Właściwości tamaryndu, czyli owocu indyjskiego drzewa, które można kupić w Polsce

Tamarynd to owoc drzewa pochodzącego z Indii. Nadaje on każdej potrawie specyficzny, słodko-pikantny smak. Jest źródłem błonnika, składników mineralnych oraz witamin. Znalazł on również zastosowanie w medycynie. Sprawdź, jakie właściwości lecznicze niesie ze sobą stosowanie tego naturalnego środka.

Właściwości tamaryndu, czyli owocu indyjskiego drzewa, które można kupić w Polsce Właściwości tamaryndu, czyli owocu indyjskiego drzewa, które można kupić w Polsce
Źródło zdjęć: © 123rf
Magdalena Bury

Wspiera trawienie

Tamarynd jest składnikiem wielu tradycyjnych środków przeczyszczających. Stosowany jest także w leczeniu glist jelitowych u dzieci. Jego miąższ jest skarbnicą błonnika, dzięki czemu przyjmuje się go przy zaparciach. Tamarynd wspiera trawienie oraz leczy refluks żołądkowo-przełykowy. Jest także skuteczny w leczeniu biegunki.

Zapobiega nowotworowi okrężnicy

Ten indyjski owoc, o kształcie strąków, zawiera również kwas winowy, który jest silnym antyoksydantem. Chroni on organizm przed rozwijaniem się wolnych rodników. Jego składniki wspierają błonę wyścielającą jelita, dzięki czemu działają jak tarcza przed atakiem rakotwórczych komórek.

Kontroluje ciśnienie tętnicze

Tamarynd jest źródłem potasu, który reguluje poziom ciśnienia we krwi. Dzięki niemu w organizmie utrzymuje się równowaga płynów. Kolejnym składnikiem tego owocu jest żelazo – pierwiastek odpowiedzialny za produkcję czerwonych krwinek.

Wpływa na poziom cholesterolu

Dzięki przeciwutleniaczom oraz błonnikowi tamarynd wpływa na regulację poziomu cholesterolu we krwi. Chroni także serce przed wieloma szkodliwymi czynnikami. W związku z tym polecany jest osobom o zwiększonym ryzyku wystąpienia chorób układu krążenia.

 

Tamarynd ma wiele pozytywnych właściwości dla naszego organizmu
Tamarynd ma wiele pozytywnych właściwości dla naszego organizmu © 123rf

Chroni oczy

Jednym ze składników tamaryndu jest witamina A, która odgrywa ważną rolę w procesie widzenia. Dzięki niej zmniejsza się ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Tamarynd chroni i nawilża, więc stosowany jest także w produkcji kropel do oczu. Pomoże także napar – picie zaparzonych owoców zapobiega bowiem infekcjom oczu.

 

Wspiera odporność

Tamarynd w medycynie naturalnej stosowany jest jako środek wspierający leczenie szkorbutu, przeziębienia i fluorozy. Dzięki zawartości witamin oraz soli mineralnych obniża także gorączkę. 100 g tamaryndu zawiera 36 proc. dziennej dawki tiaminy (witaminy B1), 23 proc. dawki żelaza i magnezu oraz 16 proc. dziennego zapotrzebowania na fosfor.

Pozytywny wpływ na skórę

Ten słodko-pikantny owoc zawiera antyoksydanty odpowiedzialne za zwalczanie szkodliwych wolnych rodników, co wpływa na zachowanie młodego wyglądu. Owoc przyspiesza gojenie uszkodzeń naskórka oraz redukuje drobne zmarszczki. Pomaga także w leczeniu oparzeń oraz w zwalczaniu infekcji skórnych.

Jak stosować tamarynd?

Tamarynd możemy używać jako dodatek do zup, dań oraz napojów. Kupimy go w sklepie internetowym. 400 g drylowanego tamaryndu kosztuje ok. 10 zł.

 

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka