Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Gotowane bataty - wartości odżywcze, zakup, przygotowanie

Avatar placeholder
09.04.2021 16:08
Gotowane bataty - wartości odżywcze, zakup, przygotowanie
Gotowane bataty - wartości odżywcze, zakup, przygotowanie (Flickr)

Słodkie ziemniaki, czyli bataty stają się coraz bardziej popularne w Polsce. Obecnie bataty są już w miarę łatwo dostępne. Jednak nadal wiele osób boi się, że nie będzie umieć odpowiednio przygotować batatów do jedzenia. Gotowanie batatów różni się oczywiście od gotowania zwykłych ziemniaków, warto jednak spróbować. Gotowane bataty dobrze wprowadzić do swojej diety nie tylko ze względu na wartości odżywcze batatów, ale też ze względu na ich ciekawy i oryginalny smak.

spis treści

1. Wartości odżywcze gotowanych batatów

Bataty są przede wszystkim bardzo zdrowe. Zawierają dużo więcej wartości odżywczych niż zwykłe ziemniaki. Bataty zawierają m. in. potas, magnez, wapń, fosfor i sód. Ponadto warto ugotować bataty na obiad, ponieważ dostarczymy w ten sposób naszemu organizmowi witamin z grupy B: B1, B2, B6, PP i kwasu foliowego. Co również ważne gotowane bataty mają witaminę A, C, E oraz karotenoidy, które wpływają na kolor batatów (im ciemniejszy kolor batatów, tym ich więcej). Bataty po ugotowaniu mają również sporo przeciwutleniaczy i błonnika. Dla alergików ważna jest również informacja, że gotowane bataty są mniej alergizujące, niż nasze zwykłe ziemniaki.

Bataty są doskonałym zamiennikiem ziemniaków
Bataty są doskonałym zamiennikiem ziemniaków (123rf)
Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

2. Gdzie można kupić bataty?

Bataty są obecnie dostępne w większości dużych marketów spożywczych, sklepach ze zdrową żywnością, delikatesach, a nawet w niektórych warzywniakach. Niestety do gotowania batatów na obiad nadal zniechęca ich cena. Bataty są bowiem dużo droższą propozycją na obiad niż ziemniaki. Cena batatów to nawet 18 zł za kilogram.

Co jest zdrowsze – ziemniaki czy bataty?
Co jest zdrowsze – ziemniaki czy bataty? [7 zdjęć]

Kiedy Jan III Sobieski podarował ziemniaki Marysieńce jako ozdobę ogrodu, nikt pewnie nie przypuszczał,

zobacz galerię

Ich świeżość jest niestety bardzo krótka. Dlatego nie warto kupować batatów na zapas, jeśli trafimy na promocję. Gdy zdecydujemy się ugotować bataty na obiad, dobrze jest poświęcić chwilę i wybrać ładne bataty. Pamiętajmy więc, że najlepiej wybierać bataty o gładkiej i suchej skórce. Zwróćmy również uwagę na to, aby nie były one popękane, czy obite. Batatów przed gotowaniem nie należy również przechowywać w lodówce. Lepsze dla batatów będzie ciemne, suche i chłodne miejsce.

3. Sposób przygotowania słodkich zeimniaków

Bataty należy bezpośrednio przed gotowaniem dokładnie umyć pod zimną wodą. Zanim ugotujemy bataty, można je również obrać, ale nie jest to konieczność. Po ugotowaniu w osolonej wodzie z łatwością ściągniemy z ugotowanych batatów skórkę.

Bataty można ugotować na dwa sposoby. Możemy włożyć całe bataty do zimnej wody lub pokroić je w kostkę. Jeśli ugotujemy całe bataty, wówczas bataty będą ugotowane równomiernie, a w środku nie będą ani surowe, ani szkliste. Jeśli pokroimy bataty w kostkę, wówczas dobrze jest wrzucić je na wrzącą wodę. Zaraz po nastawieniu batatów na gotowanie należy osolić wodę (ok. dwóch łyżeczek na jeden litr wody). Dobrze jest też posłodzić wodę, w której bataty będą się gotować. Na jeden litr wrzątku słodzimy jedną łyżeczkę cukru.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Bataty należy gotować ok. 30 minut, od ponownego zagotowania się wody po ich wrzuceniu. Pamiętajmy o tym, aby przykryć garnek w czasie gotowania. Dzięki temu bataty ugotują się szybciej, a ugotowane bataty nie stracą zbyt wielu składników odżywczych. Gotowane bataty sprawdzamy jak zawsze widelcem lub nożem. Ugotowane bataty odcedzamy, a wodę pełną składników mineralnych i witamin można wykorzystać jako bazę do sosów.

4. Kalorie i wartości odżywcze batatów gotowanych bez skórki

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 328 g (1 szklanka, puree)
Wartość energetyczna 76,0 kcal 249 kcal
Białko 1,37 g 4,49 g
Węglowodany 17,72 g 58,1 g
Cukier 5,74 g 18,83 g
Błonnik 2,50 g 8,20 g
Tłuszcz 0,14 g 0,46 g
Tłuszcze nasycone 0,03 g 0,10 g
Tłuszcze jednonienasycone 0 g 0 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,06 g 0,20 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 12,80 mg 42,0 mg
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze