4 migdały dziennie mogą poprawić zdrowie
Są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. O czym mowa? O migdałach! Te orzechy zawierają wiele witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowej pracy naszego organizmu.
Warto je wprowadzić do naszej diety – nawet tej odchudzającej. Co się zatem stanie, gdy będziemy jeść cztery migdały dziennie?
Sprawdź również: Co ci grozi, gdy śpisz zbyt długo? Tego się nie spodziewałeś
Obniżony poziom złego cholesterolu
Zmagasz się z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi? Mamy dla ciebie dobrą wiadomość. Migdały są w piątce najlepszych produktów obniżających jego wskaźniki.
Objawami zbyt wysokiego poziomu złego cholesterolu we krwi (znanego jako LDL) są np. białe plamy na powiekach, chroniczne zmęczenie, bóle nóg i przedwczesne siwienie włosów. Podwyższone LDL grozi nawet chorobą wieńcową.
Zauważasz takie sygnały u siebie? Polecamy cztery migdały dziennie.
Przeczytaj również: Zmaga się z nią prawie 600 tys. Polaków. Nieleczona grozi śmiercią
Zdrowe i mocne włosy
To właśnie w migdałach znajdziemy zestaw witamin i składników mineralnych odpowiedzialnych za mocne i błyszczące włosy. Orzechy to bogactwo magnezu i cynku, które stymulują ich wzrost. Kolejne składniki, takie jak: witamina E czy B sprawią, że staną się one błyszczące i nie będą się łamały.
Olejki zawarte w migdałach nawilżą też włosy i ochronią przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych, wiatrem i chlorem.
Wrzuć cztery migdały do ulubionej owsianki lub jogurtu.
Przeczytaj również: Co jeść, a czego unikać, aby mieć zdrowe zęby?
Profilaktyka chorób serca
Migdały są dobrodziejstwem dla naszego serca. Zawarte w nich antyoksydanty, jednonienasycone tłuszcze, magnez oraz miedź wzmocnią żyły i cały układ krążenia.
Na narząd pozytywnie wpływa również witamina E. Obniża ona ciśnienie tętnicze i utrudnia złemu cholesterolowi LDL zaleganie w ściankach naczyń.
Spożywanie kilku orzechów dziennie zapobiega chorobom serca. Potwierdzają to badania naukowców z Uniwersytetu Aston w Wielkiej Brytanii.
Promienna cera bez zmarszczek
Magnez zawarty w migdałach przyczynia się do wzmożonej produkcji kolagenu – białka odpowiedzialnego za dobry stan naszej skóry. Inny składnik, czyli witamina E, wykazuje natomiast silne działanie przeciwutleniające.
Hamuje ona rozwój szkodliwych wolnych rodników, które przyczyniają się do powstawania zmarszczek i innych oznak starzenia się skóry.
Migdały poprawią też kondycję cery suchej, trądzikowej i ze skłonnościami do podrażnień. Doskonale wiedzą o tym producenci kosmetyków, którzy korzystają z ich właściwości odżywczych.
Przeczytaj także: Nie jadła słodkich produktów przez 30 dni. Efekty są zaskakujące
Dobry stan jelit
Migdały pomogą też na choroby układu trawiennego. Brak równowagi we florze bakteryjnej objawia się bólami brzucha, nieprzyjemnym oddechem i niestrawnością. Często się z tym zmagasz?
Skórki tych orzechów są bogactwem prebiotyków – substancji odpowiedzialnych za namnażanie się dobrych bakterii w jelitach. Do ich wzrostu przyczyniają się także lipidy zawarte w migdałach. Okazuje się więc, że spożywanie migdałów przynosi wiele pozytywnych korzyści dla zdrowia.
Zmagasz się z częstymi infekcjami? Orzechy wzmacniają też układ odpornościowy.
Przeczytaj także: Jak wybrać dobry ryż? Okazuje się, że nie jest to łatwe zadanie
Źródła
- brightside.me