- mgr Monika Frank
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Zwalcz ból i stan zapalny z pomocą natury
O bezdyskusyjnie pozytywnym wpływie szpinaku na nasz organizm jesteśmy przekonywani od dzieciństwa – i słusznie. Okazuje się bowiem, że poza szeregiem witamin (głównie witaminy K, C oraz E, a także folacyny) i mikroelementów, dużej ilości żelaza niezbędnego m.in. dla prawidłowej pracy układu krążenia, potasu, wapnia i magnezu, roślina ta zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy. Szpinak zawiera również chlorofil, który jest odpowiedzialny za jego zieloną barwę.
Związki te nie tylko chronią przed rozwojem stanu zapalnego, ale również pomagają usuwać już powstały, a dodatkowo usprawniają zachodzące w naszym organizmie procesy regeneracyjne.
Przeczytaj także: Często bagatelizowana infekcja. Podnosi ryzyko zawału i chorób serca
Szpinak
O bezdyskusyjnie pozytywnym wpływie szpinaku na nasz organizm jesteśmy przekonywani od dzieciństwa – i słusznie. Okazuje się bowiem, że poza szeregiem witamin (głównie witaminy K, C oraz E, a także folacyny) i mikroelementów, dużej ilości żelaza niezbędnego m.in. dla prawidłowej pracy układu krążenia, potasu, wapnia i magnezu, roślina ta zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy. Szpinak zawiera również chlorofil, który jest odpowiedzialny za jego zieloną barwę.
Związki te nie tylko chronią przed rozwojem stanu zapalnego, ale również pomagają usuwać już powstały, a dodatkowo usprawniają zachodzące w naszym organizmie procesy regeneracyjne.
Przeczytaj także: Często bagatelizowana infekcja. Podnosi ryzyko zawału i chorób serca
Winogrona
Kolejnym smacznym, naturalnym lekiem o działaniu przeciwbólowym są winogrona. W czerwonych owocach znajduje się silnie działający przeciwutleniacz o nazwie resweratrol. Składnik ten w pokaźnej ilości występuje także w czerwonym winie.
Naukowcy z Uniwersytetu w San Diego dowiedli, że regularne jedzenie winogron może okazać się pomocne w leczeniu bólu towarzyszącego objawowej chorobie zwyrodnieniowej stawu kolanowego.
Przeczytaj także: Zapytaliśmy dentystów, czego nigdy nie jedzą i nie piją
Oliwa z oliwek
Dieta śródziemnomorska nie bez przyczyny uznana została za jedną z najzdrowszych na świecie. Jej ważnym produktem jest oliwa z oliwek, której prozdrowotne właściwości doceniono już wieki temu. Amerykańscy naukowcy z Monell Chemical Senses Center w Filadelfii odkryli kolejną zaletę wynikającą z jej spożywania.
Okazuje się, że tłoczona na zimno, dzięki obecności związku o nazwie oleocanthal, wykazuje działanie przeciwzapalne porównywalne do działania ibuprofenu. Aby móc korzystać z jej niezwykłych właściwości, należy stosować ją regularnie i długoterminowo, dodając do ulubionych potraw.
Przeczytaj także: Przez to kichasz i kaszlesz? Zapytaliśmy eksperta o "biały puch"
Wiśnie
Jedzenie wiśni warto polecić osobom aktywnym fizycznie, które po intensywnym wysiłku odczuwają silny ból mięśni. Ich dobroczynny wpływ potwierdziły testy przeprowadzone na Uniwersytecie Zdrowia i Nauki w stanie Oregon.
Udowodniono, że sok z tych owoców może działać podobnie jak niesteroidowe leki przeciwzapalne. Jednak w przeciwieństwie do nich, napój nie wywołuje groźnych skutków ubocznych. Tajemnicą jego działania są antocyjany – przeciwutleniacze odpowiedzialne za czerwone zabarwienie wiśni. Warto wiedzieć, że znajdziemy je także w malinach oraz jagodach.
Przeczytaj także: Trzy dodatki, które zmienią zwykłą kawę w napój spalający tłuszcz
Orzechy
Orzechy to, mimo dość wysokiej kaloryczności, idealne urozmaicenie diety osób, którym zależy na pozbyciu się nadprogramowych kilogramów. Obecne w ich składzie zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały usprawniają pracę organizmu, pozytywnie wpływając na pamięć i koncentrację.
Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że zawierają one także tryptofan – aminokwas, który może przyczynić się do zmniejszenia wrażliwości na ból nawet do godziny. Warto sięgać po nie przede wszystkim w sytuacji, kiedy dokucza nam migrena.
Ananas
Czy wiedziałaś, że spożywając ananas, możesz uśmierzyć ból związany z chorobą zwyrodnieniową stawów i ich reumatoidalnym zapaleniem? Wszystko za sprawą zawartego w jego składzie enzymu, tj. bromelaniny, wykazującego liczne właściwości lecznicze.
Składnik ten skutecznie zmniejsza stany zapalne, hamując proces syntezy prostaglandyn odpowiedzialnych za przykre dolegliwości. Po owoc ten warto sięgnąć także wtedy, kiedy zmagamy się z dną moczanową – bromelanina ukoi bowiem towarzyszący napadom ból i pomoże pozbyć się z organizmu występującego w nadmiarze kwasu moczowego.
Przeczytaj także: Wystarczy zmienić dietę, żeby pozbyć się reumatyzmu. Sprawdź co pomaga
Cebula i czosnek
Związki siarki zawarte w cebuli i czosnku wykazują działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Syrop przyrządzony z tych warzyw może stanowić doskonały, naturalny środek leczniczy. Zmniejsza on ilość wydzielanego śluzu, działa wykrztuśnie, a dodatkowo łagodzi kaszel i katar.
To idealne antidotum na wszelkiego rodzaju infekcje górnych dróg oddechowych – zapalenie gardła, krtani, zatok przynosowych czy oskrzeli. Sok z czosnku i cebuli okazuje się cennym antybiotykiem i środkiem antyseptycznym, który pomoże uporać się ze schorzeniami skórnymi – trądzikiem, ropniami i czyrakami.
Silne działanie wzmacniające ma również młoda cebulka, którą można znaleźć już w sklepach i na straganach z warzywami. Aby wspomóc odporność organizmu dodawaj ją do kanapek, twarożku i sałatek.
Przeczytaj także: Przyczyna żylaków i zwyrodnień stawów. najlepiej nosić je rzadko