Właściwości zupy rybnej. Poznaj je wszystkie
Ryby, które są źródłem wielu składników odżywczych, powinny znaleźć się w diecie każdego z nas. Czy myślałeś kiedyś, by ugotować z nich zupę? Bulion rybny posiada właściwości, o których nie masz pojęcia.
Zupa rybna to danie szczególnie spopularyzowane w krajach Azji, takich jak Korea, Japonia, Wietnam i Indonezja. Jest lubiana również w Rosji. Gotuje się ją na bazie ryb i ich kości, z mnóstwem warzyw i aromatycznych przypraw.
Ten rodzaj zupy jest bogaty w wapń, krzem, magnez, fosfor i jod, czyli minerały niezbędne do utrzymania zdrowych kości, mięśni, serca i mózgu.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Ryby w supermarketach są rozmrażane!
Reguluje hormony
Zupa rybna może mieć zbawienny wpływ na regulację hormonów u osób ciepiących na niedoczynność tarczycy. Nieodzowna terapia hormonalna, uzupełniona dietą bogatą w ryby i owoce morza zredukuje uczucie zmęczenia, huśtawkę nastrojów i przybieranie na wadze. Dlaczego?
Ryby zawierają jod, który jest w stanie pomóc naszemu ciału w uwalnianiu hormonów, w tym hormonów tarczycy.
Udowodniono również wpływ zupy z ryb na raka tarczycy. Większe spożycie jodu może wykazywać zdolności do zwalczania komórek nowotworowych.
Jod, naturalnie zawarty w rybach, nie występuje w żadnym innym mięsie zwierzęcym.
Zobacz też: Ta ryba może być kluczem w walce z białaczką
Na poprawę pamięci i IQ
Jod wpływa nie tylko na regulację hormonów, ale także na zdolność przyswajania wiedzy, a co za tym idzie, na iloraz inteligencji. Jod znajdujący się w soli jest jednak sztuczny, dlatego ryby będą zdecydowanie lepszym wyborem.
Inne witaminy i minerały zawarte w mięsie ryb również są doskonałym pokarmem dla mózgu. Bulion pity regularnie spowalnia spadek zdolności poznawczych i znacząco poprawia pamięć.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Jak kupowac ryby i owoce morza?
Źródło wapnia
Najbardziej wartościowym składnikiem każdej zupy z kości jest wapń. Jest on niezbędny do funkcjonowania organizmu.
Wapń przyczynia się do skurczu mięśni, co umożliwia nam prawidłową motorykę kończyn.
Pomaga tez w procesie krzepnięcia krwi.
Zobacz też: Pigułka na hemofilię. To możliwe!
Dla zdrowych kości, stawów i skóry
Oprócz wapnia, zupa rybna zawiera też dużą dawkę kolagenu.
Pomaga on zachować młodość skóry na dłużej, wygładza ją i sprawia, że jest bardziej elastyczna. Przyspiesza proces gojenia się ran i ma znaczący wpływ na redukcję blizn. Chroni stawy i wzmacnia włosy.
Brak kolagenu w organizmie może z kolei skutkować szybszym pojawieniem się zmarszczek i znienawidzonego przez kobiety cellulitu.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Jak zadbać o skórę po pięćdziesiątce?
Jak przyrządzić zupę?
Najważniejszym składnikiem bulionu są ryby. Warto zdecydować się na te mniej tłuste, takie jak dorsz czy sola.
Tłuste ryby, takie jak łosoś, mogą zdominować smak i zmętnić zupę, jeśli gotują się przez długi czas. Są jednak równie smaczne.
Pierwszym etapem gotowania jest wrzucenie do garnka ulubionych warzyw. Musimy pamiętać też o przyprawach. Oprócz tych tradycyjnie używanych, dodajmy do bulionu kilka goździków i odrobinę imbiru. Przyda się również czosnek i natka pietruszki. Na koniec dorzućmy ryby, koniecznie wraz z kośćmi.
Wywar powinien gotować się minimum godzinę. Po upływie tego czasu pozbądź się wszystkich kości. Prozdrowotna, pyszna zupa jest gotowa do jedzenia. Smacznego!
Zobacz też: Ryba w winie. Sprawdź przepis
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl