Zapiekanka z kaszy gryczanej

Popularyzowanie walorów żywieniowych kaszy gryczanej to obecnie chleb powszedni. Wytworzona z gryki kasza posiada bardzo duże ilości białka, węglowodanów i składników mineralnych. Szkoda tylko, że mało kto wie, jak przygotować ciekawe danie z kaszy gryczanej. I w taki sposób kasza z sosem mięsnym odchodzi w zapomnienie…

Zapiekanka z kaszy gryczanejZapiekanka z kaszy gryczanej
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa Ervins Strauhmanis / <a href="https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/">CC BY 2.0</a>

Składniki:

  • 3 torebki kaszy gryczanej (ok. 300 g),
  • ½ puszki zielonego groszku,
  • 2 średnie cebule,
  • 250 g pieczarek,
  • 2 średnie soczyste pomidory,
  • 1 lub 2 ząbki czosnku,
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, oregano (lub majeranek),
  • łyżka sosu sojowego,
  • łyżka oliwy.

Sposób przygotowania:

Kaszę gryczaną należy ugotować w 3 szklankach wody z odrobiną oleju i soli. Należy pamiętać, że kaszę płuczemy (nawet tę w torebkach) przed wrzuceniem do wrzątku. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut, po tym czasie wyłączamy ogień i pozostawiamy kaszę pod przykryciem przez kolejne 10 minut (prażenie kaszy).

W tym czasie siekamy cebulę, przeciskamy czosnek, parzymy i obieramy pomidory, myjemy bardzo dokładnie pieczarki i kroimy w masywne talarki.

Uprażoną kaszę gryczaną wykładamy do większej miski, dodajemy przeciśnięty czosnek i sos sojowy, potem dokładnie mieszamy i odstawiamy. Na rozgrzanej patelni z oliwą przez kilka minut podsmażamy cebulę i pieczarki, doprawiamy do smaku przyprawami – sami regulujemy pikantność potrawy. Należy zwrócić uwagę, żeby nie „rozmiękczyć” warzyw podczas smażenia – cebula ma się lekko zarumienić, a pieczarki nie mogą zbytnio stracić na objętości.

W naoliwionym naczyniu żaroodpornym należy wyłożyć połowę przygotowanej kaszy gryczanej, następnie pokryć to masą cebulowo-pieczarkową, rozłożyć pokrojone w plastry pomidory i rozsypać zielony groszek. Na wierzch wykładamy pozostałą kaszę gryczaną. Całość posypujemy obficie oregano lub majerankiem. Tak przygotowane danie zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 minut.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka