6 zdrowotnych sekretów Japończyków. Dlatego są szczupli i długo żyją
Japonia jest krajem, w którym problem otyłości jest marginalny. Dla porównania, na otyłość we Francji cierpi 11 proc. społeczeństwa, podczas gdy w Japonii zaledwie 3 proc. Jeszcze gorzej jest w Polsce - według GUS aż 23 proc. kobiet i 25 proc. mężczyzn jest otyłych.
Sprawdźmy zatem, jaki jest japoński przepis na zgrabną sylwetkę. Co takiego robią Japończycy, że są szczupli i długo żyją?
Warto skorzystać z kilku ważnych zasad, by czuć się komfortowo i nie narzekać na różne dolegliwości, także te związane z nadwagą czy otyłością.
Sekrety Japończyków - mało tłuszczu
Japończycy opierają swoją dietę na rybach, soi, ryżu, świeżych warzywach i owocach, czyli na zdrowej diecie, która zawiera niewielkie ilości tłuszczu, który, jak powszechnie wiadomo, dostarczany organizmowi w nadmiarze odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej na narządach i w żyłach.
Z powodu zbyt dużych jego ilości we krwi wzrasta poziom cholesterolu i ryzyko chorób serca.
Sekrety Japończyków - małe porcje
Mieszkańcy Japonii od dzieciństwa przyzwyczajeni są do jedzenia niewielkich porcji. Zasada jest wręcz banalna, ale skuteczna: im mniejszy talerz, tym mniej zjesz.
Jeśli pragniesz zgubić zbędne kilogramy, zastosuj się do wspomnianej japońskiej reguły, którą potwierdza wiele psychologicznych badań. Lepiej zjadać mniejsze ilości pokarmów, a sięgać po nie częściej, by zredukować uczucie głodu niż od razu zjeść ogromną porcję ziemniaków czy makaronu.
Sekrety Japończyków - lekki olej
W japońskiej kuchni króluje lekki olej. Nie powinien on przyczyniać się do odkładania tłuszczu w organizmie.
Najlepiej zatem wybierać płynne oleje roślinne, np. oliwę z oliwek lub - tak jak Japończycy - olej sezamowy. Nie tylko jest zdrowy, ale także wyśmienicie podkreśla smak i aromat potraw.
Sekrety Japończyków - mało produktów mącznych
Japończycy nie jedzą chleba. Zamiast niego do każdej potrawy dodają ryż. W swoim menu unikają również wszelkiego rodzaju muffinek, ciast z jabłkami i bułeczek.
Produkty mączne sprzyjają odkładaniu się tłuszczu w organizmie i przyczyniają się do tycia. Jeśli zatem chcesz uniknąć "boczków" i niepotrzebnych kilogramów, unikaj też produktów mącznych. Postaw na ryż, kukurydzę, sałatki i świeże owoce.
Sekrety Japończyków - śniadanie
Idąc za przykładem mieszkańców Japonii, powinniśmy z bogatego w proteiny śniadania uczynić najważniejszy posiłek naszego dnia. To też sekret ich długowieczności i dobrego zdrowia.
Dzięki temu będziemy mieli energię, a przede wszystkim unikniemy podjadania przed obiadem. Zdrowe, pożywne, a zarazem lekkie śniadanie powinno stać się najważniejszym posiłkiem. Staraj się więc nie wybiegać rano głodna z domu i unikaj w przerwie jedzenia hamburgera na mieście. To prosta droga do nadwagi, wrzodów żołądka i skrócenia życia.
Sekrety Japończyków - deser
Wbrew pozorom Japończycy nie rezygnują z deseru. Uważają, że nie trzeba powstrzymywać się od jedzenia czekolady czy innych słodkości. Należy jedynie zachować umiar i nie jeść zbyt dużych porcji.
Kawałek czekolady lub słodki mus czekoladowy w odpowiednich ilościach nie powinny zaszkodzić twojej sylwetce, a mogą dodatkowo wpłynąć na wzrost cukru we krwi, skutkując lepszym nastrojem i zwiększeniem energii.