Wszystko, co musisz wiedzieć o mleku roślinnym
Różne rodzaje mleka roślinnego w szybkim tempie zyskują popularność. Piją je nie tylko osoby z nietolerancją laktozy, weganie, ale również wszyscy ci, którzy nie przepadają za zwykłym, krowim mlekiem. Na sklepowych półkach pojawia się coraz więcej ich rodzajów – migdałowe, sojowe, ryżowe, kokosowe, owsiane, orzechowe. Czy wiesz, że bez problemu możesz przygotować taki napój w domu?
Aż 80 proc. z nas nie trawi prawidłowo mleka krowiego. Koncerny produkujące żywność przyszły nam więc z pomocą i ruszyły z produkcją różnych rodzajów mleka roślinnego. Napoje roślinne różnią się smakiem i właściwościami w zależności od tego, z czego zostały przygotowane. Nie musisz kupować ich w sklepie – łatwo przygotujesz je w domu i będziesz mieć pewność, że nie zawierają żadnych niepotrzebnych substancji ani cukru. Przedstawiamy najbardziej popularne rodzaje mleka roślinnego.
Mleko migdałowe
Migdały to jedne z najzdrowszych orzechów – zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, a także wiele cennych minerałów (magnez, wapń, potas, cynk). Mleko z tych orzechów ma mało kalorii i jest polecane osobom cierpiącym na choroby układu krążenia oraz ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak wrzody czy refluks. Mleko migdałowe ma orzechowy, lekko słodki smak i świetnie nadaje się do płatków, kawy oraz ciast. Jak samodzielnie przygotować taki napój? Wystarczy 1 szklankę migdałów namoczyć przez noc w wodzie, a następnie zmiksować w blenderze z 4 szklankami wody. Całość przecedzamy przez gazę i mamy własne mleko migdałowe gotowe w kilka minut!
Mleko kokosowe
W przeciwieństwie do wody kokosowej, mleko z orzecha kokosowego zawiera dużo tłuszczu i kalorii. Właśnie z tego powodu budzi wiele kontrowersji. Kokosy są jednak dobrym źródłem błonnika, witamin z grupy B oraz C i E. W ich miąższu znajdują się również minerały – żelazo, selen, magnez, fosfor i wapń. Napój taki ma lekko słodki smak i jest dobrym substytutem dla zwykłego mleka. Można go używać do koktajli, pieczenia i kawy. Ze względu na dużą zawartość nasyconych tłuszczów eksperci radzą, by nie spożywać go codziennie, a raczej okazjonalnie. Mleko kokosowe można przyrządzić w domowych warunkach. Procedura jest taka sama, jak w przypadku mleka migdałowego – wiórki kokosowe moczymy w wodzie, a następnie blendujemy z wodą, przecedzamy i pijemy. W sklepach dostępne jest gotowe mleko kokosowe w puszkach.
Mleko sojowe
To najpopularniejsze mleko roślinne. Jest bogate w białko, dlatego chętnie piją je wegetarianie, weganie oraz wszyscy, którzy chcą wzbogacić swoją dietę w ten składnik. Mleko sojowe zawiera również żelazo, wapń oraz witaminy z grupy B. Zanim po nie sięgniesz, pamiętaj, że może wywoływać alergie i jest ciężkostrawne. Mleko sojowe można stosować w kuchni do wszystkiego, jako zamiennik mleka krowiego. Aby samemu przygotować mleko sojowe, potrzebujemy jednej szklanki ziaren soi. Namaczamy je w 3 szklankach wody, miksujemy z kolejnymi 3 szklankami wody, a później gotujemy przez 30 minut.
Mleko owsiane
Mleko owsiane jest bogate w błonnik i kwas foliowy, zawiera więcej wapnia od mleka krowiego, a ponadto jest źródłem wielu witamin i minerałów. Mała zawartość tłuszczu sprawia, że ma lekko wodnistą konsystencję, dzięki czemu idealnie nadaje się do gotowania i pieczenia. Do jego przygotowania potrzebujemy szklanki płatków owsianych i wody. Chwila miksowania w blenderze i pyszne, wartościowe mleko gotowe!
Mleko ryżowe
Mleko ryżowe to dobry wybór dla osób z nietolerancją laktozy. Powinni po nie sięgnąć również ci, którzy muszą ograniczyć cholesterol w diecie. Mleko ryżowe ma jednak mało wapnia i białka, dlatego nie ma wielu zwolenników. Producenci dodają do niego wapń oraz witaminę A i D. Domowy napój uzyskamy, gotując ryż, a następnie miksując go w blenderze z wodą. Możemy dodać do niego ziarenka wanilii, syrop klonowy albo cynamon.
Mleka roślinne dobrze sprawdzają się jako zamienniki mleka krowiego. Kupując gotowe produkty, zwracajmy uwagę na skład – unikajmy dodatku substancji słodzących i sztucznych aromatów. W domu możemy przygotować mleko z praktycznie każdego rodzaju orzechów, nasion i zbóż. Pamiętajmy, że żadne mleko roślinne nie ma takich samych właściwości, jak to tradycyjne.