5 produktów, które powinniśmy jeść zimą
Zimowa dieta powinna składać się z wielu warzyw korzeniowych, takich jak marchew, ziemniaki, pietruszka, rzodkiew, seler czy buraki. Są bogate w składniki odżywcze, minerały i witaminy, dlatego pomagają naturalnie wzmacniać odporność. Poza tym o tej porze roku są bardzo tanie. Do roślin korzeniowych zalicza się również imbir, który wspomaga układ odpornościowy, wspiera procesy trawienne i oczyszcza organizm z toksyn. Imbir warto dodawać do potraw oraz pić herbatę z jego plasterkami.
Produkty pełnoziarniste
Produkty z pełnego ziarna powinny być podstawą odżywiania nie tylko zimą. Płatki, makarony i pieczywo pełnoziarniste są bogate w kwas foliowy, fosfor, żelazo, magnez i witaminy z grupy B. Dodatkowo chronią przed chorobami, dostarczają błonnika i pomagają zrzucić zbędne kilogramy. Komponując posiłki zimą, nie zapominajmy o ryżu, kaszach i makaronie razowym. Fani kanapek powinni przestawić się na pieczywo pełnoziarniste, zwłaszcza na zakwasie.
Jabłka, cytrusy, granaty
Zimą wybór świeżych owoców jest ograniczony, ale warto korzystać z odmian dostępnych właśnie teraz. Sięgajmy po jabłka, które zawierają flawonoidy o właściwościach przeciwzapalnych. Korzystajmy z sezonu na cytrusy – są świetnym źródłem witaminy C oraz antyoksydantów, które pomogą w zapobieganiu sezonowym infekcjom. Zimą na sklepowych półkach znajdziemy też świeże granaty. Mają one więcej przeciwutleniaczy niż zielona herbata, dlatego powinny się znaleźć w zimowym menu. Można jeść pestki granatu, dodając je do owsianki i sałatek, oraz pić sok z tego owocu.
Orzechy, nasiona i suszone owoce
Orzechy i nasiona są dobrym źródłem białka, zdrowych kwasów tłuszczowych oraz witamin: A, B i E. Regularne jedzenie tych produktów wzmacnia odporność i kondycję organizmu. Suszone owoce zawierają te same witaminy i minerały, co ich świeże odpowiedniki, dlatego warto sięgnąć po nie zwłaszcza zimą. Bakalie można dodać do płatków owsianych czy muesli, a także jeść z jogurtem naturalnym.
Woda i napoje
Zimą rzadziej odczuwamy pragnienie, dlatego zdarza nam się zapomnieć o wypiciu szklanki wody. To duży błąd, ponieważ chłód na zewnątrz i ogrzewanie w pomieszczeniach wysuszają skórę, sprzyjają pierzchnięciu ust, a także wywołują bóle głowy. Odpowiednie nawodnienie organizmu jest ważne o każdej porze roku. Zimą warto częściej sięgać po ciepłe napoje. Idealnie sprawdzają się napary ziołowe oraz zielona herbata. Dobrym pomysłem jest picie codziennie rano napoju z ciepłej wody z sokiem z cytryny i miodem, który świetnie chroni przed zarazkami. Gotowe napoje lepiej zamienić na pełne witamin świeżo wyciskane soki oraz koktajle z owoców i warzyw.