Żywienie osób z chorobą nowotworową (WIDEO)

Żywienie osoby chorej na nowotwór powinno się odbywać według ściśle określonych zasad Żywienie osoby chorej na nowotwór powinno się odbywać według ściśle określonych zasad

-Na temat żywienia medycznego krąży wciąż wiele niepokojących mitów, które stanowią zagrożenie zarówno dla zdrowia jak i życia pacjentów. Jak powinny odżywiać się osoby cierpiące na chorobę nowotworową i dlaczego odpowiednia dieta jest aż tak ważna? O tym wszystkim porozmawiamy dzisiaj z naszymi gośćmi Ewa Ceborska-Scheiterbauer, autorka bloga nutriblog.pl, a także dietetykiem z poradni dietetycznej Food&Diet oraz z panią Anią Cywińska, Dyrektorem Komunikacji Nutricii Medycznej.

-Ewo, zacznijmy od Ciebie, prowadzisz bloga kulinarnego, ale nie jest to typowy blog kulinarny, ponieważ jego tematyka jest skierowana przede wszystkim do pacjentów onkologicznych, a także do ich bliskich. Edukujesz ich tam, tak, pokazujesz jak powinno wyglądać to odpowiednie żywienie w trakcie choroby, a także że żywienie medyczne powinno być integralną częścią leczenia. Powiedz mi skąd w ogóle pomysł na właśnie takie działania.

-W dzisiejszych czasach bardzo wiele mówi się o żywieniu, o zdrowym żywieniu, funkcjonuje bardzo wiele diet, dużo celebrytów mówi o dietach, natomiast to wszystko jest głównie kierowane do osób zdrowych. Tutaj zauważyłam, że jest potrzeba, żeby mówić więcej o żywieniu w trakcie choroby, a szczególnie w trakcie choroby onkologicznej. Pacjenci, którzy już są w trakcie leczenia mają szereg różnych działań ubocznych tego leczenia, które mogą doprowadzać na przykład do niedożywienia i takie niedożywienie może na przykład spowodować, że terapia zostanie przerwana. No i to jest najgorsze co może się zdarzyć w trakcie terapii, żeby ją po prostu przerwać w środku.

Żywienie osób z chorobą nowotworową

-No dobrze a kiedy uświadomimy sobie jak ważne jest to żywienie w czasie choroby to czy wystarczy po prostu zdrowo się odżywiać?

-Niestety nie, to nie jest taka prosta recepta. Pamiętajmy o tym, że chorób nowotworowych mamy bardzo wiele, są one jakby zależne od tego gdzie konkretnie jest umiejscowiona choroba, nowotwór i jakby musimy do tego dopasować dietę ale również do skutków ubocznych leczenia. Na przykład jeżeli ktoś ma przedwczesne uczucie pełności i metaliczny posmak w ustach, cierpi na mdłości, wymioty i biegunki do tego wszystkiego należy zastosować takie mechanizmy dietetyczne, żeby temu pacjentowi po prostu pomóc.

-A czy to jest właśnie to żywienie medyczne, może wyjaśnimy termin bo na pewno nie wszyscy go znają.

-Żywienie medyczne to są specjalistyczne preparaty, których jest bardzo dużo na rynku i które można dopasować do realnych potrzeb pacjenta. Najczęściej są to preparaty wysokobiałkowe, wysokoenergetyczne, które w małej objętości zawierają dosyć dużą dawkę białka, witamin i składników mineralnych, ale także energii. Dzięki temu, że można takie preparaty wykorzystać pacjent może na przykład wzbogacić sobie jadłospis w białko w bardzo prosty sposób, a jednocześnie jeżeli nie ma możliwości spożycia pełnego posiłku, czasami nawet zastąpić posiłek takim preparatem.

-Pani Aniu, żywienie medyczne jest głównym tematem akcji organizowanej przez Nutrycję Medyczną, proszę mi powiedzieć jaki jest cel tej kampanii.

-Od 2016 roku prowadzimy we współpracy z największymi organizacjami pacjenckimi i organizacjami naukowymi, działajacymi w obszarze onkologii, Ogólnopolską Kampanię Żywienie Medyczne, Twoje posiłki w walce z choroba, a tematem tej kampanii jest właśnie podnoszenie świadomości na temat żywienia medycznego, jako rozwiązania idealnego dla pacjentów onkologicznych i dlaczego żywienie medyczne powinno się stać integralnym elementem leczenia.

Warto pamiętać, że w przypadku onkologii i w przypadku pacjentów onkologicznych narosło bardzo wiele mitów. Między innymi, że raka trzeba zagłodzić, białko żywi raka, cukier żywi raka i z tymi wszystkimi mitami, które są bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia pacjentów wszyscy staramy się walczyć konsekwentnie, podnosić świadomość na temat rozwiązań, które ułatwiają walkę z nowotworem. Organizujemy mnóstwo konferencji, warsztatów dla pacjentów, w tych aktywnościach wspiera nas między innymi Ewa, która organizuje warsztaty kulinarne dla pacjentów, na których te mity niebezpieczne stara się konsekwentnie obalać.

-Ewa, na Twoim blogu znajdziemy mnóstwo przepisów skomponowanych tak, aby jak najlepiej odpowiadały potrzebom pacjentów onkologicznych. Powiedz mi czy te przepisy, dania z wykorzystaniem preparatów odżywczych są tak dobre jak wyglądają?

-Mam nadzieję, że wszystkie potrawy, które prezentujemy na blogu są smaczne. No i dbamy o te szczegóły, o to żeby wyglądały również atrakcyjnie, pamiętajmy o tym, że jemy także oczami. Ale to co najważniejsze to wykorzystujemy preparaty, które wzbogacają naszą codzienną dietę właśnie w białko, w energię, w składniki mineralne i witaminy, czyli te składniki, których często brakuje pacjentem onkologicznym. Czy deser dobrze smakuje, no myślę że warto spróbować. -Na pewno świetnie wygląda, spróbujmy.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka