4 migdały dziennie mogą poprawić zdrowie

Są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. O czym mowa? O migdałach! Te orzechy zawierają wiele witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowej pracy naszego organizmu.

Warto je wprowadzić do naszej diety – nawet tej odchudzającej. Co się zatem stanie, gdy będziemy jeść cztery migdały dziennie?

Sprawdź również: Co ci grozi, gdy śpisz zbyt długo? Tego się nie spodziewałeś

Migdały to bogactwo wielu witamin i składników mineralnychMigdały to bogactwo wielu witamin i składników mineralnych
Źródło zdjęć: © 123rf
Magdalena Bury

/ 5Obniżony poziom złego cholesterolu

Zmagasz się z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi? Mamy dla ciebie dobrą wiadomość. Migdały są w piątce najlepszych produktów obniżających jego wskaźniki.

Objawami zbyt wysokiego poziomu złego cholesterolu we krwi (znanego jako LDL) są np. białe plamy na powiekach, chroniczne zmęczenie, bóle nóg i przedwczesne siwienie włosów. Podwyższone LDL grozi nawet chorobą wieńcową.

Zauważasz takie sygnały u siebie? Polecamy cztery migdały dziennie.

Przeczytaj również: Zmaga się z nią prawie 600 tys. Polaków. Nieleczona grozi śmiercią

/ 5Zdrowe i mocne włosy

To właśnie w migdałach znajdziemy zestaw witamin i składników mineralnych odpowiedzialnych za mocne i błyszczące włosy. Orzechy to bogactwo magnezu i cynku, które stymulują ich wzrost. Kolejne składniki, takie jak: witamina E czy B sprawią, że staną się one błyszczące i nie będą się łamały.

Olejki zawarte w migdałach nawilżą też włosy i ochronią przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych, wiatrem i chlorem.

Wrzuć cztery migdały do ulubionej owsianki lub jogurtu.

/ 5Profilaktyka chorób serca

Migdały są dobrodziejstwem dla naszego serca. Zawarte w nich antyoksydanty, jednonienasycone tłuszcze, magnez oraz miedź wzmocnią żyły i cały układ krążenia.

Na narząd pozytywnie wpływa również witamina E. Obniża ona ciśnienie tętnicze i utrudnia złemu cholesterolowi LDL zaleganie w ściankach naczyń.

Spożywanie kilku orzechów dziennie zapobiega chorobom serca. Potwierdzają to badania naukowców z Uniwersytetu Aston w Wielkiej Brytanii.

/ 5Promienna cera bez zmarszczek

Magnez zawarty w migdałach przyczynia się do wzmożonej produkcji kolagenu – białka odpowiedzialnego za dobry stan naszej skóry. Inny składnik, czyli witamina E, wykazuje natomiast silne działanie przeciwutleniające.

Hamuje ona rozwój szkodliwych wolnych rodników, które przyczyniają się do powstawania zmarszczek i innych oznak starzenia się skóry.

Migdały poprawią też kondycję cery suchej, trądzikowej i ze skłonnościami do podrażnień. Doskonale wiedzą o tym producenci kosmetyków, którzy korzystają z ich właściwości odżywczych.

/ 5Dobry stan jelit

Migdały pomogą też na choroby układu trawiennego. Brak równowagi we florze bakteryjnej objawia się bólami brzucha, nieprzyjemnym oddechem i niestrawnością. Często się z tym zmagasz?

Skórki tych orzechów są bogactwem prebiotyków – substancji odpowiedzialnych za namnażanie się dobrych bakterii w jelitach. Do ich wzrostu przyczyniają się także lipidy zawarte w migdałach. Okazuje się więc, że spożywanie migdałów przynosi wiele pozytywnych korzyści dla zdrowia.

Zmagasz się z częstymi infekcjami? Orzechy wzmacniają też układ odpornościowy.

Źródła

  1. brightside.me
Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka