Dieta dla osób po 40. roku życia
Wraz z upływem lat zmienia się zapotrzebowanie organizmu na witaminy i składniki mineralne. Aby mógł skutecznie walczyć z wszelkimi dolegliwościami związanymi z wiekiem, potrzebuje odpowiedniej diety, która dostarczy mu wszystkich niezbędnych elementów odżywczych. Produkty pełne witamin i soli mineralnych w najlepszy, bo naturalny sposób, zwiększą jego odporność i mobilizują do działania. Zwłaszcza po 40. roku życia warto zadbać o zdrowy styl życia i prawidłowe odżywianie. Tych witamin i soli mineralnych będziesz potrzebować najbardziej.
Witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu i krwi. Brak witaminy B12 może powodować anemię. To również substancje, które wspomagają układ nerwowy, pracę serca, a także sprawność umysłową. Zamiast suplementów wybieraj produkty naturalne: kurze jaja, ryby, drób i nabiał. Wraz z wiekiem zmniejsza się aktywność kwasów żołądkowych, przez co organizm gorzej wchłania witaminy.
Witamina D
Niedobór tej witaminy może skutkować zwiększonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę, choroby serca, stwardnienie rozsiane, raka piersi i jelita grubego. Warto zadbać o to, aby organizm był w nią dobrze zaopatrzony, ponieważ ryzyko występowania tych chorób zwiększa się wraz z wiekiem. Najwięcej witaminy D zawierają ryby, nabiał, wątroba, oleje roślinne, zboża oraz sery dojrzewające.
Wapń
Wraz z wiekiem zwiększa się ryzyko występowania złamań. Brak wapnia w organizmie osłabia kości, zwiększa wystąpienie zawału serca i udaru mózgu. Najlepiej, jeśli zadbasz, aby już po 30. roku życia twoja dieta zawierała składniki bogate w wapń, takie jak nabiał, szpinak, migdały, tofu, rukola, biała fasola, brokuły, liście rzepy, soja i figi. Wapń jest składnikiem, którego organizm potrzebuje również do prawidłowego funkcjonowania mięśni, serca i układu nerwowego.
Kwasy tłuszczowe omega-3
Kwasy omega-3 pozwalają obniżyć poziom trójglicerydów, złego cholesterolu we krwi oraz ciśnienia. Zmniejszają ryzyko występowania chorób serca i przede wszystkim dbają o prawidłowe funkcjonowanie mózgu, pomagają zachować pamięć i jasność umysłu. Regulują krzepliwość krwi. Eksperci zalecają, aby dieta osób po 40. roku życia, bogata w produkty zawierające zdrowe kwasy tłuszczowe, była także uzupełniona o suplementy. Najwięcej cennych kwasów znajdziesz w tłustych rybach, nasionach lnu, jajach od kur karmionych paszą wzbogaconą o kwasy omega-3, oleju rzepakowym, orzechach włoskich oraz hummusie i nasionach chia.
Potas
Bez względu na wiek odgrywa bardzo ważną rolę w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia tętniczego. U kobiet po menopauzie zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Zbyt duże ilości potasu w organizmie mogą jednak doprowadzić do uszkodzenia przewodu pokarmowego oraz serca, powodując zaburzenia jego rytmu, co jest potencjalnie niebezpieczne dla życia. Najlepiej dostarczać go w naturalny sposób. Najcenniejsze źródła potasu to banany, słodkie ziemniaki, fasola i soczewica. Znajdziesz go również w suszonych figach i morelach, selerze, kiwi i pomidorach.
Magnez
Podobnie jak potas pomaga utrzymać prawidłowy poziom ciśnienia, co jest wyjątkowo ważne, zwłaszcza gdy weźmiemy pod uwagę fakt, że podwyższone ciśnienie jest bardzo często spotykanym problemem wśród osób po 40. roku życia. Niedobór magnezu w organizmie może zwiększać ryzyko wystąpienia chorób serca, cukrzycy oraz stanów zapalnych. Najwięcej tego cennego składnika znajdziesz w pestkach dyni, ciemnych i zielonych warzywach, a także w fasoli, soi, nasionach i awokado. Diety bogatej w produkty zawierające magnez nie trzeba uzupełniać w dodatkowe suplementy, ponieważ nadmiar tego pierwiastkamoże powodować nudności, biegunkę oraz skurcze mięśni.
Probiotyki
Probiotyki są szczególnie ważne dla kobiet po 40. roku życia, pomagają utrzymać dobry stan jelit oraz zmniejszyć masę ciała. Obniżają ryzyko wystąpienia chorób serca, cukrzycy i udaru mózgu, których częstotliwość występowania zwiększa się wraz z wiekiem. Skutecznie podnoszą odporność organizmu. Naturalne szczepy bakterii występują w niektórych produktach mlecznych, np. maślance, kefirze oraz jogurtach, kiszonkach i sfermentowanej soi. Niestety, ich ilość może nie być wystarczająca, dlatego eksperci zalecają uzupełnienie zdrowego menu o suplementy diety.