Gotowane bataty - wartości odżywcze, zakup, przygotowanie
Słodkie ziemniaki, czyli bataty stają się coraz bardziej popularne w Polsce. Obecnie bataty są już w miarę łatwo dostępne. Jednak nadal wiele osób boi się, że nie będzie umieć odpowiednio przygotować batatów do jedzenia. Gotowanie batatów różni się oczywiście od gotowania zwykłych ziemniaków, warto jednak spróbować. Gotowane bataty dobrze wprowadzić do swojej diety nie tylko ze względu na wartości odżywcze batatów, ale też ze względu na ich ciekawy i oryginalny smak.
1. Wartości odżywcze gotowanych batatów
Bataty są przede wszystkim bardzo zdrowe. Zawierają dużo więcej wartości odżywczych niż zwykłe ziemniaki. Bataty zawierają m. in. potas, magnez, wapń, fosfor i sód. Ponadto warto ugotować bataty na obiad, ponieważ dostarczymy w ten sposób naszemu organizmowi witamin z grupy B: B1, B2, B6, PP i kwasu foliowego. Co również ważne gotowane bataty mają witaminę A, C, E oraz karotenoidy, które wpływają na kolor batatów (im ciemniejszy kolor batatów, tym ich więcej). Bataty po ugotowaniu mają również sporo przeciwutleniaczy i błonnika. Dla alergików ważna jest również informacja, że gotowane bataty są mniej alergizujące, niż nasze zwykłe ziemniaki.
2. Gdzie można kupić bataty?
Bataty są obecnie dostępne w większości dużych marketów spożywczych, sklepach ze zdrową żywnością, delikatesach, a nawet w niektórych warzywniakach. Niestety do gotowania batatów na obiad nadal zniechęca ich cena. Bataty są bowiem dużo droższą propozycją na obiad niż ziemniaki. Cena batatów to nawet 18 zł za kilogram.
Ich świeżość jest niestety bardzo krótka. Dlatego nie warto kupować batatów na zapas, jeśli trafimy na promocję. Gdy zdecydujemy się ugotować bataty na obiad, dobrze jest poświęcić chwilę i wybrać ładne bataty. Pamiętajmy więc, że najlepiej wybierać bataty o gładkiej i suchej skórce. Zwróćmy również uwagę na to, aby nie były one popękane, czy obite. Batatów przed gotowaniem nie należy również przechowywać w lodówce. Lepsze dla batatów będzie ciemne, suche i chłodne miejsce.
3. Sposób przygotowania słodkich zeimniaków
Bataty należy bezpośrednio przed gotowaniem dokładnie umyć pod zimną wodą. Zanim ugotujemy bataty, można je również obrać, ale nie jest to konieczność. Po ugotowaniu w osolonej wodzie z łatwością ściągniemy z ugotowanych batatów skórkę.
Bataty można ugotować na dwa sposoby. Możemy włożyć całe bataty do zimnej wody lub pokroić je w kostkę. Jeśli ugotujemy całe bataty, wówczas bataty będą ugotowane równomiernie, a w środku nie będą ani surowe, ani szkliste. Jeśli pokroimy bataty w kostkę, wówczas dobrze jest wrzucić je na wrzącą wodę. Zaraz po nastawieniu batatów na gotowanie należy osolić wodę (ok. dwóch łyżeczek na jeden litr wody). Dobrze jest też posłodzić wodę, w której bataty będą się gotować. Na jeden litr wrzątku słodzimy jedną łyżeczkę cukru.
PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT
Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:
- Czy ziemniaki pomagają zwalczyć cukrzycę? - odpowiada mgr inż. Joanna Arciszewska
- Czym zastąpić ziemniaki na diecie? - odpowiada mgr Marta Kociatyn
- Czym zastąpić makaron, ziemniaki i ryż na diecie? - odpowiada mgr Joanna Wasiluk
Bataty należy gotować ok. 30 minut, od ponownego zagotowania się wody po ich wrzuceniu. Pamiętajmy o tym, aby przykryć garnek w czasie gotowania. Dzięki temu bataty ugotują się szybciej, a ugotowane bataty nie stracą zbyt wielu składników odżywczych. Gotowane bataty sprawdzamy jak zawsze widelcem lub nożem. Ugotowane bataty odcedzamy, a wodę pełną składników mineralnych i witamin można wykorzystać jako bazę do sosów.
4. Kalorie i wartości odżywcze batatów gotowanych bez skórki
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 328 g (1 szklanka, puree) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 76,0 kcal | 249 kcal |
Białko | 1,37 g | 4,49 g |
Węglowodany | 17,72 g | 58,1 g |
Cukier | 5,74 g | 18,83 g |
Błonnik | 2,50 g | 8,20 g |
Tłuszcz | 0,14 g | 0,46 g |
Tłuszcze nasycone | 0,03 g | 0,10 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0 g | 0 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,06 g | 0,20 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 12,80 mg | 42,0 mg |