Wpływ chorób onkologicznych na stan odżywienia pacjentów

Zaburzenia stanu odżywienia u osób chorujących na nowotwory występują wyjątkowo często. Problemy te objawiają się brakiem apetytu oraz trudnościami w spożywaniu posiłków. W konsekwencji prowadzą do utraty masy ciała, ogólnego osłabienia organizmu, mogą także mieć wpływ na tolerancję terapii.

Wpływ chorób onkologicznych na stan odżywienia pacjentówWpływ chorób onkologicznych na stan odżywienia pacjentów
Katarzyna Krupka

To musisz wiedzieć

Choroba nowotworowa wywołuje w organizmie stan zapalny. Komórki nowotworowe wydzielają substancje, które hamują łaknienie i zwiększają zużycie energii. Jednocześnie dochodzi do rozpadu białek strukturalnych (pochodzących głównie z mięśni) i tkanki tłuszczowej. Choroba nowotworowa może powodować zaburzenia w działaniu narządów uczestniczących w procesach trawienia i wchłaniania. To powoduje, że u pacjentów pojawiają się nudności, wzdęcia, wymioty i biegunka. Nasilające się problemy gastryczne prowadzą do sytuacji, w której chory traci ochotę na jedzenie, zmniejsza się jego apetyt, spożywa on zbyt mało posiłków, a jego masa ciała spada.

Te same reakcje mogą wystąpić na skutek leczenia onkologicznego. Terapia ma za zadanie zniszczenie komórek nowotworowych, ale zdarza się, że może uszkodzić również te zdrowe. Niepożądanymi jej działaniami mogą być m.in.: wypadanie włosów, nudności, wymioty, biegunka oraz owrzodzenia jamy ustnej. Intensywność ich występowania zależy od typu nowotworu, miejsca występowania, czasu leczenia oraz dawki leków przyjmowanych przez pacjenta. Znaczący wpływ na odżywienie organizmu chorych ma również miejsce występowania nowotworu. Jeżeli został zlokalizowany w gardle lub przełyku, może utrudnić połykanie.

Zaburzenia stanu odżywienia można korygować za pomocą prawidłowej diety. Jadłospis pacjenta powinien zawierać produkty dostarczające białko, energię, bogate w witaminy i składniki mineralne – to ważne zarówno przed rozpoczęciem terapii, w trakcie jej trwania, jak i w okresie rekonwalescencji. Jeśli jednak potrzeb chorego organizmu nie jesteśmy w stanie zaspokoić za pomocą tradycyjnych produktów spożywczych, należy rozważyć zastosowanie wsparcia żywieniowego – na przykład poprzez wysokoenergetyczne preparaty odżywcze przeznaczone do żywienia medycznego.

Należy pamiętać, że prawidłowy stan odżywienia organizmu może przełożyć się na zmniejszenie ryzyka wystąpienia powikłań pooperacyjnych, skrócenie okresu pobytu w szpitalu czy obniżenie ryzyka powikłań metabolicznych. To właśnie dlatego wspomaganie diety pacjentów onkologicznych wysokoenergetycznymi preparatami odżywczymi jest tak ważne.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka