Yam – odmiany, pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Yam to roślina należąca do rodziny pochrzynowatych. Występuje w naturze i w uprawie, głównie na obszarach tropikalnych. Jej bulwy są jadalnym korzeniem wieloletnich pnączy. Jest obecna w kuchni, farmacji i kosmetyce. Co warto o niej wiedzieć?

Yam to roślina należąca do rodziny pochrzynowatychYam to roślina należąca do rodziny pochrzynowatych
Źródło zdjęć: © 123rf

Co to jest yam?

Yam, inaczej pochrzyn, jam, chiński ziemniak, ignam (dioscorea spp), to rodzaj wieloletnich pnączy z bulwiastymi kłączami. Należy do niego ponad 600 gatunków pochodzących głównie z obszarów tropikalnych. To rodzaj należący do rodziny pochrzynowatych (Dioscoreaceae).

Pochrzyn to pnącze obecne w klimacie tropikalnym. Najwięcej gatunków rośnie w naturze, ale yam jest również uprawiany w wielu krajach świata, głównie w strefie tropikalnej i subtropikalnej. Najwięksi producenci to: Nigeria, Ghana, Wybrzeże Kości Słoniowej i Benin. Jednym z pierwszych uprawianych gatunków był lesser yam, Dioscorea esculenta. Najczęściej uprawianymi pochrzynami są biały jams (Dioscorea rotundata) i żółty jams (Dioscorea cayenensis).

Znane są jeszcze inne odmiany pochrzynu. To na przykład:

Dlaczego warto jeść bataty?

  • Dioscorea esculenta (Lour.) Burkill – pochrzyn słoniowy,
  • Dioscorea opposita – pochrzyn chiński,
  • Dioscorea alata L. – pochrzyn skrzydlaty,
  • Dioscorea bulbifera L. – pochrzyn cebulowy,
  • Dioscorea trifida L.f.- pochrzyn trójdzielny,
  • Dioscorea villosa L. – pochrzyn włochaty.

Wygląd i właściwości pochrzynu

Pochrzyny to pnącza, które w zależności od gatunku, wiją się zgodnie z ruchem wskazówek zegara lub odwrotnie. Chiński ziemniak ma sezonowe, sercowate liście oraz drobne kwiaty. Owocem jest okrągła torebka z uskrzydlonymi nasionami, zaś najważniejszą częścią – bulwa (często mylona z batatami).

Dzięki jadalnym bulwom yam stanowi ważne źródło pożywienia w wielu krajach. Roślina jest również stosowana w medycynie naturalnej. Niektóre gatunki wykorzystuje się do produkcji kosmetyków. To składnik kremów o działaniu nawilżającym i ujędrniającym.

Roślina jest uprawiana (również w Polsce) jako roślina ozdobna (np. pochrzyn chiński). W naturze jest to gatunek wieloletni. W Polsce, z uwagi na klimat, jest uprawiany, jako gatunek jednoroczny.

Yam w kuchni

U większości gatunków bulwy są trujące, tylko u niektórych - po odpowiednim przygotowaniu – stają się jadalne. Niektóre z nich zawierają trującą dioskorynę, która ulega rozkładowi podczas gotowania. Sproszkowane lub cięte kłącze pochrzynu zawiera też sapoiny oraz diosgeninę.

Bulwy yam mają kształt kulisty lub maczugowaty i brązową, spękaną skórę o korkowej strukturze. Jej wnętrze tworzy miąższ koloru białego lub kremowego. Mogą ważyć 50 kilogramów, choć zdarzają się również okazy 70-kilogramowe. Czasem osiągają 1,5 metra długości.

Skład bulw przypomina swoją zawartością ziemniaka. Przyjmuje się, że 100 g bulw dostarcza 452 kJ (105 kcal). Występuje w nich około:

  • 28% skrobi,
  • witamina A i C (około 5 mg/100 g),
  • witaminy: B6, B12,
  • wapń, żelazo i potas.

Bulwy pochrzynu gotuje się, smaży lub piecze. Przed spożyciem należy je wcześniej gotować lub moczyć w wodzie, w celu pozbycia się toksycznych alkaloidów (dioskoryny). Bulwy dziko rosnących pochrzynów były spożywane w czasach głodu. Ponieważ chińskie ziemniaki dobrze się przechowują, był to główny składnik diety na statkach przewożących niewolników z Afryki Zachodniej.

Yam nadaje się do zapiekanek, dań jednogarnkowych, sałatek, potraw warzywnych i mięsnych. Jest doskonałym dodatkiem do gulaszu. W Afryce popularna potrawa mączna, o nazwie fufu. Bardzo często jest przerabiany na mączkę. Z yamu można przygotowywać również desery.

Właściwości prozdrowotne yam

Pochrzyn znalazł zastosowanie nie tylko jako środek spożywczy. Wykorzystuje się go w medycynie naturalnej. Łagodzi objawy menopauzy, wspomaga leczenie reumatyzmu i artretyzmu.

To również źródło prekursorów steroidowych. Diosgenina, zaliczana do saponin steroidowych, obecna w bulwach oraz kłączach niektórych gatunków Dioscorea spp., jest wykorzystywana w przemyśle farmaceutycznym do produkcji związków steroidowych, pochodnych pregnenolonu.

Yam, na przykład dziki pochrzyn (Wild Yam), roślina pochodząca z Ameryki Północnej, można znaleźć w suplementach diety. Wild Yam zawiera roślinne fitoestrogeny, między innymi substancję zwaną diosgeniną, która ma strukturę porównywalną do progesteronu, przez co wspomaga przemianę DHEA (stymuluje produkcję testosteronu i estrogenów). Jest polecany kobietom do łagodzenia objawów okresu menopauzalnego i utrzymania prawidłowej gospodarki hormonalnej.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka