7 chorób, które powoduje nadużywanie alkoholu
Picie małych dawek alkoholu regularnie obniża np. stężenie fibrynogenu, czyli jednej z ważniejszych przyczyn zakrzepicy, która z kolei może prowadzić do zawału serca. Naukowcy z Emory University School of Medicine i Yale University School of Medicine w Stanach Zjednoczonych uzyskali taką wiedzę dzięki badaniu, do którego zaangażowali 2235 pacjentów. Okazało się, że umiarkowane, dzienne spożycie alkoholu (ok. 10 gram) zmniejsza ryzyko rozwinięcia się schorzeń serca.
Nadużywanie napojów wyskokowych niesie ze sobą jednak duże zagrożenie dla życia i zdrowia. Krótkofalowymi konsekwencjami przyjmowania zbyt dużych ilości alkoholu będzie np. kac oraz zatrucie alkoholem, natomiast długofalowymi - choroby przewlekłe.
Oto kilka przykładów schorzeń, na które narażają się osoby nadużywające alkoholu.
Na kolejnej stronie zobaczysz WIDEO
Zobacz także: Badania nie pozostawiają złudzeń. Zaburzenia potencji jednym z pierwszych objawów poważnej choroby
Anemia (niedokrwistość)
Anemia to dolegliwość, w której zmniejszona jest liczba czerwonych krwinek oraz hemoglobiny w osoczu krwi. Skutkiem tego jest spadek zdolności krwi do dostarczania odpowiedniej ilości tlenu do tkanek. W dłuższej perspektywie taka sytuacja prowadzi do pojawiania się kolejnych groźnych dla zdrowia chorób.
Alkohol wypłukuje z organizmu ważne składniki mineralne, w tym żelazo, które jest podstawowym składnikiem hemoglobiny. Niedokrwistość objawia się zmęczeniem, notorycznym uczuciem zimna, bólem głowy oraz rozdrażnieniem. Przyczynami anemii, oprócz nadużywania alkoholu, mogą być inne choroby przewlekłe, a także stosowanie niektórych leków.
Na kolejnej stronie zobaczysz WIDEO
Choroby układu krążenia
Naukowcy z Uniwersytetu w Tuluzie ustalili, że spożywanie ponad 50 g czystego alkoholu raz lub dwa razy w tygodniu, podwaja ryzyko zawału serca oraz zgonu spowodowanego innymi dolegliwościami układu krążenia.
Dodatkowo nadużywanie alkoholu prowadzi do nadciśnienia tętniczego oraz arytmii serca. Może spowodować także kardiomiopatię rozstrzeniową, czyli ciężką chorobę prowadzącą do niewydolności serca.
Na kolejnej stronie zobaczysz WIDEO
Cukrzyca
Cukrzyca jest chorobą, na którą cierpi ogromna liczba osób w krajach zachodniej cywilizacji. Badania NFZ, Natpol 2011 oraz analizy Receptometr Seguence z 2016 roku wykazały, że w Polsce choruje na cukrzycę około 2 mln 700 tys. osób, z czego 550 tys. o tym nawet nie wie.
Głównymi powodami cukrzycy są złe nawyki żywieniowe oraz brak ruchu. Ryzyko zachorowania na nią bardzo rośnie także przez nadużywanie alkoholu.
Napoje zawierające etanol powodują wystąpienie insulinoodporności, czyli obniżają wrażliwość organizmu na insulinę. Insulina to hormon wytwarzany przez trzustkę. Ma za zadanie regulować poziom cukru we krwi.
Naukowcy z Icahn School of Medicine w Nowym Jorku ustalili, że alkohol powoduje zakłócanie pracy receptorów insulinowych poprzez wywoływanie stanów zapalnych w mózgu, konkretnie w podwzgórzu. Alkohol w nadmiarze prowadzi także do zapalenia trzustki, czyli dolegliwości powodującej cukrzycę.
Na kolejnej stronie zobaczysz WIDEO
Dna moczanowa (podagra)
Głównymi czynnikami rozwoju dny moczanowej są złe nawyki żywieniowe, w tym zbyt duża ilość alkoholu. Na zachorowanie na podagrę wpływa hiperurykemia. Polega to na nadmiernym stężeniu kwasu moczowego w osoczu krwi, które spowodowane jest zmniejszonym wydalaniem go przez nerki. W ten sposób niewydalony kwas moczowy odkłada się w ścięgnach i stawach, tworząc kryształki moczanu jednosodowego. Alkohol przeszkadza w usuwaniu kwasu moczowego z osocza krwi, ponieważ nerki skupiają się na usuwaniu właśnie alkoholu, a nie kwasu moczowego. Taka sytuacja powoduje pojawienie się stanu zapalnego. Osoby, które cierpią na hiperurykemię, powinny wyłączyć z diety produkty bogate w puryny. Są to związki, które poprzez proces metaboliczny tworzą kwas moczowy. Duże ilości puryn zawiera np. piwo.
Na kolejnej stronie zobaczysz WIDEO
Zobacz także: Choroba brudnych rąk atakuje. W tym roku zachorowało już 1426 osób. Zobacz, jak się ochronić
Nowotwory
Alkohol jest obok azbestu, kadmu oraz formaldehydu zaliczany do 1 grupy substancji powodujących nowotwory, według Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem. Temat został dosyć dobrze zbadany, aby stwierdzić, że nadużywanie alkoholu zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory. Nie ma znaczenia, jaki rodzaj alkoholu będzie spożywany.
Mieszankę prawdziwie śmiertelną stanowi zwłaszcza łączenie alkoholu z innymi używkami, np. paleniem papierosów. Ryzyko pojawienia się raka rośnie wraz z dawką alkoholu. Osoby pijące duże ilości alkoholu najbardziej narażone są na raka jelita, wątroby, krtani, przełyku, a w przypadku kobiet - raka piersi. Picie alkoholu w dużych ilościach zwiększa ryzyko zachorowania na co najmniej 7 rodzajów nowotworów.
Alkohol podrażnia śluzówkę przełyku oraz układu pokarmowego, powodując stany zapalne. Niebezpieczny jest także aldehyd octowy, który pojawia się w organizmie pod wpływem alkoholu. Alkohol powoduje także zwiększenie masy ciała, co również jest czynnikiem powodującym nowotwory.
Na kolejnej stronie zobaczysz WIDEO
Zobacz także: "Ocknijmy się!". Dramatyczna relacja z wypadku oczami ratownika medycznego
Refluks
Podobnie jak w przypadku cukrzycy, refluks jest prawdziwą zmorą zachodnich cywilizacji. Bardzo wiele osób odczuwa od czasu do czasu zgagę czy też pieczenie w gardle, spowodowane cofaniem się kwasu żołądkowego. Jeżeli tego typu dolegliwości pojawiają się systematycznie i nabierają charakteru przewlekłego, wówczas można mówić już o refluksie.
Są dwie głównie przyczyny pojawienia się tej choroby. Pierwszym powodem są uwarunkowania anatomiczne i np. przepuklina rozworu przełykowego. Drugim natomiast są złe nawyki żywieniowe i styl życia. Produktem, który bardzo często powoduje zgagę i pieczenie w gardle, jest właśnie alkohol. Etanol powoduje rozluźnienie zwieraczy przełyku, dlatego też kwas żołądkowy często cofa się do gardła, powodując jego podrażnienie. Uszkodzona śluzówka prowadzi do reflusku, a w dłuższej perspektywie istnieje zagrożenie nawet nowotworem przełyku.
Na kolejnej stronie zobaczysz WIDEO
Zobacz także: Mleczko pszczele pomoże w leczeniu. Badania naukowe potwierdzają niezwykłe właściwości
Uszkodzenia wątroby
Wątroba jest na pierwszej linii walki z alkoholem w organizmie. Jest ona miejscem, gdzie dokonuje się metabolizm etanolu. Dlatego też wątroba jest organem, który bardzo cierpi w przypadku nadużywania alkoholu. Mimo tego, mechanizmy pojawiania się chorób tego narządu spowodowanych nadużywaniem alkoholu, nadal nie są dokładnie zbadane.
Naukowcy uważają, że szkodliwy wpływ alkoholu na wątrobę ma aldehyd octowy, który jest wywołany przez napoje wyskokowe. Innym powodem wskazywanym przez specjalistów, może być stres oksydacyjny, czyli utrata zdolności organizmu do usuwania nadmiaru wolnych rodników, które z kolei uszkadzają tkanki narządów wewnętrznych.
Stopień niekorzystnych zmian w wątrobie spowodowany nadużywaniem alkoholu jest inny dla każdego człowieka. Rolę odgrywa tutaj uwarunkowanie genetyczne, płeć, czy też przynależność etniczna. Są jednak skutki charakterystyczne, które występują u bardzo wielu osób, np. stłuszczenie wątroby, które występuje aż u 90 proc. osób. Dolegliwość ta polega na gromadzeniu się w komórkach kropli tłuszczu. Zmiany te są odwracalne, wymagają jednak odstawienia alkoholu oraz odpowiedniej kuracji. Kolejnym stadium jest alkoholowe zapalenie wątroby. Podobnie jak stłuszczenie wątroby, może być odwracalne. Ostatnim stadium, które nie jest już odwracalne, jest marskość wątroby. Jest to zniszczenie struktury narządu i upośledzenie trwałe jego funkcji.
Źródła
- kobieta.onet.pl