Właściwości zdrowotne morszczynu
Morszczyn pęcherzykowaty to glon, który występuje w strefach Oceanu Atlantyckiego i Spokojnego oraz w Morzu Północnym i Bałtyckim. Surowce pozyskane z glonów cieszą się w naszym kraju coraz większym zainteresowaniem, a wszystko za sprawą dobroczynnych dla naszego zdrowia właściwości. Już w 1976 roku badania naukowe przeprowadzone we Włoszech wykazały, że grupa pacjentów, którzy włączyli morszczyn do swojej diety, chudła dwa razy szybciej niż badani, którym nie podawano glonu. Ale roślina ta polecana jest nie tylko osobom walczącym z nadwagą – morszczyn zaliczany jest do surowców jodowych, które leczą tarczycę, oraz wykorzystywany jest w terapii gruźlicy, chorób skóry i miażdżycy. Czy wiesz, dlaczego jeszcze warto włączyć morszczyn do swojej diety?
Właściwości morszczynu
Morszczyn pęcherzykowaty bogaty jest w jod oraz brom – pierwiastek, który wspomaga wchłanianie magnezu oraz wapnia z pożywienia. Znajduje się w nim także kwas alginowy, który chroni błonę śluzową przełyku i żołądka przed działaniem kwasów żołądkowych. Fukoksantyny zawarte w morszczynie to naturalny spalacz tłuszczu, natomiast karoteny wzmacniają odporność i poprawiają funkcjonowanie wzroku, a poza tym wspomagają leczenie trądziku i opóźniają pojawienie się zmarszczek. To powoduje, że morszczyn jest polecany osobom, które chcą cieszyć się nie tylko dobrym zdrowiem, ale i urodą.
Leczenie tarczycy
Roślina ta reguluje gospodarkę hormonalną, która zaburzona jest przez niedobór jodu. Stosuje się ją zatem w celu poprawienia niewydolności pracy gruczołu tarczycy. Ze świeżego bądź suszonego morszczynu można przygotować wywar, który należy przecedzić i jeść jak zupę. Glon ten ma smaczny i słodki smak. Nie wolno jednak przesadzać z ilością spożywanego morszczynu, ponieważ zawarte w nim polisacharydy mają właściwości przeczyszczające.
Odchudzanie
Ta morska roślina występowała kiedyś w Zatoce Gdańskiej, ale obecnie woda jest zbyt zanieczyszczona, jak na wymagania tej rośliny. Z morszczynu uzyskuje się bowiem surowce lecznicze – plechy, które fale wyrzucają na brzeg morza. Morszczyn wspomaga też proces odchudzania, przyspieszając przemianę materii. Ponadto poprzez pobudzenie procesów rozkładu chemicznego, spowalnia wchłanianie tłuszczów i węglowodanów do krwi. Glon ten powoduje wzrost wymiany osmotycznej, co przyspiesza proces wydalania wody z organizmu, dzięki czemu w naturalny sposób pozbędziesz się toksyn.
Naturalne wzmacnienie odporności
Morszczyn to źródło wielu witamin. Zawiera w sobie między innymi witaminę A, która chroni wzrok, witaminy z grupy B (B1 i B2), które zapewniają równowagę psychiczną i chronią przed nowotworami, oraz wzmacniającą odporność witaminę C. Ten morski glon to także kopalnia składników mineralnych: cynku, wapnia, miedzi, manganu oraz magnezu. Morszczyn wykazuje ponadto działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Jest pomocny w procesie gojenia ran.
Działanie przeciwmiażdżycowe i antyrakowe
Dlaczego jeszcze warto pić morszczyn? Roślina ta ochroni nasz organizm przed miażdżycą, ponieważ zwiększa aktywność enzymów utleniających tłuszcze, tym samym zapobiegając odkładaniu się lipidów w naczyniach krwionośnych. Ponadto wywar z morszczynu wspomaga przemianę cholesterolu w kwasy żółciowe. Morszczyn stosowany jest nawet w leczeniuraka odbytnicyiokrężnicy!
Leczenie stawów i działanie antycellulitowe
Masz reumatyzm? Albo artretyczne bóle stawów? Przygotuj sobie kąpiel z morszczynu. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym tej rośliny, pozbędziesz się bólu stawów, a przy okazji zrelaksujesz się i odżywisz skórę. Wystarczy wsypać płatki glonu do bawełnianego woreczka i wrzucić do wanny pełnej gorącej wody. Woreczek może nam posłużyć jako gąbka – nacierajmy nim ciało. Takie zabiegi wygładzają skórę i działają antycellulitowo.