- mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
5 doskonałych powodów, by jeść owsiankę
Ugotowane płatki owsiane zawierają dużo błonnika, dzięki któremu czujemy się dłużej nasyceni. Błonnik pozytywnie wpływa na kondycję układu pokarmowego, zapobiega zaparciom i ułatwia trawienie. Filiżanka owsianki zawiera 4 gramy tego cennego składnika. Badania wykazały, że zjedzenie śniadania bogatego w błonnik zmniejsza chęć do podjadania pomiędzy posiłkami w ciągu dnia. Owsianka może nam więc ułatwić wprowadzenie w życie zasad zdrowego odżywiania, które opierają się na pięciu zbilansowanych posiłkach dziennie.
Owsianka to zdrowe śniadanie
Czy wiedziałeś, że niepozorna owsianka może obniżyć poziom cholesterolu oraz zredukować ryzyko zachorowania na nowotwory? Za te właściwości także odpowiada błonnik pokarmowy. Dzięki niemu organizm nie przyswaja tzw. złego cholesterolu, co minimalizuje zagrożenie pojawienia się chorób układu krążenia, zawałów serca i udarów. Płatki owsiane są źródłem cennych minerałów. Codzienna porcja owsianki zjedzonej o poranku dostarcza magnezu, fosforu, cynku, żelaza, manganu i selenu oraz wielu witamin. Płatki owsiane zawierają również lignany, czyli substancje pochodzenia roślinnego, które chronią układ krwionośny. Regularne spożywanie płatków owsianych wpłynie korzystnie nie tylko na stan zdrowia, ale też wygląd. Cenne minerały wzmacniają włosy, poprawiają kondycję paznokci i dodają blasku zmęczonej cerze.
Niska cena owsianki
Płatki owsiane to jeden z najzdrowszych, a przy tym najtańszych produktów spożywczych. Opakowanie o wadze 500 gramów kosztuje około 2-3 złotych. Płatki są łatwo dostępne, znajdziesz je w każdym sklepie spożywczym. Do przygotowania jednej porcji owsianki wystarczy kilka łyżek. Wiele zdrowych produktów ma wygórowane ceny, dlatego tym bardziej powinniśmy spojrzeć przychylnym okiem na tanie płatki owsiane. Dzięki nim możemy jeść zdrowo i nie wydawać fortuny na zakupy. Zarówno twój żołądek, jak i portfel, będą zadowolone.
Owsianka a odchudzanie
Jesteś na diecie? Owsianka to świetny wybór na dietetyczne i pełnowartościowe śniadanie. W jednej porcji jest tylko 150 kalorii i aż 6 gramów białka. Osoby odchudzające się zwykle unikają węglowodanów, ale produkty pełnoziarniste powinny być składnikiem każdej diety, nawet redukcyjnej. Dla osiągnięcia smukłej sylwetki kluczowy jest błonnik, którego nie brakuje w płatkach owsianych. Dzięki niemu nie mamy ochoty na przekąski. Będąc na diecie odchudzającej, należy oczywiście pamiętać, aby porcja owsianki nie była zbyt duża, a dodatki zbyt kaloryczne.
Wykorzystanie owsianki
Płatki owsiane są produktem niezwykle uniwersalnym, zapewniającym nieograniczone możliwości. Jeśli korzystasz z owoców sezonowych i lubisz kulinarne eksperymenty, owsianka nigdy nie będzie nudna. Wiosną i latem warto do płatków dodawać świeże owoce, na które aktualnie trwa sezon. Jesień i zima to czas na rozgrzewające przyprawy (cynamon, kardamon, wanilię), suszone owoce i orzechy. W komponowaniu posiłku ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Jeśli chcesz urozmaicić śniadania, nie musisz zawsze gotować płatków. Wrzuć je do blendera z mlekiem i owocami, a uzyskasz pyszny i zdrowy koktajl. Pieczona owsianka to kolejny pomysł. Jak ją zrobić? Mleko, jogurt i jajko należy razem wymieszać trzepaczką, dodać płatki owsiane i ulubione dodatki, a następnie całą masę umieścić w żaroodpornym naczyniu do zapiekania. Wystarczy pół godziny w piekarniku, aby cieszyć się smakowitym śniadaniem. Nie masz rano czasu na szykowanie posiłku? Owsiankę możesz przyrządzić poprzedniego wieczora. W miseczce lub słoiku wymieszaj płatki z mlekiem i innymi składnikami (owocami, orzechami) i wstaw na noc do lodówki. To dobry pomysł na szybkie i zdrowe śniadanie.
Rano warto wybrać owsiankę, która zapewnia nam energię, dostarcza niezbędnych składników odżywczych, a ponadto wyśmienicie smakuje. Z czym najchętniej jecie owsiankę?