Wszystko, co musisz wiedzieć o mleku roślinnym

Różne rodzaje mleka roślinnego w szybkim tempie zyskują popularność. Piją je nie tylko osoby z nietolerancją laktozy, weganie, ale również wszyscy ci, którzy nie przepadają za zwykłym, krowim mlekiem. Na sklepowych półkach pojawia się coraz więcej ich rodzajów – migdałowe, sojowe, ryżowe, kokosowe, owsiane, orzechowe. Czy wiesz, że bez problemu możesz przygotować taki napój w domu?

Aż 80 proc. z nas nie trawi prawidłowo mleka krowiego. Koncerny produkujące żywność przyszły nam więc z pomocą i ruszyły z produkcją różnych rodzajów mleka roślinnego. Napoje roślinne różnią się smakiem i właściwościami w zależności od tego, z czego zostały przygotowane. Nie musisz kupować ich w sklepie – łatwo przygotujesz je w domu i będziesz mieć pewność, że nie zawierają żadnych niepotrzebnych substancji ani cukru. Przedstawiamy najbardziej popularne rodzaje mleka roślinnego.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie butelek z mlekiem / Shutterstock

/ 5Mleko migdałowe

Migdały to jedne z najzdrowszych orzechów – zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, a także wiele cennych minerałów (magnez, wapń, potas, cynk). Mleko z tych orzechów ma mało kalorii i jest polecane osobom cierpiącym na choroby układu krążenia oraz ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak wrzody czy refluks. Mleko migdałowe ma orzechowy, lekko słodki smak i świetnie nadaje się do płatków, kawy oraz ciast. Jak samodzielnie przygotować taki napój? Wystarczy 1 szklankę migdałów namoczyć przez noc w wodzie, a następnie zmiksować w blenderze z 4 szklankami wody. Całość przecedzamy przez gazę i mamy własne mleko migdałowe gotowe w kilka minut!

/ 5Mleko kokosowe

Obraz
© Mleko kokosowe / Shutterstock

W przeciwieństwie do wody kokosowej, mleko z orzecha kokosowego zawiera dużo tłuszczu i kalorii. Właśnie z tego powodu budzi wiele kontrowersji. Kokosy są jednak dobrym źródłem błonnika, witamin z grupy B oraz C i E. W ich miąższu znajdują się również minerały – żelazo, selen, magnez, fosfor i wapń. Napój taki ma lekko słodki smak i jest dobrym substytutem dla zwykłego mleka. Można go używać do koktajli, pieczenia i kawy. Ze względu na dużą zawartość nasyconych tłuszczów eksperci radzą, by nie spożywać go codziennie, a raczej okazjonalnie. Mleko kokosowe można przyrządzić w domowych warunkach. Procedura jest taka sama, jak w przypadku mleka migdałowego – wiórki kokosowe moczymy w wodzie, a następnie blendujemy z wodą, przecedzamy i pijemy. W sklepach dostępne jest gotowe mleko kokosowe w puszkach.

/ 5Mleko sojowe

Obraz
© Mleko sojowe / Shutterstock

To najpopularniejsze mleko roślinne. Jest bogate w białko, dlatego chętnie piją je wegetarianie, weganie oraz wszyscy, którzy chcą wzbogacić swoją dietę w ten składnik. Mleko sojowe zawiera również żelazo, wapń oraz witaminy z grupy B. Zanim po nie sięgniesz, pamiętaj, że może wywoływać alergie i jest ciężkostrawne. Mleko sojowe można stosować w kuchni do wszystkiego, jako zamiennik mleka krowiego. Aby samemu przygotować mleko sojowe, potrzebujemy jednej szklanki ziaren soi. Namaczamy je w 3 szklankach wody, miksujemy z kolejnymi 3 szklankami wody, a później gotujemy przez 30 minut.

/ 5Mleko owsiane

Obraz
© Mleko owsiane / Shutterstock

Mleko owsiane jest bogate w błonnik i kwas foliowy, zawiera więcej wapnia od mleka krowiego, a ponadto jest źródłem wielu witamin i minerałów. Mała zawartość tłuszczu sprawia, że ma lekko wodnistą konsystencję, dzięki czemu idealnie nadaje się do gotowania i pieczenia. Do jego przygotowania potrzebujemy szklanki płatków owsianych i wody. Chwila miksowania w blenderze i pyszne, wartościowe mleko gotowe!

/ 5Mleko ryżowe

Obraz
© Mleko ryżowe / Shutterstock

Mleko ryżowe to dobry wybór dla osób z nietolerancją laktozy. Powinni po nie sięgnąć również ci, którzy muszą ograniczyć cholesterol w diecie. Mleko ryżowe ma jednak mało wapnia i białka, dlatego nie ma wielu zwolenników. Producenci dodają do niego wapń oraz witaminę A i D. Domowy napój uzyskamy, gotując ryż, a następnie miksując go w blenderze z wodą. Możemy dodać do niego ziarenka wanilii, syrop klonowy albo cynamon.

Mleka roślinne dobrze sprawdzają się jako zamienniki mleka krowiego. Kupując gotowe produkty, zwracajmy uwagę na skład – unikajmy dodatku substancji słodzących i sztucznych aromatów. W domu możemy przygotować mleko z praktycznie każdego rodzaju orzechów, nasion i zbóż. Pamiętajmy, że żadne mleko roślinne nie ma takich samych właściwości, jak to tradycyjne.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka