Zapobiega procesom gnilnym i wymiata złogi z jelit. Przynosi natychmiastową ulgę

Można z niej zrobić surówkę, kapuśniak, bigos, koktajl lub dodać do pierogów i krokietów. Chodzi oczywiście o kiszoną kapustę, która wyróżnia się nie tylko niepowtarzalnym smakiem, ale także wieloma prozdrowotnymi właściwościami. Usprawnia pracę jelit, podnosi odporność, to jednak nie wszystkie jej zalety.

Kapusta kiszona to źródło witaminy AKapusta kiszona to źródło witaminy A
Źródło zdjęć: © Getty Images
Kamil S. Sikora

Jakie skarby kryje w sobie kiszona kapusta?

W kiszonej kapuście znajdziemy m.in. witaminę A, C i E, witaminy z grupy B, potas, żelazo, wapń, siarkę, selen, mangan, magnez i cynk. Poza cennymi witaminami i związkami mineralnymi zawiera także bakterie probiotyczne i naturalne przeciwutleniacze, takie jak karotenoidy i polifenole. Biorąc pod uwagę zawartość wielu cennych elementów i liczne walory zdrowotne, kiszoną kapustę można śmiało uznać za jeden z najzdrowszych produktów na świecie.

Popularna kiszonka o niesamowitych właściwościach

Kapusta kiszona podnosi odporność na sezonowe infekcje, działa przeciwzapalnie, usprawnia procesy trawienne, poprawia krążenie, wzmacnia kondycję skóry i pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie cholesterolu w krwiobiegu.

Poza tym jest bogata w błonnik pokarmowy i wykazuje właściwości probiotyczne, które zawdzięcza obecności bakterii Lactobacillus. Wpływa korzystnie na mikroflorę jelit, poprawia ich perystaltykę, wymiata z nich zalegające szkodliwe złogi pokarmowe i zapobiega procesom gnilnym.

Jest produktem niskokalorycznym i na długo zapewnia uczucie sytości, przez co zmniejsz ochotę na sięganie po niezdrowe i tuczące przekąski pomiędzy posiłkami. Warto wspomnieć, że kapusta wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Dzięki nim redukuje nadmiar wolnych rodników wywołujących stres oksydacyjny, opóźnia proces starzenia się organizmu i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka