3 z 8Owsianka
Ludzie, którym zależy na szczupłej sylwetce, najczęściej rano sięgają po owsiankę. Wysoka zawartość błonnika sprawia, że przyspiesza ona metabolizm i przygotowuje układ pokarmowy na przyjęcie innych posiłków danego dnia.
Jedno z badań wykazało, że osoby, które spożywały dziennie mniej niż 6 g błonnika, na przestrzeni 10 lat zyskiwały na wadze średnio 4 kg więcej niż osoby, które jadły co najmniej 11 g błonnika. Inne badanie pokazało, że osoby z nadwagą, będące na diecie, jedząc owsiankę tracą na wadze szybciej, ponieważ płatki owsiane zaspokajają głód na dłużej.
Na kolejnej stronie znajdziesz WIDEO, z którego dowiesz się więcej na temat zdrowych zamienników masła
Zobacz także: Poszedł do fryzjera żeby obciąć włosy. Trzy dni później stracił czucie w ciele