Zapiekanka makaronowo-ogórkowa

Kuchni wegetariańskiej trudno odmówić oryginalności i polotu. Ciekawym pomysłem jest zapiekanka makaronowa ze świeżym zielonym ogórkiem i sałatą lodową. Pyszne danie, które z powodzeniem można zaserwować przyjaciołom do lampki wina i dobrej muzyki. Ogórek nadaje potrawie ciekawy, orzeźwiający smak, dlatego zapiekanka polecana jest w upalne dni.

Zapiekanka makaronowo-ogórkowaZapiekanka makaronowo-ogórkowa

Składniki:

  • 1 duży świeży ogórek (lub 2 małe),
  • mała sałata lodowa,
  • 2/3 soczyste pomidory,
  • mała czerwona papryka,
  • 300 g makaronu świderki,
  • mała papryczka chilli,
  • świeży koperek,
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, majeranek, oregano, Vegeta lub maggi,
  • łyżka oliwy i mąki.

Sposób przygotowania:

Gotujemy makaron świderki zgodnie z instrukcją na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Aby dodać pikantności, do gotującej się wody wrzucamy poszatkowaną papryczkę chilli. Makaron al dente odcedzamy i odstawiamy.

Następnie kroimy w kostkę ogórki zielone, paprykę oraz sparzone i obrane pomidory. Pomidory przyprawiamy dosyć obficie bazylią, oregano, majerankiem, solą i pieprzem. Kilka liści sałaty lodowej rwiemy na małe kawałki, koperek szatkujemy. Wszystko wrzucamy do miski z makaronem i dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne obtłuszczamy oliwą, by następnie wyłożyć w niej makaronową masę.

Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. W tym czasie przygotowujemy sos. Na rozgrzanej patelni wysypujemy mąkę i ciągle mieszając, zarumieniamy ją na złoty kolor. Dolewamy 250 ml wody i ciągle mieszamy, by nie zrobiły się mączaste grudki. Doprawiamy to solą, pieprzem i kilkoma kroplami maggi lub łyżeczką Vegety. Tak przygotowany sos wlewamy do makaronu. Całość wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 25 min. Na ostatnie 3/5 minut można ustawić pieczenie odgórne z termoobiegiem. Delikatnie zarumieni się wierzch zapiekanki.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka