6 produktów, które poprawią i pogorszą twój nastrój
Jesienią coraz więcej osób skarży się na sezonowe zaburzenia afektywne, popularnie zwane jako SAD (Seasonal Affective Disorder). To rodzaj depresji, która pojawia się po lecie. Spowodowana jest zmniejszeniem poziomu światła słonecznego i wywołuje spadek nastroju, rozregulowanie poziomu serotoniny i melaniny w organizmie, które odpowiadają za dobry humor i spokojny sen. Na szczęście jest kilka produktów, które powinny na stałe znaleźć się w twojej diecie i tych, które już dziś powinieneś z niej wyeliminować, aby cieszyć się dobrym humorem w okresie jesienno-zimowym. Oto one!
Warzywa
Jedz: paprykę czerwoną
Nie jedz: papryki zielonej
Zdziwiony? Przecież papryka to papryka. Wcale nie. W rzeczywistości czerwona papryka, ale tylko ta, która dojrzała na krzewie, a nie ta, która została zerwana jako niedojrzała, ma zdecydowanie wyższe stężenie składników odżywczych i witamin. Stwierdzono, że ma dwa razy więcej witaminy C i ponad ośmiokrotnie więcej witaminy A. Wyższe stężenie witamin pozwala poprawić nastrój i wspomóc układ odpornościowy, a także wyleczyć oznaki przeziębienia.
Przyprawy
Jedz: musztardę francuską
Nie jedz: majonezu. Zamień Omega-6 z ciężkiego majonezu na Omega-3 zawarte w musztardzie i zaaplikuj sobie natychmiastowy zastrzyk zdrowia psychicznego. Istotne jest, że Omega-6 jest związane z otyłością, cukrzycą i depresją. Badania z 2013 roku opublikowane w Journal of Nutrition potwierdziły, że wyższy poziom kwasów Omega-3 w stosunku do Omega-6 zapewnia niższe ryzyko wystąpienia depresji.
Przekąski
Jedz: pestki dyni
Nie jedz: gotowej mieszanki przekąsek. Pestki dyni to małe, chrupiące nasionka, których działanie porównuje się do działania prozacu. Są jednym z najlepszych źródeł magnezu oraz aminokwasów, które pomagają w produkcji serotoniny w mózgu. Wybierz je jako przekąskę na imprezę, zamiast gotowej mieszanki krakersów, precelków i orzeszków, które zawierają mnóstwo soli i tłuszczu.
Słodycze
Jedz: czekoladę z 85 proc. kakao
Nie jedz: czekolady mlecznej
Ciemna czekolada wspomaga twój mózg na cztery różne sposoby: zwiększa produkcję serotoniny, endorfin i hormonów, które zapewniają dobre samopoczucie; jest bogata w duże ilości witamin z grupy B i magnezu; zawiera niewielkie ilości kofeiny, która pomaga w krótkoterminowej koncentracji; zawiera też teobrominę, która wspiera serce i pozytywnie wpływa na układ krążenia. Pamiętajmy jednak, że nie zawsze napis na opakowaniu „ciemna czekolada” będzie faktycznie świadczył o tym, że ma ona dużą zawartość kakao. Najlepiej, jak zawsze, czytać etykietę ze składem produktu.
Napoje
Pij: herbatę rumiankową
Nie pij: napojów dietetycznych. W lecie twój zegar biologiczny działa najdokładniej - wie, kiedy "wysłać" organizm na wypoczynek, a kiedy pobudzić go do aktywności . Gdy nadchodzi jesień i zima, rozregulowuje się. Często pojawiają się problemy z zasypianiem. Badania pokazują, że picie rumianku wpływa korzystnie nie tylko na sen, ale także na poprawę funkcji poznawczych w ciągu dnia. Inne badania dowodzą natomiast, że osoby, które piją przynajmniej cztery puszki napojów dietetycznych dziennie, są o 30 proc. bardziej narażone na wystąpienie depresji ze względu na zawarty w nich sztuczny słodzik – aspartam.
Sałatka
Jedz: sałatę rzymską z sosem winegret
Nie jedz: sałatki Cezar. Chociaż jarmuż i szpinak podbijają serca smakoszy, to sałata rzymska bije je na głowę pod względem wartości odżywczych. Zawiera mnóstwo kwasu foliowego, który według fińskich badań pozwala uniknąć depresji. Niestety często podawana jest z sosem sałatkowym Cezar, w którym występuje składnik w największej mierze odpowiadający za depresję: Omega-6. Na duchu podniesie cię za to sos na bazie oliwy z oliwek, w którym znajdą się tłuszcze chroniące twoje serce.
Zamiana tych składników nie spowoduje wielkiej rewolucji w twojej diecie, ale sprawi, że rano będzie ci się chciało rozpocząć nowy dzień. Nie musisz wspomagać się suplementami diety na poprawienie humoru, wystarczy, że pójdziesz do sklepu i zrobisz zdrowe zakupy.