Wypróbuj 9 sprawdzonych przepisów na pomidory
Podsmażanie pomidorów wyciąga z nich słodycz i smak, co jest kluczem do tego pikantnego sosu z Hiszpanii. Powoli opiekaj kilka sztuk pomidorów w piekarniku z główką czosnku. Następnie wrzuć je do blendera z migdałami oraz oliwą z oliwek i polej nieco octem balsamicznym, a uzyskasz sos romesco – kataloński klasyk.
Pomidory z grilla
Pokrój pomidory na pół, posmaruj środek oliwą z oliwek i grilluj je środkową stroną do dołu, dopóki nie będą miękkie i zwęglone. Gorąco wzmaga smak pomidorów oraz siłę antyoksydantów, zmieniając likopen w taki sposób, że organizm łatwiej może go używać.
Pomidorowe minitarty
Ciasto francuskie posmaruj oliwą z oliwek, posyp parmezanem i ułóż dużo pomidorków cherry. Piecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Dodaj do tego kolorową sałatkę, a uzyskasz pełen warzyw smaczny obiad.
Potrawka z soczewicy i pomidorów po etiopsku
Berbere to tradycyjna etiopska mieszanka przypraw chili, czosnku, kozieradki i innych, co sprawia, że to wegetariańskie danie jest niezwykle aromatyczne. Pomidory i marchew dodają nutki słodyczy i dostarczają witamin A i C. Soczewica natomiast jest bogata w żelazo, błonnik i białko. Łatwo przygotować to danie – zajmuje to około 45 minut, a do tego jest ono niskotłuszczowe i niskokaloryczne.
Gazpacho, czyli chłodnik z pomidorów
Do przygotowania tego chłodnika wybieraj najbardziej soczyste i smaczne pomidory. Dodaj do niego także paprykę, cebulę i ogórki. Jeśli lubisz słodycz, możesz wypróbować gazpacho z arbuzem – oba zawierają mnóstwo antyoksydantów.
Łatwa zupa pomidorowa
Zrobienie pomidorowej w domu jest niezwykle proste. Pomidory i cebulę gotuj na wolnym ogniu. Dodaj mleko i mąkę zamiast śmietany, aby uzyskać kremową konsystencję – zupa będzie miała wtedy mniej kalorii. Dodaj do tego szczyptę sody oczyszczonej, aby zniwelować kwasowość pomidorów, i wszystko zmiksuj w blenderze.
Sałatka caprese
Świeże pomidory, świeża mozzarella, liście świeżej bazylii i oliwa z oliwek to wszystko, co jest potrzebne do przygotowania tej letniej sałatki. W wersji przystawkowej można użyć pomidorków cherry, które nadziewa się kulkami mozzarelli i dodaje liść bazylii oraz kilka kropel oliwy z oliwek.
Słodko-kwaśny sos chutney
Gotuj zielone lub czerwone pomidory z cebulą, brązowym cukrem, imbirem i octem, dopóki nie zmienią się one w gęstą błyszczącą masę. Taki sos jest doskonałym dodatkiem do dań kuchni indyjskiej. Można go też wykorzystać jako dodatek do dań z grilla.
Prosty sos ziołowo-pomidorowy
Przygotowanie własnego sosu pomidorowego jest łatwe, a do tego zdrowsze i oczywiście tańsze niż sos dostępny w sklepie. Składniki są proste: podsmażone pomidory, czosnek i cebula. Dodaj zioła, przyprawy, sól i pieprz do smaku. Używaj świeżych pomidorów w sezonie, a puszkowanych podczas innych pór roku.
Jak kupić dobre pomidory?
Kiedy sezon na pomidory w pełni, najsmaczniejsze pochodzą od lokalnych dostawców. Zrób test smaku, aby znaleźć najsmaczniejsze rodzaje. Jeśli nie możesz akurat dostać całkiem dojrzałych owoców, grilluj lub podsmażaj pomidory, aby uzyskać bardziej intensywny smak.