10 kwiatów, które możesz zjeść
Jasnożółte kwiaty cukinii można często spotkać w lecie. Mają one delikatny i nieco słodkawy smak. Klasycznym sposobem na podanie kwiatów cukinii jest nadziewanie ich risotto lub serem i smażenie na głębokim tłuszczu, aż będą chrupiące.
Tulbagia fioletowa
Kwiaty i liście tej pięknej purpurowej rośliny są pyszne i lekko czosnkowe, przez co idealnie pasują do sałatek. Zobacz także: Produkt, który skutecznie podkręca przemianę materii. Działa kilka godzin po zjedzeniu
Ogórecznik lekarski
Kwiaty i liście tej niebieskiej rośliny smakują nieco jak ogórek. Możesz śmiało dodawać je do sałatek, zup, a nawet napojów.
Liliowiec
Liliowce smakują jak połączenie słodkiej sałaty i zielonej fasolki szparagowej i są nieco pieprzne jak soczysta rzodkiewka. Można je jeść na surowo, w sałatkach lub panierowane. Zobacz także: Egzotyczny owoc hamuje rozwój komórek rakowych
Nasturcja
Liście i kwiaty tej rośliny dodają nieco pieprznego posmaku sałatce, podobnie jak rukiew wodna. Są również przyjemne dla oka, gdyż mają jaskrawy kolor.
Fiołek ogrodowy
Fiołki są jednymi z najbardziej popularnych jadalnych kwiatów. Ich słodki smak idealnie nadaje się na dekorację tortu. Warto również dodawać je do sałatek. Zobacz także: Poprawia pamieć i koncentrację. Pozwala zachować młody umysł na długie lata
Dziki bez
Dziki bez najczęściej stosowany jest do napojów, jego smak warto również wykorzystać do zrobienia syropu, dżemu i sorbetu.
Hibiskus
Hibiskus znany jest kuchniom całego świata. Herbata z hibiskusa popularna jest w wielu krajach, np. w Egipcie czy Brazylii. W Meksyku można z łatwością znaleźć suszone kwiaty hibiskusa. Dodanie hibiskusa do koktajlu nada mu ciekawy smak. Zobacz także: Ten koktajl usunie 80 proc. toksyn z organizmu
Lawenda
Kwiaty lawendy powszechnie używane są jako dodatek do miodu, ciast i herbat. Łączy się je również z serem oraz stosuje jako dekoracje jedzenia.
Róża
Płatki róż mają delikatny słodki smak. Używa się ich powszechnie do nadania smaku herbacie, deserom oraz dżemom. Zobacz także: Opóźniają starzenie, zabijają komórki rakowe, chronią przed zawałem