Zła dieta może przyczynić się do bólu stawów. Sprawdź, czego nie możesz jeść przy bolących stawach
Kondycja naszego zdrowia zależy do tego, co jemy. Nie inaczej jest w przypadku stawów. Jednak sposób żywienia przy problemach ze stawami odbiega daleko od zaleceń standardowej piramidy zdrowego żywienia. Jak się okazuje, nawet niewielkie zmiany w diecie mogą ukoić ból.
W związku z tym ważne jest, aby pamiętać, że istnieją pewne produkty spożywcze, których lepiej unikać, aby nie pogorszyć naszego stanu zdrowia.
Na kolejnym slajdzie zobaczysz WIDEO i dowiesz się, w jaki sposób można zminimalizować ból stawów
Sprawdź koniecznie: Filip Chajzer: To uzależnia, ale warto zaryzykować
Tłuste mięsa
Jeżeli bolą cię stawy ze swojej diety wyeliminuj: tłuste wędliny, pasztety, salceson, salami, parówki, mięso wieprzowe, kaczkę oraz pozostałe gatunki mięsa o wysokiej zawartości tłuszczu. Tłuszcz zwierzęcy pobudza wytwarzanie niezdrowych kwasów (prostaglandyn), które mogą pogłębiać stan zapalny stawów.
Należy również pamiętać, że tłuszcz zwierzęcy utrudnia wchłanianie białek, które są niezbędne do budowy stawów. To właśnie białka hamują wydzielanie soku żołądkowego i jego dostępu do treści pokarmowych.
Sprawdź koniecznie: Czy żelatyna pomaga na bóle stawów?
Białe, pszenne pieczywo
Białe pieczywo lepiej zastąpić produktami pełnoziarnistymi. Zawarty w nich magnez rozluźnia mięśnie i może zmniejszyć bóle pochodzenia mięśniowego. Warto pamiętać, że produkty z mąki o tzw. niskim wyciągu zawierają węglowodany, które służą tyciu. A nadmierna masa ciała jest kolejnym czynnikiem obciążającym stawy.
Na kolejnym slajdzie zoabczysz WIDEO i dowiesz się, kiedy mleko może nam zaszkodzić
Sprawdź koniecznie: Jak leczyć stawy?
Mleko i produkty mleczne
Powszechna opinia głosi, że aby utrzymać stawy w dobrej kondycji, należy pić dużo mleka, bo wzmacnia kości, a więc pośrednio i stawy. Tymczasem okazuje się, że to produkt, który ostatnio znalazł się na cenzurowanym.
Mleko i produkty mleczne pobudzają w organizmie wytwarzanie prostaglandyn. To grupa hormonów zwierzęcych. Są one odpowiedzialne za objawy stanu zapalnego: obrzęk, zaczerwienienie i ból.
Sprawdź koniecznie: Bolącym stawowom możesz pomóc...sumplementami
Niektóre warzywa
Ziemniaki, bakłażany, pomidory, papryka, kukurydza to produkty, które mogą przyczynić się do bólu stawów. Wspomniane warzywa należą do grupy tzw. psiankowatych. Zawierają alkaloidy wywołujące stany zapalne stawów.
Zanim jednak je odstawisz, zrób test: przez 10 dni eliminuj z menu wybrany produkt i obserwuj reakcję stawów. Jeśli ból się zmniejszy lub ustąpi, będziesz wiedziała, czego unikać.
Sprawdź koniecznie:Czy warzywa mogą nas wyleczyć z depresji?