka i banany. Jabłka są cennym źródłem pektyn, które blokują wchłanianie złego cholesterolu z posiłków. Banany zaś są doskonałym źródłem potasu.
W sezonie letnim warto też spożywać owoce jagodowe: truskawki, jeżyny, maliny i borówki amerykańskie są bogate w przeciwutleniacze, które hamują procesy starzenia się komórek. Owoce jagodowe mają też niski indeks glikemiczny, co sprawia, że nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi, ale zaspokajają ochotę na słodycze.
Na następnym slajdzie objerzysz WIDEO
Warzywa, które mają korzystny wpływ na serce
Kolejną grupą produktów, która pomoże wzmocnić serce są warzywa. Są niskokaloryczne i zawierają mnóstwo cennych substancji odżywczych. Warto włączyć do swojej diety pomidory. Są one bogatym źródłem likopenu i potasu. Najlepiej spożywać je w postaci soku, bez dodatku soli i cukru.
Do diety wzmacniającej serce trzeba też włączyć zielone warzywa liściaste - szpinak i jarmuż. Szpinak jest dobrym źródłem potasu, magnezu i luteiny, która jest silnym antyoksydantem. Jarmuż z kolei zawiera witaminy A, C, K, błonnik, żelazo i wapń.
W diecie osoby po czterdziestce nie powinno też zabraknąć buraków, brokułów, batatów, czosnku i czarnej fasoli.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zdrowa przekąska - ciemna czekolada i rodzynki
Dobrą wiadomością dla osób będących na diecie wzmacniającej serce jest obecność gorzkiej czekolady.
Według badań, kobiety, które spożywają jedną lub dwie kostki ciemnej czekolady dziennie, mają o 32 proc. mniejsze ryzyko wystąpienia chorób serca.
Najlepszy wynik daje spożywanie czekolady, które zawiera m.in. 70 proc. kakao. Znajduje się w niej najwięcej flawonoli, które mają właściwości przeciwutleniające i przeciwazapalne.
W ramach zdrowej przekąski można też spożywać rodzynki. Według naukowców z American College of Cardiology, rodzynki, ze względu na wysoki poziom potasu, zmniejszają ryzyko nadciśnienia.
Wartościową przekąską będą też orzechy włoskie, migdały i orzeszki ziemne. Zawierają one sporo magnezu, białka, błonnika i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Nie jedz za często. Zawiera rakotwórczą rtęć
Najlepsze napoje - sok winogronowy i zielona herbata
Sok winogronowy jest cenną skarbnicą resweratrolu - źródła młodości. Substancja ta obniża poziom cholesterolu LDL, zwiększa poziom cholesterolu HDL, pomaga też zwalczać skrzepy powstające w naczyniach krwionośnych.
Warto sięgać też po zieloną herbatę. Zawiera ona katechiny, czyli substancje, które pomagają zapobiegać chorobom serca, obniżają poziom cholesterolu i zapobiegają rozwojowi miażdżycy.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Jedz jak najczęściej, jeśli bolą cię stawy
Zdrowe tłuszcze – oliwa z oliwek i awokado
W diecie osób po czterdziestce nie może zabraknąć zdrowych tłuszczów. Oliwa z oliwek jest bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które występują w dobrych proporcjach.
Najlepsza jest oliwa tłoczona na zimno. Warto używać jej do sałatek, trzeba jednak pamiętać, że nie nadaje się do smażenia.
Dobrym źródłem kwasów tłuszczowych jest też awokado. Jest bogatym źródłem kwasu oleinowego, który reguluje poziom cholesterolu we krwi i obniża stężenie szkodliwych triglicerydów.
Wszystkie wymienione produkty wykazują pozytywny wpływ na pracę serca i całego układu krwionośnego.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl