Zapiekanka z kaszy gryczanej
Popularyzowanie walorów żywieniowych kaszy gryczanej to obecnie chleb powszedni. Wytworzona z gryki kasza posiada bardzo duże ilości białka, węglowodanów i składników mineralnych. Szkoda tylko, że mało kto wie, jak przygotować ciekawe danie z kaszy gryczanej. I w taki sposób kasza z sosem mięsnym odchodzi w zapomnienie…
Składniki:
Sposób przygotowania:
Kaszę gryczaną należy ugotować w 3 szklankach wody z odrobiną oleju i soli. Należy pamiętać, że kaszę płuczemy (nawet tę w torebkach) przed wrzuceniem do wrzątku. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut, po tym czasie wyłączamy ogień i pozostawiamy kaszę pod przykryciem przez kolejne 10 minut (prażenie kaszy).
W tym czasie siekamy cebulę, przeciskamy czosnek, parzymy i obieramy pomidory, myjemy bardzo dokładnie pieczarki i kroimy w masywne talarki.
Uprażoną kaszę gryczaną wykładamy do większej miski, dodajemy przeciśnięty czosnek i sos sojowy, potem dokładnie mieszamy i odstawiamy. Na rozgrzanej patelni z oliwą przez kilka minut podsmażamy cebulę i pieczarki, doprawiamy do smaku przyprawami – sami regulujemy pikantność potrawy. Należy zwrócić uwagę, żeby nie „rozmiękczyć” warzyw podczas smażenia – cebula ma się lekko zarumienić, a pieczarki nie mogą zbytnio stracić na objętości.
W naoliwionym naczyniu żaroodpornym należy wyłożyć połowę przygotowanej kaszy gryczanej, następnie pokryć to masą cebulowo-pieczarkową, rozłożyć pokrojone w plastry pomidory i rozsypać zielony groszek. Na wierzch wykładamy pozostałą kaszę gryczaną. Całość posypujemy obficie oregano lub majerankiem. Tak przygotowane danie zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 minut.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.