Woda - najbardziej wartościowy płyn dla ludzkiego organizmu

Pani pijąca filtrowaną wodęPani pijąca filtrowaną wodę
Agnieszka Gotówka

Czysta woda to najlepszy napój, jaki możemy dostarczyć naszemu organizmowi. Gasi pragnienie, nawadnia, a także dostarcza wielu cennych pierwiastków.

Woda stanowi 70 proc. naszego ciała. Pełni w organizmie wiele istotnych funkcji, np. pomaga usunąć toksyny, stanowi nośnik w procesie odżywiania komórek, nawadnia tkanki i narządy. Każdego dnia wydalamy jej jednak bardzo dużo, np. z moczem lub potem (nawet 2 litry!).

Często nie zdajemy sobie sprawy, jak szybko może dojść do odwodnienia i jak bardzo nasze samopoczucie jest od tego uzależnione. Już niewielki niedobór wody w organizmie może spowodować ospałość, problemy z koncentracją oraz spowolnić przemianę materii. Dlatego tak ważne jest, by stale mieć pod ręką czystą wodę.

Filtrowana woda jest czysta i smaczna
Filtrowana woda jest czysta i smaczna

Woda mineralna czy źródlana?

Największym zaufaniem cieszy się woda butelkowana. Najczęściej wybierane są:

  • wody mineralne – dostarczają organizmowi optymalną dawkę mikroelementów. Na co dzień odpowiednia będzie woda średniozmineralizowana, dla osób aktywnych fizycznie i matek karmiących piersią polecana jest ta z wysoką zawartością minerałów;
  • wody źródlane – są niskozmineralizowane (poniżej 500 mg minerałów na litr). Polecane są małym dzieciom.
  • wody lecznicze – charakteryzują się bardzo wysoką zawartością pierwiastków. Do ich picia należy więc podchodzić z dużą rozwagą i tylko wówczas, gdy cierpimy na określone niedobory składników mineralnych.

Woda butelkowana na pierwszy rzut oka wydaje się niedroga. Jej cena oscyluje wokół 2 zł za litr. Jeśli jednak kupujemy zgrzewkę wody na tydzień, mamy już 12 zł, co w skali miesiąca czy roku daje nam już całkiem sporą sumkę (ponad 600 zł rocznie). Dźwiganie ciężkich zgrzewek nie sprzyja naszemu kręgosłupowi. Woda butelkowana nie jest też przyjazna środowisku. Butelka wykonana z plastiku rozkłada się od 100 do nawet 1000 lat. Dlaczego więc bierzemy tak dużo na swoje barki, podczas gdy wcale nie jest to konieczne?

Woda z kranu – czy można ją pić?

Wodę można z powodzeniem pić bezpośrednio z kranu. Niestety, w takiej postaci nie każdemu smakuje. Obecny w niej chlor sprawia, że woda ma specyficzny zapach. Ale czy wiedzieliście, że łatwo można się go pozbyć, na przykład za pomocą dzbanka filtrującego?

Woda w procesie filtracji przepływa przez specjalny wkład z węglem aktywnym oraz wymiennikiem jonowym. Oczyszcza się z substancji, które niekorzystnie wpływają na jakość wody kranowej. Tym sposobem staje się ona mniej twarda, czystsza i smaczniejsza.

Nie trzeba też obawiać się zanieczyszczeń. Jakość wody z wodociągów podlega ścisłej kontroli i jest nieustannie monitorowana, nie tylko u źródła, ale także podczas transportu rurami.

Woda z kranu jest zrównoważona pod względem minerałów. Jest odpowiednia dla wszystkich, a przy tym tania i przyjazna środowisku. Przed spożyciem warto więc tylko poddać ją procesowi filtracji, by w ten sposób polepszyć jej smak i zapach. Po co więc kupować setki butelek, kiedy można zainwestować w jeden filtr?

Niektórzy sięgają po wodę przegotowaną, którą piją po ostudzeniu. Warto jednak wiedzieć, że poddanie wody działaniu wysokich temperatur powoduje zubożenie składu mineralnego. Wytrącają się związki wapnia i magnezu, co po czasie daje się zauważyć gołym okiem w postaci kamienia osadzającego się w czajniku. Problem ten zniknie, gdy będziemy gotować wodę wcześniej przefiltrowaną.

Woda powinna być obecna w diecie każdego dnia. Decydując się na konkretny jej rodzaj, warto wziąć pod uwagę nie tylko to, że ugasi nasze pragnienie. Bardzo istotne są także kwestie ekonomiczne, zdrowotne oraz te związane z ochroną środowiska naturalnego.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka