Zepsute jedzenie, które każdy powinien jeść
Proces fermentacji sprawia, że jedzenie lepiej się trawi, a składniki odżywcze szybciej się wchłaniają. Fermentacja powoduje też, że jedzenie staje się bardziej odżywcze. Badania pokazały, że takie produkty mają więcej witamin. Jakie więc składniki powinny się znaleźć na liście zakupów?
Kombucza
Kombucza to gazowana i fermentowana czarna herbata, która zawiera mnóstwo mikroorganizmów, co pozytywnie wpływa na układ trawienny. Napój zawiera nieco alkoholu (ok. 1-2 proc.). Mikroflora kombuczy hamuje rozwój bakterii gnilnych i patogennych. Przypisuje się jej także wiele innych prozdrowotnych właściwości m.in. wzmacnia układ immunologiczny, reguluje ciśnienie krwi i przeciwdziała zakłóceniom równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.
Kapusta kiszona
Kapusta kiszona ma mnóstwo witaminy C, B i K oraz zawiera probiotyki. Najlepiej zrobić własną, jeśli jednak kupujesz, upewnij się, że nie jest ona pasteryzowana, gdyż proces ten zabija pomocne bakterie.
Kimchi
Czy wiesz, że przeciętny obywatel Korei Południowej je około 18 kg kimchi rocznie? Kimchi to koreańska fermentowana potrawa, zazwyczaj robiona z kapusty, rzodkiewki lub ogórka. Kimchi jest smaczne i pełne witaminy C oraz karotenu. Można spożywać je jako samodzielne danie lub jako składnik innych posiłków.
Miso
Miso produkowane jest z fermentowanej soi i jest świetnym źródłem manganu, cynku i antyoksydantów. Często używa się go do zup lub jako przyprawę do innych potraw.
Tempeh
Tempeh, czyli fermentowane ziarna soi, to białko zawierające wszystkie aminokwasy. Można jeść go z ryżem, warzywami gotowanymi na parze lub jako składnik kanapki z pomidorem i sałatą.
Ogórki kiszone
Ogórki kiszone są pełne aktywnych kultur bakterii i enzymów. Podobnie jak w przypadku kapusty kiszonej, wybieraj te niepasteryzowane lub pokuś się o zrobienie ogórków kiszonych samemu.