Lapacho - właściwości, herbata Inków
Napar z kory drzewa lapacho, czyli tzw. „herbata Inków”, zyskuje coraz więcej zwolenników. Zdarza się, że polecają ją sami lekarze. Czy jednak rzeczywiście napój ten jest magicznym wywarem „na wszystko”? Czy można bezpiecznie spożywać herbatę z lapacho w każdej ilości?
1. Lapacho - właściwości zdrowotne
Składniki aktywne zawarte w korze tego drzewa – lapachol i beta-lapachol – wykazują szereg dobroczynnych właściwości. Mają działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze i przeciwwirusowe – zwalczają np. wirusa grypy oraz opryszczki typu I i II. Często wykorzystuje się je w leczeniu chorób skórnych, a także mechanicznych urazów ciała, np. trudno gojących się ran. Składniki zawarte w lapacho przeciwdziałają gronkowcowi złocistemu i brucelozie.
Niezwykle korzystnie wpływają na nasz organizm zawarte w napoju pierwiastki, takie jak potas, magnez, fluor czy cynk. Obecność w lapacho żelaza powoduje, że zalecane jest podawanie go osobom cierpiącym na anemię.
Ponadto stosowanie wywaru wspomaga pracę układu odpornościowego. Poprawia także funkcjonowanie wątroby i układu limfatycznego, co świadczy o silnym działaniu odtruwającym, dlatego lekarze często zalecają go pacjentom po chemioterapii.
Herbatka z lapacho pozytywnie wpływa także na działanie układu pokarmowego. Wspomaga pracę jelit i procesy trawienne, zwalczając przy tym pasożyty. Udowodniono także, że łagodzi objawy owrzodzeń.
2. Lapacho - negatywne skutki picia naparu
Picie naparu z kory lapacho może mieć jednak pewne skutki uboczne. Wspomniane składniki aktywne uchodzą za silnie toksyczne. Unikać powinny ich zwłaszcza kobiety w ciąży i karmiące piersią. Przeprowadzone na zwierzętach badania dowiodły, że lapachol może mieć negatywny wpływ na płód.
Często obserwowanymi działaniami niepożądanymi naparu z lapacho są wymioty, bóle głowy i biegunka, chociaż nie dowiedziono, czy ich przyczyną są zawarte w korze związki czy fakt, że organizm wchodzi w fazę oczyszczania. Zabrania się picia naparu podczas przyjmowania leków działających przeciwzakrzepowo.
Negatywne skutki picia wywaru z kory lapacho nie mogą kategorycznie przyćmić zalet płynących z jego spożywania. Należy po prostu pamiętać, że herbatka ta nie jest przeznaczona dla wszystkich, a w przypadku wystąpienia jakichkolwiek niepożądanych dolegliwości, należy ją jak najszybciej odstawić.
Lapacho można kupić w sklepach internetowych i butikach z herbatami. Kilogram suszonej kory kosztuje ok. 50 złotych.