Trwa ładowanie...

Imbir - przeciwwskazania, cena, odchudzanie, właściwości, przepisy

Imbir ma wiele właściwości zdrowotnych, wspaniały smak i intensywny aromat. Można go dodać do wielu potraw, deserów i koktajli. Skutecznie działa na przeziębienie, leczy ból gardła, odświeża oddech i wspomaga odchudzanie. Warto więc uwzględnić go w codziennym jadłospisie.

Zobacz film: "Niezastąpiony imbir"

spis treści

1. Co to jest imbir

Imbir to roślina, która ma wiele odmian. W stanie dzikim rośnie w Azji i Australii. Odmiana imbiru, która stosowana jest w medycynie, nie występuje w środowisku naturalnym. W Chinach, Arabii czy Indiach właściwości lecznicze imbiru znane są od tysięcy lat. Roślina ta ma właściwości: rozgrzewające, bakteriobójcze, przeciwzapalne i przeciwbólowe. Spektrum jego działania jest ogromne, począwszy od niwelowania mdłości, poprzez wspomaganie koncentracji, kończąc na uśmierzaniu bólu gardła. Obecnie imbir uprawia się w Chinach, Indiach, Australii, Nigerii, na Jamajce i Tajwanie. Jest on powszechnie używany jako surowiec leczniczy oraz popularna i pożądana przyprawa. Można go kupić w sklepach zielarskich, spożywczych i marketach. Imbir należy do grupy produktów określanych mianem superfoods.

Jedz imbir na zdrowie
Jedz imbir na zdrowie [10 zdjęć]

Imbir ma pikantny aromat i gości w kuchni na świecie dość często. Imbir jednak był używany przez tysiące...

zobacz galerię

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

2. Ile kosztuje imbir

Cena imbiru świeżego waha się od 15 do nawet 35 złotych. Wszystko zależy do jakości korzenia imbiru i sposobu uprawy. Modne obecnie produkty ekologiczne są sporo droższe, także korzeń imbiru bio będzie miał najwyższą cenę.

Natomiast cena imbiru suszonego to ok. 2-3 złote za opakowanie w zależności od firmy. Przykładowo cena imbiru suszonego w postaci proszku wynosi ok. 2.5 zł za opakowanie 15 g. Im większe opakowanie imbiru suszonego, tym niższa cena za kilogram.

3. Jakie są przeciwwskazania do spożywania imbiru

Imbir ma wiele właściwości zdrowotnych, ale w niektórych przypadkach należy unikać jego spożywania. Dolegliwości, które wykluczają imbir z diety to:

  • hemofilia,
  • niedociśnienie tętnicze,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • ciąża,
  • karmienie piersią,
  • wrzody żołądka,
  • wrzód dwunastnicy,
  • refluks żołądkowo-przełykowy.

Imbir zwiększa przepływ krwi i z tego powodu powinny unikać go osoby chore na hemofilię. To schorzenie oznacza problemy z krzepliwością krwi. Po spożyciu imbiru nawet drobne skaleczenie może okazać się niebezpieczne. Poza tym, roślina może wchodzić w interakcje z lekami podawanymi w przypadku hemofilii.

Imbir wpływa też na działanie preparatów na zbyt wysokie lub niskie ciśnienie. Nie powinno łączyć się tej rośliny z beta-blokerami.

Imbir pomaga w przypadku nudności, pojawiających się w pierwszym trymestrze ciąży. Powinny zrezygnować z niego kobiety, które często wymiotują i nie są w stanie tego powstrzymać.

Częste stosowanie imbiru może spowodować problemy z rozwojem płodu, a na późniejszym etapie ciąży wywołać poród przedwczesny. Kobiety karmiące piersią również powinny zrezygnować ze spożywania rośliny. Może on zmieniać smak pokarmu i powodować dolegliwości żołądkowe u dziecka.

4. Właściwości zdrowotne imbiru

Zdrowotne właściwości imbiru znane są od wieków, u ich podstaw leżą: olejek eteryczny, gingerol i zinferon. Właściwości zdrowotne imbiru są następujące:

  • imbir rozgrzewa,
  • imbir ma właściwości przeciwzapalne,
  • imbir powstrzymuje nudności i wymioty,
  • spożywanie imbiru jest zalecane w zapaleniu płuc i oskrzeli,
  • imbir łagodzi bóle: gardła, głowy, menstruacyjne,
  • imbir zwalcza nieświeży oddech,
  • napar z imbiru łagodzi kaszel,
  • wyciąg z imbiru łagodzi wzdęcia i problemy żołądkowe,
  • imbir wzmacnia odporność,
  • spożywanie imbiru poprawia krążenie,
  • imbir można stosować przy kuracji na obniżenie cholesterolu,
  • okłady z wywaru z imbiru zmniejszają opuchliznę
  • picie hebraty imbirowej zwiększa koncentrację,
  • imbir to także afrodyzjak.

Zobacz także:

5. Czy imbir ułatwia odchudzanie

Imbir rozgrzewa, oczyszcza organizm i pobudza proces spalania tkanki tłuszczowej. Spożywanie imbiru zmniejsza apetyt i hamuje ochotę na niezdrowe, słone przekąski. Ponadto ma niewielką ilość kalorii i można go spożywać jako dodatek do herbaty lub potraw, jako przyprawę lub składnik koktajli.

Skuteczność imbiru na odchudzanie potwierdziły badania przedstawione przez "Journal of the Science and Food of Agriculture" w 2014 r. Szczury z nadwagą przez 30 dni otrzymywały gingerol (substancję zawartą w imbirze) i straciły na wadze. Oprócz tego polepszyło się stężenie cukru we krwi oraz leptyny, czyli hormonu, który informuje o sytości.

Badania, które ukazały się w "Europejskim Przeglądzie Medycznym i Farmakologicznym" potwierdziły, że imbir wpływa na utratę wagi i podwyższa ilość dobrego cholesterolu.

W "Biological and Pharmaceutical Bulletin" w 2004 r. ukazał się artykuł o tym, że imbir hamuje wytwarzanie kortyzolu w organizmie. Produkcję tego hormonu wywołuje stres, wówczas w organizmie występują problemy z metabolizmem i odchudzaniem.

Wykonano również eksperyment, który udowodnił działanie termogeniczne imbiru. Wyniki pojawiły się w "Metabolism" w 2012 roku. Wykazano wówczas, że imbir podnosi temperaturę ciała i przyspiesza proces przemiany baterii. "International Journal of Obesity" podało imbir jako sposób na utratę i utrzymanie wagi.

Badaniem zostali objęci mężczyźni z nadwagą, którzy spożywali śniadanie z dodatkiem gorącej wody z 2 g mielonego imbiru. Niektórzy do posiłku nie otrzymywali wspomnianego napoju.

Następnie sprawdzano wydatek kaloryczny, apetyt oraz określano poziom najedzenia. Rezultaty pokazały, że uczestnicy pijący wodę z imbirem byli mniej głodni i zjedli mniejszą ilość pokarmu.

Imbir może pomóc w pozbyciu się zbędnych kilogramów, ale najlepiej połączyć jego działanie z odpowiednią dietą i ćwiczeniami fizycznymi. Wówczas efekty będą szybsze i bardziej zauważalne. Zdrowe odżywanie wpłynie natomiast na stan zdrowia oraz zwiększy ilość energii.

Imbir marynowany z dodatkiem cukru
Imbir marynowany z dodatkiem cukru

1. Imbir marynowany z dodatkiem cukru – ile ma kalorii i składników odżywczych?Imbir marynowany z dodatkiem...

przeczytaj artykuł

6. Jak jeść imbir

Imbir ma szerokie działanie lecznicze i warto mieć go w swojej kuchni. Najczęściej spotykane są trzy formy imbiru:

  • imbir marynowany,
  • korzeń imbiru,
  • imbir mielony.

Imbir marynowany jest popularny przede wszystkim w kuchni orientalnej, jako na przykład dodatek do sushi. Nadaje się też do przyprawiania innych dań.

Imbir mielony, czyli w formie proszku, wyróżnia się niezwykle intensywnych zapachem. Najlepiej sprawdzi się jako przyprawa do sosów, sałatek owocowych, pieczonych owoców (np. jabłek) czy deserów. Jest też dobrym składnikiem marynaty do mięs, szczególnie do indyka.

Korzeń imbiru jest najczęściej używany leczniczo. Powinno wybierać się taki, który nie ma plam, a jego kolor znajduje się pomiędzy kremowym a jasnobrązowym. Powinno się go kroić zgodnie z układem włókien.

Można z niego przygotować sok lub dodać do owocowo-warzywnego koktajlu. Na przeziębienie skutecznie działa herbata z dodatkiem świeżego imbiru. Wystarczy obrać korzeń, pokroić i włożyć do gorącego napoju. Małe kawałki imbiru można ssać w przypadku bólu gardła.

Warto jednak pamiętać, że świeży imbir ma mocniejszy smak i należy używać go z umiarem. Wspaniale podkreśli smak ryby i owoców morza, kaczki czy wieprzowiny. Dzięki niemu możliwe jest wydobycie smaku z mdłych potraw. Nie należy go łączyć z ziołami, ponieważ różni się od nich aromatem. Najlepiej smakuje z zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem, goździkami i gałką muszkatołową.

Zobacz także:

7. Przepisy na napoje i dania z imbirem

Z dodatkiem imbiru można przygotować wiele różnorodnych i pysznych dań. Warto wykorzystywać właściwości imbiru i przemycać jego różne formy w diecie.

7.1. Napar z imbiru

To idealna propozycja na chłodniejsze dni, która rozgrzeje i doda energii. Warto go przyrządzić również w czasie przeziębienia.

Składniki:

  • 3 cm kawałek świeżego imbiru,
  • cytryna,
  • 1 szklanka wody,
  • łyżka miodu.

Doprowadzamy wodę do wrzenia. Do szklanki wkładamy pokrojony imbir i kilka plasterków cytryny. Zalewamy całość gorącą wodą, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na kilka minut. Napar słodzimy miodem i pijemy na ciepło lub na zimno. Można go dodatkowo wzbogacić o listki mięty lub kawałki owoców.

7.2. Kawa z imbirem

Składniki:

  • filiżanka ulubionej kawy,
  • łyżeczka miodu,
  • 2-3 szczypty mielonego imbiru,
  • mleko,
  • ewentualnie bita śmietana.

W filiżance mieszamy miód z imbirem i zalewamy z kawą. Dodajemy spienione mleko i dekorujemy wierzch bitą śmietanę.

7.3. Sałatka z imbirem

Składniki:

  • 300 g wędzonego łososia,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 5 cm korzenia imbiru,
  • sól,
  • pieprz.

Siekamy drobno natkę pietruszki i imbir. Łososia kroimy na drobne kawałki. W małej miseczce mieszamy śmietanę, majonez, szczyptę soli i pieprzu. Łączymy rybę z powstałym sosem. Sałatkę trzymamy w lodówce przez około 15 minut, następnie podajemy ją z ulubionym pieczywem i białym winem.

8. Przepisy na imbirowe koktajle

Imbir zazwyczaj kojarzy się z rozgrzewającymi potrawami, ale jest świetnym dodatkiem do koktajli czy soków owocowych. Wzmacnia smak owoców i warzyw, nadaje im też przyjemnego aromatu. Można go wykorzystać w wielu różnych kombinacjach, ale świeży imbir smakuje szczególnie dobrze jako przyprawa do takich składników jak:

  • cytryna,
  • banan,
  • ananas,
  • kiwi,
  • szpinak,
  • ogórek,
  • pietruszka,
  • jarmuż.

8.1. Koktajl z imbirem na odchudzanie

Przygotowanie koktajlu nie zajmuje wiele czasu, a jest to zdrowy pomysł na śniadanie lub przekąskę. Można go też zabrać do pracy lub na uczelnię.

Składniki:

  • 2 garści jarmużu,
  • 1 gruszka,
  • 1 owoc mango,
  • 1 pomarańcza,
  • pół cytryny,
  • kawałek świeżego imbiru,
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego,
  • 1 szklanka wody lub mleka.

Gruszkę, mango i pomarańczę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Wyciskamy sok z połowy cytryny, kroimy imbir w mniejsze kawałki. Przekładamy składniki do kielicha blendera, wlewamy sok z cytryny i wodę, wsypujemy siemię lniane. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

8.2. Koktajl z imbirem i ananasem

Składniki:

  • ananas,
  • cytryna,
  • miód,
  • kostki lodu,
  • szczypta mielonego imbiru lub kawałek świeżego imbiru.

Dowolną ilość ananasa kroimy w kostkę i wyciskamy sok z cytryny. Do blendera wrzucamy ananasa, dolewamy sok i dodajemy 2-3 łyżki miodu, kostki lodu oraz imbir. Blendujemy do uzyskania jednolitego płynu.

8.3. Koktajl z imbirem, bananem i pomarańczą

Składniki:

  • pół banana,
  • 1 pomarańcza,
  • pół szklanki mleka,
  • 1-2 cm korzenia imbiru,
  • spora szczypta cynamonu.

Imbir ścieramy na tarce. Do blendera przekładamy wszystkie składniki i zalewamy mlekiem. Miksujemy na gładką masę.

9. Jak przechowywać imbir

Nie ma problemu z przechowywaniem imbiru mielonego, ponieważ zazwyczaj zostaje w oryginalnym opakowaniu w kuchennej szafce. Imbir marynowany najczęściej kupuje się w słoiku w dwóch wersjach kolorystycznych - białej i różowej. Nie różnią się od siebie smakiem, imbir różowy uzyskuje się poprzez zabarwienie naturalnej rośliny.

Świeży imbir najlepiej włożyć do lodówki. By nie tracił swoich właściwości i nie wydzielał zapachu najlepiej owinąć go w papierowy ręcznik i zamknąć w pojemniku lub plastikowym woreczku. W takiej formie może pozostać nawet przez kilka tygodni.

10. Kosmetyczne właściwości imbiru

Olejek z imbiru ma zastosowanie w preparatach antycellulitowych. Dzięki temu, że imbir pobudza krążenie i przyspiesza spalanie tłuszczu, pomaga walczyć z tym defektem. Imbir stosuje się również w szamponach i balsamach do włosów, gdyż przeciwdziała starzeniu się skóry głowy i wzmacnia włosy.

Korzeń imbiru dzięki swojemu egzotycznemu zapachowi jest podstawą wielu perfum. Świetnie współgra z kardamonem i pieprzem.

Ekstrakt z kłącza imbiru poprawia stan skóry głowy oraz wygląd włosów. Można go samodzielnie przygotować, łącząc zmielone kłącze imbiru z etanolem i zalewając tę mieszankę ciepłym olejem winogronowym. Taką papkę należy odstawić na 5 dni, przefiltrować i wcierać dwie łyżki stołowe dwa razy dziennie.

Marynowany imbir ma zastosowanie w przypadku nieżytu nosa oraz w stanach zapalnych nosa. Zmielone kłącze świeżego imbiru należy zalać wodą i gotować przez 5 minut, odstawić na kolejne 30, przecedzić i stosować jako aerozol 3-6 razy dziennie.

Spirytus z imbirem pomaga przy opuchniętych nogach, bólu stawów oraz nerwobólach. Przyspiesza gojenie opryszczki, owrzodzeń i ropni.

Spirytus z imbirem otrzymuje się poprzez zalanie suszonego imbiru spirytusem i 7-dniowe macerowanie. Po filtracji można płyn wcierać w wybrane miejsce.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

11. Kalorie i wartości odżywcze surowego imbiru

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 2 g (1 łyżeczka)
Wartość energetyczna 80,0 kcal 1,60 kcal
Białko 1,82 g 0,04 g
Węglowodany 17,77 g 0,36 g
Cukier 1,70 g 0,03 g
Błonnik 2,00 g 0,04 g
Tłuszcz 0,75 g 0,02 g
Tłuszcze nasycone 0,20 g 0,00 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,15 g 0,00 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,15 g 0,00 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 5,00 mg 0,10 mg
Imbir - przeciwwskazania, cena, odchudzanie, właściwości, przepisy
Imbir - przeciwwskazania, cena, odchudzanie, właściwości, przepisy (Shutterstock)

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.