2 z 12Herbata Matcha
Nie słyszałaś jeszcze o niej? Na pewno usłyszysz. Herbata Matcha to suszone liście zielonej herbaty zmielone na proszek. Zanim liście zielonej herbaty zostaną zebrane i zmielone, najpierw są zacieniane na 30 dni, aby zwiększyć ich produkcję chlorofilu. Oznacza to, że kiedy pijesz tę herbatę, dosłownie pijesz jej liście i zdrowy chlorofil, który jest w nich zawarty, w przeciwieństwie do picia wody z wywaru z liści zielonej herbaty. Badania przeprowadzone w 2009 roku pokazały, że picie tej herbaty przez szczury spowalniało u nich postęp uszkodzenia nerek i wątroby. Jeśli jednak lubisz bawarkę, to nie wybieraj Matchy, ponieważ mleko zmniejsza jej właściwości antyoksydacyjne. Chociaż właściwości zielonej herbaty są już dobrze poznane, to więcej informacji dotyczących jej parzenia i picia możemy spodziewać się w 2015 roku.