6 alternatywnych rodzajów mąki do bezglutenowego pieczenia

Coraz więcej osób decyduje się na wykluczenie z diety glutenu. Wiąże się to z rezygnacją z produktów zawierających pszenicę, żyto, pszenżyto, jęczmień czy orkisz. Z myślą o tych, którzy stosują dietę beglutenową, a chcieliby przygotowywać domowe wypieki przedstawiamy sześć alternatywnych rodzajów mąk.

6 alternatywnych rodzajów mąki do bezglutenowego pieczenia6 alternatywnych rodzajów mąki do bezglutenowego pieczenia
Źródło zdjęć: © Zdjęcie mąki ryżowej/Shutterstock
Aleksandra Miłosz

Mąka migdałowa

To nic innego, jak zblanszowane i zmielone migdały. Mąka migdałowa jest bogata w białko, maganez, zdrowe dla serca tłuszcze i witaminę E. Jeśli chcesz ją wykorzystać do pieczenia, wybierz raczej dodanie jej do gęstego ciasta, na przykład do ciasteczek bakaliowych. Możesz też użyć jej jako zamiennika dla bułki tartej, obtoczyć w niej karpia czy inną rybę i odkryć nowy smak tradycyjnej potrawy. Taką mąkę najlepiej przechowywać w lodówce lub zamrażarce. Znajdziesz ją w sklepach ze zdrową żywnością za ok. 20 złotych za 250 g.

Mąka ryżowa

Jest wykonana z drobno zmielonego ryżu i występuje w dwóch odmianach: białej i brązowej. W konsystencji przypomina mąkę pszenną, dlatego świetnie zastępuje ją w tradycyjnych wypiekach, takich jak ciasto czy pieczywo. Jest powszechnie stosowana w kuchni japońskiej, gdzie robi się z niej zarówno makarony, jak i desery. W Polsce można kupić ją za ok. 10 złotych za 1 kg.

Mąka amarantusowa

To zboże, którego wiek szacuje się na 8 tys. lat. Amarantus był pożywieniem używanym w rytuałach religijnych Azteków, dlatego często nazywany jest „zbożem bogów”. Mąka wykonana jest ze zmielonego na pył ziarna, które bogate jest w błonnik i białko. Ma nieco ziemisty, orzechowy smak i może być stosowana do pieczenia ciastek i kruchuch cviast, jednak warto wiedzieć, że może je wysuszać. Aby temu zapobiec, dodaj trochę wody lub oleju. W ten sposób uzyskasz idealną konsystencję ciasta. Mąkę amarantusową dostaniesz za ok. 9 złotych za 500 g.

Mąka ziemniaczana

Uzyskuje się ją poprzez rozdrobnienie i wysuszenie ziemniaków, a dokładnie skrobii w nich zawrtej. Jest naturalnym źródłem witamin z grupy B oraz błonnika. Ponieważ mąka ziemniaczana wchłania i zatrzymuje w sobie wodę, doskonale sprawdzi się do mokrych ciast, np. do wypieku chleba, na naleśniki czy gofry. Sprawdzi się też jako środek zagęszczający do zup i sosów. To niedrogi rodzaj mąki – za 500 g zapłacimy ok. 3 złotych.

Mąka gryczana

To zmielone nasiona gryki, dzięki którym mąka ma ciemniejszy kolor i bogaty, lekko orzechowy smak. Jest ona bardzo bogata w błonnik, wapń i białko. Jej charakterystyczny smak sprawia, że świetnie sprawdzi się w chlebie, muffinkach i kluskach. Doskonale smakuje też w wytrawnych naleśnikach i tradycyjnych blinach. Jej koszt to ok. 7 złotych za 500 g.

Mąka gryczana
Mąka gryczana

Mąka z ciecierzycy

To sekret kuchni Bliskiego Wschodu i kuchni indyjskiej. Jest doskonałym źródłem białka, błonnika i żelaza. Wymieszanie jej z niewielką ilością wody pozwoli wyczarować domowy hummus. Ponieważ wyraźnie smakuje ciecierzycą, używa się jej do wypieku pieczywa o wyrazistym smaku, jak chleb z dynią czy pizza. Kosztuje ok. 7 złotych za 500 g.

Nawet jeśli nie musisz stosować diety  bezglutenowej, spróbuj urozmaicić swoje ciasta, pieczywo, kluski i ciastka, dodając zamiast zwykłej, nudnej i niekoniecznie zdrowej mąki pszennej, mąkę innego rodzaju. 

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka