5 najbardziej toksycznych przyborów kuchennych

Coraz więcej osób przykłada wagę do zdrowego odżywiania się, dlatego warto upewnić się, czy przyrządy, w których gotujemy pełnowartościowe posiłki, nie psują ich jakości. W końcu to, z czego wykonane są nasze garnki i patelnie, również ma duży wpływ na zdrowie.

Powłokom nieprzywieralnym nie można odmówić tego, że są praktyczne i wygodne w użytkowaniu.

Jednak wykonuje się je z fluoropolimerów, które po podgrzaniu wydzielają kwas perfluorooktanowy, uważany za rakotwórczy. Organizm człowieka nie jest w stanie strawić tej substancji, dlatego też odkłada się ona w naszym ciele, zatruwając je.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie patelni / Shutterstock

/ 5Miedź

Miedź jest metalem miękkim, który często jest porównywany z niklem. Podobnie jak on, przy podgrzaniu uwalnia toksyny. Podczas gotowania szkodliwe substancje przedostają się z miedzianych garnków i patelni do jedzenia.

Miedź sama w sobie jest ważnym pierwiastkiem śladowym, który wzmacnia kości, tkankę łączną i system odpornościowy oraz dodaje energii.

Jednak jej nadmiar może być szkodliwy dla organizmu i powodować niedobór witaminy C, problemy z tkanką łączną, różnego rodzaju nowotwory powiązane z wysokim poziomem estrogenu, choroby tarczycy i serca.

/ 5Ołów

Obraz
© Zdjęcie garnka / Shutterstock

Może to być zaskakujące, jednak niektóre szkliwa ceramiczne, szkło i emalie pokrywające przyrządy kuchenne mogą zawierać ołów. Używa się go w produkcji, aby zwiększyć wytrzymałość produktów i nadać im jednolity kolor.

Dzieci poniżej 6. roku życia są najbardziej narażone na zatrucie ołowiem. Jak można się domyślić, przedostaje się on do potraw przy podgrzewaniu. Dlatego też, jeżeli produkt jest oznaczony jako dekoracyjny, nie należy podawać ani przyrządzać w nim posiłków.

/ 5Aluminium

Obraz
© Zdjęcie sztućców / Shutterstock

Niebezpieczeństwo związane z używaniem aluminium to powracający od wielu lat temat. Naukowcy z Keele University wierzą, że jego nadmiar w organizmie może łączyć się z chorobą Alzheimera.

W dzisiejszych czasach aluminiowe garnki są poddawane specjalnym procesom zwiększającym bezpieczeństwo ich stosowania, jednak dla spokoju ducha warto przemyśleć zastosowanie tego rodzaju przyrządów w kuchni.

/ 5Stal nierdzewna

Obraz
© Zdjęcie garnków / Shutterstock

Stal nierdzewna jest wykonana z metali takich jak: nikiel, żelazo, chrom, tytan, miedź, molibden i wanad.

Jeżeli używamy garnków wykonanych ze stali nierdzewnej gorszej jakości, istnieje zagrożenie, że metale te będą się przedostawać do naszej żywności.

/ 5Co w zamian?

Obraz
© Zdjęcie patelni / Shutterstock

Jeżeli chodzi o bezpieczne zamienniki, warto zwrócić uwagę choćby na żeliwne garnki i patelnie. Gotowanie w nich jest nie tylko bezpieczne, ale co więcej, może podnieść wartość odżywczą potraw.

Podczas obróbki termicznej żeliwne przyrządy uwalniają niewielką ilość żelaza, która trafia do gotowanych w nich produktów, zwłaszcza jeśli są kwasowe, jak na przykład pomidory.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka