„Zielenina na talerzu” Magdalena Cielenga-Wiaterek – recenzja

Dania wegetariańskie od dawna są dla mnie swego rodzaju tajemnicą. Zawsze, jak przychodzi co do czego i próbuję wynaleźć jakieś ciekawe i smaczne danie bezmięsne, mam zwyczajnie problem… „Zielenina na talerzu” od teraz pomoże mi uporać się z pustką w głowie i brakiem pomysłów.

„Zielenina na talerzu” Magdalena Cielenga-Wiaterek – recenzja„Zielenina na talerzu” Magdalena Cielenga-Wiaterek – recenzja
Alicja Barszcz

Książka została przygotowana przez autorkę blogu kulinarnego „Zielenina” Magdalenę Cielengę-Wiaterek. Prawniczka z wykształcenia postanowiła jednak poświęcić się gotowaniu i w tej właśnie dziedzinie czuje się najlepiej. Postanowiła więc przekazać swoje pomysły i wiedzę nie tylko na blogu internetowym, ale również w książce kulinarnej „Zielenina na talerzu” wydanej przez Wydawnictwo Druga Strona.

Duży format książki i twarda oprawa – oczywiście zielona – zachwycają. Strony nie są ze śliskiego papieru, ale z szorstkiego, który jednak sprawia, że ma ona swój niepowtarzalny klimat i charakter. Wyróżnia się od innych książek kulinarnych, które znam. Barwy fotografii każdego proponowanego dania są przytłumione, przenosząc nas w czasie i przestrzeni do czterech pór roku. Przepisy zostały podzielone właśnie ze względu na dania do przygotowania wiosną, latem, jesienią i zimą. Bardzo ważne jest to, że autorka skupia się na sezonowych produktach. Wiadomo przecież, że są one nie tylko łatwiej dostępne, ale też znacznie zdrowsze i smaczniejsze.

Książka rozpoczyna się krótkich wstępem związanym z zasadami wegetarianizmu. Jednocześnie autorka zaznacza, że „Zielenina na talerzu” nie jest poradnikiem dietetycznym, ale przede wszystkim książką kucharską. Ma za zadanie zapoznać nas z przepisami, a nie szkolić w zakresie dietetyki. Każdy dział poprzedzony jest indywidualnym wprowadzeniem, w którym Magdalena Cielenga-Wiaterek zaznacza, co jej się podoba w danej porze roku, na jakich produktach sama się skupia i dlaczego nam radzi zrobić to samo. Przy poszczególnych przepisach autorka serwuje odbiorcy 2-3 zdania od siebie. Dzięki temu książka nie jest suchym przewodnikiem kucharskim, ale księgą z charakterem.

Autorka stosuje w swojej kuchni naturalne i ekologiczne produkty, nie korzysta z cukru, ale z jego zdrowych zastępników. Nie znajdziemy też w przepisach żadnych produktów zwierzęcego pochodzenia. Jednak książka nie jest przeznaczona tylko dla wegetarian! Z pewnością każdy odnajdzie w niej coś dla siebie. Mamy w niej ponad 100 przepisów, m.in. na pasty, pieczywo, zupy, ale też hamburgery czy desery. Wszystko to zdrowe i całkowicie naturalne, a do tego całkiem proste w przygotowaniu.

Jeśli więc chcesz wprowadzić do swojej kuchni powiew świeżości, pokazać swojej rodzinie, że bezmięsna kuchnia nie mysi być nudna albo po prostu zacząć zmianę swoich nawyków żywieniowych, by cieszyć się dobrym zdrowiem – „Zielenina na talerzu” jest właśnie dla ciebie!

"Zielenina na talerzu"
"Zielenina na talerzu"

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka