Zupa krem z cukinii
Zupa krem z cukinii to niezbyt trudna, ale przepyszna potrawa wegetariańska. Taka gęsta, aromatyczna zupa zaspokoi pierwszy głód. To także świetny pomysł dla dzieci, by przemycić cenne wartości odżywcze. Cukinia zawiera dużo witaminy A, wpływającej pozytywnie na wzrok i stan skóry i paznokci, więc warto włączyć ją w codzienną dietę. Przygotowanie zupy jest proste i zajmuje dosłownie chwilę.
Składniki:
- 1 kg cukinii,
- 4 średnie ziemniaki,
- 2 kostki bulionu warzywnego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka masła,
- 2-3 łyżki śmietany,
- garść posiekanego szczypiorku,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Wegetariańskie przepisy kulinarne, chociaż niekiedy bardzo proste, mogą prowadzić do stworzenia bardzo ciekawego i smacznego dania. Takim daniem jest na przykład zupa z cukinii. Aby ją przygotować, należy wydrążyć i obrać ze skórki cukinię. Obieramy również ziemniaki, a następnie oba warzywa kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Po tym dodajemy kostki bulionowe i wszystko razem gotujemy, aż zauważymy, że warzywa się rozpadają. Całość należy zmiksować, dodać masło, przyprawy oraz rozdrobniony czosnek. Zupę zabielamy śmietaną. Można ją podawać z grzankami i posiekanym szczypiorkiem.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 258,6 |
Białko | 8,7 g |
Tłuszcz | 2,4 g |
Cholesterol | 5,6 mg |
Węglowodany | 56,1 g |
Błonnik | 6,7 g |
Witamina A | 159,2 µg |
Witamina C | 63,2 mg |