Trwa ładowanie...

Krem z batatów – wartości odżywcze, kalorie i przepisy

Avatar placeholder
28.04.2022 14:45
Krem z batatów to zdrowa i pożywna zupa.
Krem z batatów to zdrowa i pożywna zupa. (adobestock)

Krem z batatów to gęsta, smaczna i pożywna zupa, którą mogą jeść nawet niemowlaki. Ponieważ przepis na nią można dowolnie modyfikować, danie sprawdza się w wielu okolicznościach. Pasuje tak na obiad, jak i wyrafinowaną kolację. Jak ją przygotować? Czy jest zdrowa?

spis treści

1. Co to jest krem z batatów?

Krem z batatów to gęsta, aromatyczna zupa, która jest prosta i szybka do zrobienia. Aby ją przygotować, potrzeba wyłącznie kilku składników. Jednak to nie jedyny atut. Jest także smaczna oraz pożywna, odżywcza i zdrowa. To zasługa batatów.

Bataty to bulwy rośliny wilec ziemniaczany należącej do rodziny powojowatych. To rośliny wieloletnie, których część nadziemna płoży się po ziemi, zaś podziemna ma postać wrzecionowatych, mięsistych bulw. Mówi się na nie także patat, kūmarą lub słodki ziemniak (choć nie są z ziemniakami pokrewnione).

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Obecnie bataty występują jedynie w uprawie, która jest najbardziej rozpowszechniona w strefie tropikalnej. Znanych jest ponad 400 odmian batatów, stąd można kupić bulwy o różnych kolorach i kształtach.

Bataty są pomarańczowe, purpurowe, żółte czy białe, podłużne, okrągłe, walcowate. Między sobą różnią się nie tylko wyglądem, ale i walorami smakowymi (poziomem słodyczy), wartościami odżywczymi i walorami prozdrowotnymi.

2. Wartości odżywcze i walory prozdrowotne batatów

Bataty są pożywne, zdrowe i niskokaloryczne. Porcja 100 g dostarcza około 75 kcal, zawiera przy tym wodę, tłuszcze, białko, węglowodany, błonnik, sporo witamin: (witamina A, witaminy z grupy B - witamina B1, B2, B3, B5, B6 i B9, witamina C, E i K) oraz sole mineralne (miedź, potas, cynk, fosfor, magnez, mangan, selen, sód, wapń i żelazo).

Po bataty warto sięgać, ponieważ:

  • obniżają poziom cholesterolu we krwi,
  • wzmacniają odporność,
  • poprawiają wygląd skóry, poprzez antybakteryjne działanie ograniczają zmiany trądzikowe,
  • chronią przed chorobami oczu, mają korzystny wpływ na funkcjonowanie narządu wzroku,
  • chronią przez schorzeniami układu krążenia, astmą, osteoporozą,
  • pomagają zwalczać wolne rodniki, chroniąc przed poważnymi chorobami i procesami starzenia się, wspomagając odporność,
  • mają właściwości antyrakowe - obniżają ryzyko zachorowania na raka jajników i sutka u kobiet w okresie przekwitania, ograniczają rozrost komórek nowotworowych, wspierają leczenie raka układu pokarmowego, nerek, płuc i wątroby,

Dla kogo polecane są bataty?

Zarówno bataty, jak i krem z batatów, są polecane dla wszystkich, także niemowlaka, osoby na diecie lekkostrawnej czy cukrzyka (lub osoby zmagającej się z insulinoopornością).

Warzywa wyróżniają się dość niskim indeksem glikemicznym (IG=54). Zawierają węglowodany, które się wolniej wchłaniają, dzięki czemu nie przyczyniają się do gwałtownego skoku glukozy we krwi. Ale to nie wszystko. Zawarte w nich enzymy rozkładają skrobię do cukrów, dzięki czemu jej ilość jest prawie zerowa.

Bataty pomagają także ustabilizować poziom glukozy we krwi i obniżać insulinooporność. Zawierają mangan, który stabilizuje apetyt i pomaga utrzymać glukozę na odpowiednim poziomie.

3. Szybki przepis na zupę krem z batatów

Aby przygotować zupę krem z batatów, potrzebne są takie składniki jak:

  • 1 kg batatów,
  • litr bulionu warzywnego,
  • sól, pieprz ziołowy, słodka papryka, gałka muszkatołowa, imbir,
  • świeże zioła: lubczyk, pietruszka, kolendra,
  • łyżeczka oliwy z oliwek.

Do wywaru warzywnego dodaj umyte i pokrojone bataty. Gotuj je do miękkości (im mniejsze kawałki, tym proces będzie przebiegał szybciej). Zupę zdejmij z palnika, zmiksuj na gładki krem.

Dodaj przyprawy, całość wymieszaj i podaj na przykład z jogurtem naturalnym lub chudym serem kozim, grzankami, bagietką czosnkową czy podpieczoną na patelni pitą (płaski placek pszenny), a także prażonymi pestkami słonecznika bądź dyni.

Do zupy można dodawać także pieczone bataty, trzeba jednak pamiętać, że:

  • 100 gramów ugotowanych bez skórki batatów to 75 kalorii, zaś pieczonych w mundurkach około 92 kalorie,
  • gotowane bataty mogą mieć indeks glikemiczny od 44 do 61, a bataty pieczone nawet 94.

4. Pomysły na zupę krem z batatów

Zupę z batatów można podkręcać przyprawami i ostrymi dodatkami lub podbijać słodycz daktylami, gruszkami czy morelami. By była bardziej pożywna, ciekawa i odżywcza, warto dodawać do niej inne warzywa.

Zupa z batatów ma niejedno oblicze. Zachęca, by z nią eksperymentować i poszukiwać coraz to nowych smaków. Jakie są ciekawe pomysły na to wdzięczne danie? To na przykład:

  • klasyczna zupa krem z krem z batatów i marchewki, tajska zupa krem z batatów i marchewki, zupa krem z batatów i marchewek z imbirem,
  • zupa krem z batatów i pomidorów,
  • zupa krem z batatów z mlekiem kokosowym,
  • zupa krem z batatów i ziemniaków,
  • zupa krem z batatów i cukinii,
  • zupa z batatów i soczewicy,
  • zupa krem z dyni i batata,
  • zupa z batatów i ciecierzycy,
  • zupa krem z batatów z gruszkami,
  • zupa krem z batata z curry i krewetkami,
  • zupa krem z pieczonych batatów z papryką,
  • zupa krem z batatów z masłem orzechowym,
  • zupa krem z batatów z curry.

Zobacz też:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze