Kuchnia japońska - charakterystyka, nazwy dań

Kuchnia japońska jest znana i ceniona na całym świecie, przede wszystkim ze względu na niepowtarzalność smaku oraz niezwykłe walory odżywcze. Można śmiało stwierdzić, iż kuchnia japońska jest jedną z atrakcji turystycznych. Przygotowywanie potraw japońskich zawiera w sobie szereg obrzędów i jest ściśle związane z tradycją. Podstawowymi składnikami dań japońskich są: makarony, ryż, warzywa, kraby, ryby, tofu, wodorosty i mięsa. Istotnym elementem kuchni japońskiej są zapożyczone z tradycji kuchni chińskiej makarony.

Kuchnia japońska - charakterystyka, nazwy dańKuchnia japońska - charakterystyka, nazwy dań

Kuchnia japońska - charakterystyka

Owoce, takie jak: daidai, mikan, yuzu, persimmon, kasztan, gruszka Nashi, kabosu są nieodłączną częścią kuchni japońskiej. Wiele japońskich dań przyrządza się z mięsa, w tym z wieprzowiny, kurczaka oraz wołowiny. Równie istotnymi składnikami kuchni japońskiej są  owoce morza (krewetki, kalmary, ośmiornice) oraz ryby - tuńczyk, makrela, węgorz i langusta. Typowy japoński posiłek składa się z miski ryżu (gohan), zupy miso (miso shiru), marynowanych warzyw (tsukemono), a także z ryb lub mięsa. Ze wzgledu na fakt, że Japonia to państwo wyspiarskie, mieszkańcy często spożywają owoce morza i ryby, które są podstawą dania sushi.

Kuchnia japońska słynie przede wszystkim z wielu gatunków ryżu i sushi. Istnieje kilka tysięcy odmian ryżu uprawianych w Japonii, a do najbardziej popularnych należą: Koshihikari i Akita Komachi. Ryż używany jest także do wyrobu mochi (ciastek ryżowych), senbei (krakersów ryżowych) i sake (wina ryżowego). Warto zwrócić uwagę także na Noodles – Udon i Soba. Makaron Udon jest wykonywany z mąki pszennej, gotowany i podawany w bulionie, zwykle na gorąco. Kuchnia japońska słynie również z produktów sojowych. Nasiona soi i ryżu są używane do miso pod postacią past, wykorzystywanych do aromatyzowania zup i marynowania ryb. Wraz z sosem sojowym (shōyu), miso jest podstawą kuchni japońskiej. Tofu to twaróg sojowy i popularne źródło białka, szczególnie dla miłośników wegetarianizmu.

Kuchnia japońska - nazwy dań

Ze względu na sposób przyrządzania dania japońskie można podzielić na kilka grup:

  • dania niepoddawane obróbce cieplnej – namasumono,
  • dania gotowane – nikomono,
  • dania grillowane – teppanyak,
  • dania pieczone na ruszcie – yakimono,
  • dania smażone – agemono,
  • dania poddane procesowi fermentacji – sukemono,
  • sałatki – sunomon,
  • dania z ryżu – gohanmono,
  • sushi, w którego skład wchodzą: ryż, nori oraz ryba.

Kuchnia japońska jest jedną z najzdrowszych i najbardziej harmonijnych na całym świecie. Ze względu na składniki, takie jak ryby oraz inne owoce morza, a także owoce, warzywa oraz ryż, jest niezwykle bogata w cenne składniki odżywcze. Japończycy uchodzą za jeden z najzdrowszych narodów świata i żyją statystycznie najdłużej. Wynika to m.in. z ich diety – niskokalorycznej, bogatej w aminokwasy, żelazo, a ubogiej w tłuszcze nasycone i cholesterol. Zestawiając kuchnię japońską z innymi kuchniami świata, wydaje się ona praktycznie pozbawiona przypraw. Niemniej jednak nie ustępuje ona kunsztem smakowym innym daniom na świecie. Warto poznać bliżej kuchnię japońską, by nasza wiedza o kuchni Japonii nie ograniczała się jedynie do sushi i tego, że w Japonii spożywa się posiłki, używając pałeczek.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka