Jedzenie jednego jabłka dziennie zmniejsza ryzyko zachorowań na nowotwory

Od dawna wiadomo, że to, co jemy wpływa na ryzyko chorób nowotworowych. Z najnowszych badań wynika, że osoby, które spożywają przynajmniej jedno jabłko dziennie rzadziej doświadczają raka płuc, jelit, żołądka, przełyku i piersi.

tarte jabłkatarte jabłka
Źródło zdjęć: © 123rf

Według badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu w Perugii we Włoszech, jedzenie jabłek zmniejsza ryzyko zachorowania na raka żołądka i przełyku nawet o połowę w porównaniu do osób, które nie spożywają tych owoców. Na raka płuc zapada 25 proc. mniej miłośników jabłek, a na raka piersi - 20 proc. Wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie "Public Health Nutrition".

Naukowcy szczególnie zainteresowali się badaniem wpływu jabłek na profilaktykę nowotworową ze względu na to, iż jest to najczęściej spożywany owoc w Europie. Według ekspertów, są najsilniej działającą bronią dietetyczną, która chroni nas przed zachorowaniem na raka. Lekarze twierdzą, że jabłka chronią też przed chorobami serca.

"Przeanalizowane przez nas dane wskazują na zdolność ochronną jabłek wobec nowotworów płuc, jelit, przełyku i piersi. Aby ujawnić wpływ na inne organy, potrzebne jest przeprowadzenie dodatkowych testów" – mówią eksperci.

Ekologiczne warzywa i owoce

Jedzenie jabłek pomaga zapobiegać nowotworom
Jedzenie jabłek pomaga zapobiegać nowotworom © Shutterstock
Wystarczy jedno jabłko dziennie
Wystarczy jedno jabłko dziennie © 123rf

Naukowcy dodają, że wystarczy zjeść tylko jedno jabłko w ciągu dnia, aby uzyskać opisywany efekt.

Jabłka są bogatym źródłem flawonoidów – składników roślinnych o wielu leczniczych właściwościach. Znajdziemy je też w innych warzywach i owocach, takich jak pomidory, papryka, sałata, winogrona, wiśnie, owoce cytrusowe, jeżyna czy borówka.

Związki te są skutecznymi antyoksydantami, wywierają dobroczynny wpływ na naczynia krwionośne (uszczelniają je, poprawiają elastyczność i zmniejszają przepuszczalność) oraz działają ochronnie na układ krążenia. Flawonoidy usuwają toksyny z organizmu, działają moczopędnie i przeciwzapalnie.

ZOBACZ TAKŻE

Poza flawonoidami, jabłka zawierają też dużo witaminy C, potasu i żelaza. Działają korzystnie na serce, obniżają poziom cholesterolu, zapobiegają zawałom serca, poprawiają krążenie, zapobiegają żylakom i obrzękom. Mają zdolność odkwaszania organizmu.

Dzięki zawartości dużej ilości związków pektynowych, jedzenie jabłek wpływa na usuwanie z kałem związków potencjalnie kancerogennych. Poza tym błonnik powoduje, że substancje te mniej kontaktują się z nabłonkiem jelit, co wzmacnia działanie przeciwnowotworowe.

Jedzenie jabłek wpływa też na odporność naszego organizmu dzięki temu, że błonnik w jabłkach stanowi pożywkę dla dobrych bakterii probiotycznych, które namnażają się w organizmie.

Błonnik zawarty w owocach wspomaga proces odchudzania, a zjedzone rano pomagają w utrzymaniu uczucia sytości na dłuższy czas.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka