10 produktów spożywczych wspomagających odchudzanie

Najzdrowszą dla naszego organizmu dietą odchudzającą jest dieta zawierająca odpowiednie ilości węglowodanów, białek oraz zdrowych kwasów tłuszczowych. Co więcej, tego rodzaju dieta nie powinna skutkować odczuciem głodu czy wilczego apetytu. Produkty żywieniowe powinny na długi czas zapewniać uczucie sytości.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa Tero Mononen / [CC BY-NC-ND](https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0/)

/ 9Składniki zapewniające uczucie sytości

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Abd allah Foteih / [CC BY-SA](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Poszczególne produkty spożywcze mogą zawierać w składzie substancje, które hamują łaknienie na długi czas. Są to produkty obfitujące w błonnik, zdrowe kwasy tłuszczowe, białko lub wodę. Warto wiedzieć, że produkty te dodatkowo są dla nas bardzo zdrowe.

/ 9Jabłka

Obraz
© Zdjęcie autorstwa RoDobby / [CC BY](https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/)

Jabłko może stanowić doskonałą, niskokaloryczną przekąskę między posiłkami. Zawiera dużo wody oraz błonnika – składnika regulującego pracę jelit oraz zapewniającego uczucie sytości na długi czas. Ponadto, jest to źródło przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko wystąpienia niektórych chorób nowotworowych.

/ 9Jajka

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / [CC BY](https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/)

Są doskonałym źródłem białka, które zwiększa uczucie sytości po zakończeniu posiłku. Badania kliniczne sugerują, że regularne jedzenie jaj ogranicza apetyt na niezdrowe przekąski. Co więcej, zawarta w żółtku cholina korzystnie działa na układ sercowo-naczyniowy człowieka.

/ 9Kalafior

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Hans / [CC BY](https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/)

Kalafior to jeden z niewielu produktów, które można jeść na diecie w nieograniczonych ilościach. To produkt, który na długo zapewnia uczucie sytości. Ponadto, kalafior zawiera w składzie sulforafan – silny przeciwutleniacz o właściwościach przeciwnowotworowych. Jeżeli nie przepadasz za tym warzywem, to możesz je zastąpić brokułami lub szpinakiem.

/ 9Niskotłuszczowe jogurty naturalne

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Florian Ramel / [CC BY-SA](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Produkty te zawierają w składzie duże ilości wapnia warunkującego wytrzymałość naszych kości. Co więcej, wapń w połączeniu z innymi związkami biologicznie czynnymi występującymi w jogurcie może spowalniać proces tworzenia tkanki tłuszczowej.

/ 9Owsianka

Obraz
© Zdjęcie autorstwa rpavich / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Bez wątpienia, owsianka stanowi jedną z najbardziej sycących propozycji na śniadanie. Jest bogata w błonnik, który reguluje pracę układu trawiennego i zapewnia uczucie sytości na długi czas. Co więcej, zawiera ona również białko, które stanowi ważny element budulcowy naszego organizmu.

/ 9Orzechy

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Picdream / [CC BY](https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/)

Stanowią zdrową przekąskę, bogatą w białko i zdrowe kwasy tłuszczowe. Doskonale zastępują niezdrowe krakersy czy chipsy, na które często mamy ochotę między posiłkami. Ze względu na stosunkowo dużą kaloryczność, warto zwracać uwagę na to, aby porcja orzeszków nie przekraczała 30 gramów.

/ 9Ryby

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / [CC BY](https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/)

Ryby to idealny dodatek do sałatek. Stanowią źródło pełnowartościowego białka oraz zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3. Ich spożycie zapewnia na długi czas uczucie sytości. Ma to również wpływ na zmniejszenie poziomu cholesterolu całkowitego oraz zwiększenie cholesterolu dobrego dla naszego organizmu.

/ 9Sałatki

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Kumulus / [CC BY](https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/)

Odpowiednio skomponowana sałatka może stanowić źródło pełnowartościowego białka, witamin oraz mikroelementów. Co więcej, jest naprawdę wiele możliwości przyrządzenia sałatek – to danie wcale nie musi być nudne czy niesmaczne. Można łączyć sałatę z rybami, serami, orzechami, a nawet suszonymi i świeżymi owocami.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka