10 produktów spożywczych wspomagających odchudzanie
Najzdrowszą dla naszego organizmu dietą odchudzającą jest dieta zawierająca odpowiednie ilości węglowodanów, białek oraz zdrowych kwasów tłuszczowych. Co więcej, tego rodzaju dieta nie powinna skutkować odczuciem głodu czy wilczego apetytu. Produkty żywieniowe powinny na długi czas zapewniać uczucie sytości.
Składniki zapewniające uczucie sytości
Poszczególne produkty spożywcze mogą zawierać w składzie substancje, które hamują łaknienie na długi czas. Są to produkty obfitujące w błonnik, zdrowe kwasy tłuszczowe, białko lub wodę. Warto wiedzieć, że produkty te dodatkowo są dla nas bardzo zdrowe.
Jabłka
Jabłko może stanowić doskonałą, niskokaloryczną przekąskę między posiłkami. Zawiera dużo wody oraz błonnika – składnika regulującego pracę jelit oraz zapewniającego uczucie sytości na długi czas. Ponadto, jest to źródło przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko wystąpienia niektórych chorób nowotworowych.
Jajka
Są doskonałym źródłem białka, które zwiększa uczucie sytości po zakończeniu posiłku. Badania kliniczne sugerują, że regularne jedzenie jaj ogranicza apetyt na niezdrowe przekąski. Co więcej, zawarta w żółtku cholina korzystnie działa na układ sercowo-naczyniowy człowieka.
Kalafior
Kalafior to jeden z niewielu produktów, które można jeść na diecie w nieograniczonych ilościach. To produkt, który na długo zapewnia uczucie sytości. Ponadto, kalafior zawiera w składzie sulforafan – silny przeciwutleniacz o właściwościach przeciwnowotworowych. Jeżeli nie przepadasz za tym warzywem, to możesz je zastąpić brokułami lub szpinakiem.
Niskotłuszczowe jogurty naturalne
Produkty te zawierają w składzie duże ilości wapnia warunkującego wytrzymałość naszych kości. Co więcej, wapń w połączeniu z innymi związkami biologicznie czynnymi występującymi w jogurcie może spowalniać proces tworzenia tkanki tłuszczowej.
Owsianka
Bez wątpienia, owsianka stanowi jedną z najbardziej sycących propozycji na śniadanie. Jest bogata w błonnik, który reguluje pracę układu trawiennego i zapewnia uczucie sytości na długi czas. Co więcej, zawiera ona również białko, które stanowi ważny element budulcowy naszego organizmu.
Orzechy
Stanowią zdrową przekąskę, bogatą w białko i zdrowe kwasy tłuszczowe. Doskonale zastępują niezdrowe krakersy czy chipsy, na które często mamy ochotę między posiłkami. Ze względu na stosunkowo dużą kaloryczność, warto zwracać uwagę na to, aby porcja orzeszków nie przekraczała 30 gramów.
Ryby
Ryby to idealny dodatek do sałatek. Stanowią źródło pełnowartościowego białka oraz zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3. Ich spożycie zapewnia na długi czas uczucie sytości. Ma to również wpływ na zmniejszenie poziomu cholesterolu całkowitego oraz zwiększenie cholesterolu dobrego dla naszego organizmu.
Sałatki
Odpowiednio skomponowana sałatka może stanowić źródło pełnowartościowego białka, witamin oraz mikroelementów. Co więcej, jest naprawdę wiele możliwości przyrządzenia sałatek – to danie wcale nie musi być nudne czy niesmaczne. Można łączyć sałatę z rybami, serami, orzechami, a nawet suszonymi i świeżymi owocami.