6 mało znanych faktów o orzechach
Orzechy to jedne z najbardziej zadziwiających produktów żywnościowych. Są pełne błonnika, składników odżywczych i zdrowych dla serca tłuszczów. Nie zawierają cukru, tylko minimalne ilości węglowodanów, a co najlepsze – dobrze smakują. Wiele osób stara się ich unikać z uwagi na dużą ilość kalorii i tłuszczu. Niepotrzebnie! Orzechy mogą i powinny być częścią diety ze względów zdrowotnych i kulinarnych.
Orzechy brazylijskie wolą mężczyzn
Najlepsze orzechy dla mężczyzn. Mają wysoką zawartość selenu – minerału, który skutecznie zwalcza raka prostaty. Kilka orzechów w formie przekąski dostarczy odpowiedniej ilości tego pierwiastka.
Badania to potwierdzają
Najważniejsze powody, dla których warto jeść orzechy płyną z dwóch ważnych, niedawno opublikowanych badań. Ich wyniki sugerują, że osoby często sięgające po orzechy żyją dłużej i rzadziej umierają z powodu raka i chorób układu krążenia. Oto 6 rodzajów orzechów i sposoby ich przygotowania, które sprawią, że oszalejesz na ich punkcie.
Nerkowce
Nerkowce nie są twoim wrogiem, jednak ich skorupka już tak. Czy nie zastanawiasz się czasem, dlaczego nie można kupić nerkowca w skorupce? To dlatego, że może być niebezpieczna. Orzechy te pochodzą z tej samej rodziny, co trujący bluszcz. Ich szkodliwe dla człowieka właściwości są zawarte w skorupce, ale środek ma dobroczynny wpływ na zdrowie. Według badań z 2010 roku spożywanie orzechów nerkowca może pomóc zapobiegać lub kontrolować cukrzycę. Nerkowce stosowane są w kuchni indyjskiej, tajskiej i chińskiej jako przybranie lub dodatek do sosu curry. Mogą być również przetworzone na śmietankę.
Pistacje
Jedzenie pistacji skutkuje zwiększoną ilością antyoksydantów we krwi, usprawnieniem pracy serca, może również zmniejszać ryzyko raka płuc. Pistacje mogą być spożywane jako przekąska, używane jako pasta lub składnik sałatki.
Orzech włoski
To jedyne orzechy zawierające kwasy tłuszczowe omega-3. Wpływają one pozytywnie na funkcję śródbłonkową, obniżają ryzyko raka prostaty, raka piersi oraz poprawiają funkcje motoryczne starszych osób. Można je stosować jako bezglutenową kruszonkę w ciastach i tartach.
Orzechy ziemne to wcale nie orzechy
W rzeczywistości orzechy ziemne to rośliny strączkowe. Warto włączyć je do diety zwłaszcza w ciąży. Badania z 2013 roku pokazały, że mamy, które jadły orzechy ziemne, urodziły dzieci, u których rzadziej występowały alergie pokarmowe.
Brzuch kocha migdały bardziej niż inne orzechy
Badania sugerują, że migdały (a zwłaszcza tłuszcze w nich zawarte) mogą odgrywać ważną rolę w wytwarzaniu zdrowych bakterii w jelitach. Co więcej, badania z 2013 roku pokazały, że spożycie migdałów wzmaga uczucie sytości bez ryzyka przybierania na wadze. Spróbuj zrobić mleko migdałowe w domu.
Orzechy jedz z umiarem
Aby jak najwięcej skorzystać z diety orzechowej, jedz je z umiarem, gdyż zawierają dużo tłuszczu (mimo że większość to zdrowy tłuszcz) i kalorii. Przekąska to dobry pomysł, ale jedzenie orzechów cały dzień już nie. Uważaj również na orzechy z dodatkami, np. w miodzie.