Złodzieje witamin i minerałów. Znasz wszystkich?
Witaminy i minerały to niezwykle ważne składniki naszej diety. Ich niedobory mogą prowadzić do zaburzeń pracy całego organizmu. Gdy zauważymy u siebie braki w poziomie witamin, automatycznie sięgamy po suplementy diety wierząc, że one pomogą. Czasem jednak wystarczy zmienić nawyki żywieniowe, by poziom tych związków wzrósł. Jak to możliwe?
Niektóre produkty ograniczają przyswajanie i wchłanianie witamin i minerałów. Jakie? Oto kilka z nich.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Przeczytaj także: Nieodpowiednio dobrane, negatywnie wpływają na zdrowie. Zwróć uwagę na obcas
Aspiryna i antybiotyki
Gorączka, kaszel, złe samopoczucie, bóle stawów i mięśni. Pierwszą reakcją na takie objawy często jest przyjęcie aspiryny. I nic dziwnego – kwas acetylosalicylowy ma uniwersalne i skuteczne działanie. Poza tym, zmniejsza ryzyko zawału serca.
Niestety, częste i regularne przyjmowanie aspiryny prowadzi do zmniejszonego wchłaniania witamin. Czterokrotnie zwiększa też wydalanie wspierającej odporność witaminy C, kwasu foliowego i niezbędnego do procesów krwiotwórczych żelaza. To jednak nie wszystko.
Przyjmowanie aspiryny to także mniejsze wchłanianie glukozy, witaminy K, potasu.
Podobne działanie mają antybiotyki. Leki te niszczą florę bakteryjną w jelitach i żołądku, razem z nią zniszczeniu ulega naturalna witamina B12.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Przeczytaj także: Najczęściej występujące objawy raka piersi u mężczyzn
Alkohol i papierosy
Alkohol jest jednym z produktów, które szybko i intensywnie wypłukują witaminy z organizmu. Szczególnie narażone są na to związki produkowane w organizmie, czyli witaminy z grupy B. Często spożywany alkohol prowadzi do zaburzeń homeostazy w jelitach, a to prowadzi do niszczenia pozytecznej flory bakteryjnej. Tym samym ilość witamin produkowanych przez te bakterie spada.
Witaminy z grupy B są nietrwałe i szybko ulegają wydaleniu.
U osób spożywających duże ilości alkoholu obserwuje się także obniżenie poziomu magnezu, a ten z kolei pociąga za sobą niedobory witaminy D. Jej braki mają swoje konsekwencje natomiast w zbyt małej ilości magnezu. Efektem może być osteoporoza.
Z kolei dym tytoniowy powoduje ograniczanie przyswajania witaminy C. Dlatego też nałogowi palacze powinni suplementować ten antyoksydant.
Przeczytaj także: Koktajl, który pomoże usunąć pasożyty z jelit. Prosty przepis
Rafinowany cukier
Nazywany jest białą śmiercią. Jego nadmiar w diecie sprzyja cukrzycy, próchnicy, chorobom układu pokarmowego. To dość skrajne opinie na temat białego, rafinowaneg cukru. I prawdą jest, że trudno doszukać się w nim zalet.
W zasadzie cukier rafinowany nie zawiera żadnych wartościowych składników mineralnych, nie ma w nim także znaczących witamin. Okazuje się również, że cukier "okrada" organizm z wapnia i magnezu. To możliwe, ponieważ właśnie tych składników potrzebuje organizm, by go strawić. Przy dużych ilościach spożywanego białego proszku, magnez i wapń zostają więc niejako zabrane z kości i zębów, a przeznaczone do trawienia.
Produkt ten sprzyja także niedoborom witamin z grupy B oraz witaminy E i takim mikroelementom, jak chrom i miedź.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Rafinowana mąka
Jeśli lubujesz się w pieczywie pszennym, zdecydowanie wybieraj to z mąki pełnoziarnistej, nieoczyszczonej. Taki jej rodzaj zawiera witaminy, minerały i większą ilość błonnika. W przeciwieństwie do mąki oczyszczonej (rafinowanej) prezentuje zatem wartość odżywczą.
Biała mąka sprzyja za to kłopotom trawiennym. Utrudnia wchłanianie chromu, żelaza i magnezu. Pozbawia także organizm zapasu niacyny, czyli witaminy B3.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Przeczytaj także: Lekarze alarmują: Polki o siebie nie dbają. Unikają ginekologa, nie robią badań
Kawa i herbata
Mimo że smakują wyśmienicie i mają liczne właściwości zdrowotne, na kawę i herbatę czarną należy uważać. Napoje te, pite w nadmiarze, nie tylko działają moczopędnie, co może skutkować szybką utratą witamin.
Zarówno czarna herbata, jak i kawa zawierają taninę. Substancja ta, jeśli jest pita często i w dużych ilościach, prowadzi do szybkiego wydalania wapnia z organizmu. Powoduje również mniejsze wchłanianie takich pierwiastków jak żelazo, niszczy zapasy witaminy B3, a także wzmacniającego pracę serca i innych mięśni potasu.
Zdecydowanie lepszym wyjściej jest picie herbaty zielonej. To kopalnia witamin i soli mineralnych.
Przeczytaj także: Lekarz: jeżeli stosujemy aspirynę, powinniśmy się szczepić na grypę