Trwa ładowanie...

6 najpotężniejszych naturalnych antybiotyków. Dowiedz się, który wybrać

 Katarzyna Krupka
11.10.2022 12:11
Chrzan to naturalny antybiotyk
Chrzan to naturalny antybiotyk (Adobe Stock)

Mają mnóstwo właściwości prozdrowotnych, dlatego na stałe powinny zagościć w naszej kuchni. Działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie i wzmacniająco. Podnoszą odporność i chronią przed infekcjami. Oto 6 najsilniejszych produktów nie bez powodu nazywanych naturalnymi antybiotykami.

spis treści

1. Miód

Naturalny, surowy miód to bogactwo przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko rozwoju komórek nowotworowych. Znajdziemy w nim też witaminy z grupy B, aminokwasy i składniki mineralne. Produkt ten pomaga złagodzić kaszle, wykazuje działanie przeciwbólowe, wspomaga gojenie się ran, a także wspiera funkcjonowanie układu immunologicznego.

2. Czosnek

Nie bez powodu na liście najsilniejszych naturalnych antybiotyków jest czosnek. Znajdziemy w nim potężną broń w walce z bakteriami – allicynę, która niestety po obróbce termicznej traci swoją moc. Dlatego czosnek najlepiej jeść na surowo, rozgniatając lub siekając wcześniej jego ząbki. Udowodniono też, że nie tylko wspiera odporność, ale też pomaga obniżyć wysoki cholesterol.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

3. Jeżówka

Te popularne w Polsce kwiaty kryją w sobie ogromną moc. Naturalnie wzmacniają układ immunologiczny, działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Ekstrakt z jeżówki podkręca metabolizm, jak również wspomaga wydzielanie soków żółciowych.

4. Imbir

Oprócz właściwości przeciwzapalnych i antybakteryjnych oraz antywirusowych, imbir rozrzedza wydzielinę zalegającą w drogach oddechowych i działa wykrztuśnie. Ponadto ten rozgrzewający produkt chroni przed zapaleniem jelit, żołądka oraz zatruciem pokarmowym. To dlatego jest dodawany do potraw z owoców morza czy sushi.

5. Chrzan

Na kolejnym miejscu znalazł się chrzan, który można stosować w formie syropu wspomagająco przy leczeniu infekcji dróg oddechowych. Działa też odkażająco, grzybobójczo, wykrztuśnie i przeciwbólowo.

6. Cebula

Wśród naturalnych antybiotyków nie mogło też zabraknąć cebuli. Jest tania, smaczna, a do tego bardzo zdrowa. Wykazuje właściwości wzmacniające, przeciwnowotworowe i przeciwcukrzycowe. Dodatkowo pomaga obniżyć ciśnienie oraz stężenie cholesterolu we krwi.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze