Najzdrowsze soki. Sprawdzamy, jakie mają właściwości
Zanim pobiegniesz do apteki w poszukiwaniu suplementów diety i słodyczy pełnych witamin, spróbuj zerknąć do domowej spiżarni lub odwiedź sklep ze zdrową, ekologiczną żywnością i zaopatrz się w pyszne soki, które mają wspaniałe właściwości prozdrowotne.
Najlepiej wybierać te ekologiczne, które w swoim składzie nie zawierają dodatkowych porcji cukru, konserwantów czy sztucznych barwników.
Pamiętaj, że soki owocowe można podawać niemowlętom karmionym piersią dopiero od 7. miesiąca życia, natomiast tym, które przyjmują mleko modyfikowane - już od 5. Na początku powinny to być przeciery, dopiero potem włącz do diety malucha soki z malin, jagód, truskawek etc. I jeszcze jedno - te najzdrowsze, przygotujesz sam - w domu.
Sok malinowy
Jeden z najpopularniejszych soków - dodawany do herbaty, deserów czy w końcu stosowany jako naturalny środek rozgrzewający podczas przeziębienia i grypy.
Maliny zwalczają gorączkę, ale to nie wszystko - uśmierzają ból, działa wykrztuśnie i pomagają pozbyć się biegunki. Sok z malin zawiera naturalny kwas salicylowy, podobnie jak aspiryna. Dzięki niemu przyspieszysz leczenie.
Sok z czarnego bzu
Sok z czarnego bzu jest bardzo często wykorzystywany przy problemach trawiennych, ze strony układu moczowego lub przeziębieniach. Dzięki zawartości rutyny, witaminy C, A czy witamin z grupy B skutecznie zwalcza gorączkę, wykazuje właściwości przeciwbólowe, a także działa wykrztuśnie, przez co pomaga oczyścić oskrzela.
Sok z czarnej porzeczki
Jest cierpki w smaku i dlatego mniej popularny od malinowego, ale jeśli chodzi o właściwości prozdrowotne to nie ustępuje mu ani na krok, a nawet przewyższa go pod względem np. zawartości witaminy C. Czarna porzeczka to ponadto skarbnica witamin B1, B2, B6, B9, D, E, K, P, składników odżywczych takich jak pektyny, karotenoidy, olejki eteryczne, żelazo, potas i fosfor. Sok z czarnej porzeczki naturalnie wzmacnia układ odpornościowy organizmu, dlatego zaleca się go pić regularnie, a nie wyłącznie wtedy, kiedy dopadnie nas przeziębienie.
Syrop z lipy
O właściwościach miodu z lipy wiemy już praktycznie wszystko, a niestety syrop pozyskiwany z kwiatów tego drzewa jest wciąż mało popularny. Trzeba to zmienić, bo ma mnóstwo dobroczynnych właściwości: działa moczopędnie, ułatwia zasypianie, koi nerwy, działa napotnie, obniża gorączkę, łagodzi bóle głowy, ułatwia trawienie, uszczelnia naczynia krwionośne, a także ułatwia odkrztuszanie flegmy zalegającej w oskrzelach. Samo zdrowie!
Sok z aronii
Mało popularny jako owoc - ze względu na gorzki smak, ale jeśli chodzi o właściwości prozdrowotne, nie ma sobie równych. Aronia to superfood w pełnym tego słowa znaczeniu.
Bogaty w witaminy, minerały i składniki odżywcze sok pomaga leczyć łuszczycę, ułatwia usuwanie metali ciężkich z organizmu, uodparnia skórę na działanie promieni UV, łagodzi cukrzycę, reguluje ciśnienie, uspokaja, zapobiega miażdżycy i chorobom serca. Miej go zawsze w domowej, zimowej apteczce, ponieważ łagodzi objawy przeziębienia i podnosi odporność organizmu.