Oto 6 posiłków i produktów, które są niebezpieczne dla życia. Mimo , że są trujące, ludzie chętnie po nie sięgają
Preferencje kulinarne na całym świecie są bardzo zróżnicowane. Coś, co dla mieszkańców Australii będzie przysmakiem, dla ludzi z Europy wzbudzało będzie odruch wymiotny. Ludzie potrafią jeść przeróżne, nietypowe rzeczy, które są często przysmakiem tylko lokalnej społeczności.
Bardzo wiele potraw lub przekąsek, oprócz tego, że dobrze smakuje, niesie ze sobą także bardzo duże zagrożenie dla zdrowia i życia. Oczywiście wszystko zależy od tego, czy dobrze się je przygotuje. Czy podejmiesz ryzyko i spróbujesz potencjalnie zagrażającej życiu potrawy tylko po to, aby poczuć jej dobry smak?
Oto kilka przykładów potraw, które przygotowane w nieodpowiedni sposób, mogą bardzo zaszkodzić naszemu zdrowiu, a nawet spowodować śmierć.
Na kolejnej stronie zobaczysz WIDEO, dotyczące niebezpieczeństwa związanego ze spożywaniem przypalonego jedzenia
Zobacz także: Badania nie pozostawiają złudzeń. Zaburzenia potencji jednym z pierwszych objawów poważnej choroby
Rabarbar
Zapewne wiele osób zna smak kompotu z rabarbaru albo w młodości lubiło zjadać go z dodatkiem cukru. Chętnie używamy go również przy pieczeniu ciast. Bardzo istotne jest, aby pamiętać, że jadalne są tylko łodygi tego warzywa. Pozostałe części rabarbaru, czyli liście oraz korzenie, są trujące.
Zawierają one kwas szczawiowy, czyli toksynę, której niewielka ilość spowoduje pojawienie się nudności oraz osłabienia organizmu. Większe ilości spożytych części liści oraz korzeni rabarbaru, mogą nawet trwale uszkodzić wątrobę i nerki. Trzeba bardzo uważać przy przygotowywaniu potraw z rabarbarem, aby dokładnie usunąć zarówno korzeń, jak i liście. Handlować można również tylko oczyszczonymi łodygami rabarbaru.
Zobacz także: Te dzieci zasłużyły na miano superbohaterów!
Ryba w ługu
Lutefisk to tradycyjna potrawa pochodząca ze Skandynawii. Jest to dorsz marynowany w roztworze z ługu sodowym. Ług sodowy jest substancją silnie żrącą. Używa się go na przykład do przeczyszczania odpływów, produkcji biopaliw oraz do tępienia chwastów. Ług w kontakcie ze skórą spowoduje poważne poparzenia, w zetknięciu z błonami śluzowymi oczu i języka, spowoduje ślepotę i utratę zmysłu smaku.
Po kilku dniach marynowania w ługu, ryby przemywane są wodą i następnie poddaje się je obróbce cieplnej, aby pozbyć się substancji chemicznej. Musi być to zrobione bardzo dokładnie i przez osobę, która się na tym zna. Jeżeli ryba nie zostanie dokładnie oczyszczona, grozi spożywającemu ją śmiertelne niebezpieczeństwo. Takie przypadki były już odnotowywane.
Na kolejnej stronie zobaczysz WIDEO, dotyczące najbardziej kalorycznych potraw na świecie
Najostrzejsze papryki świata
Papryka o nazwie Naga Jolokia jest wpisana do księgi Rekordów Guinnessa. Uznawana jest ona za najostrzejszą paprykę świata. Jest w niej pełno kapsaicyny, która jest bardzo niebezpieczna. Używana jest w kuchni w bardzo minimalnych ilościach, ponieważ nawet jeden gram tej papryki, może doprowadzić do śmierci. Bardzo chętnie i w dużych ilościach używane są w rolnictwie, np. do odstraszania zwierząt, które zjadały uprawy.
Zobacz także: Choroba brudnych rąk atakuje. W tym roku zachorowało już 1426 osób. Zobacz, jak się ochronić
Nasiona moreli
Nie ma wielu regionów na świecie, w których jadłoby się nasiona moreli. Zdarza się nam jednak zjadać pestki innych owoców, np. wiśni czy czereśni. Takie miejsca w Europie, w których zjada się pestki moreli, występują np. w Turcji. Tam też odnotowywano śmiertelne zatrucia po ich zjedzeniu.
Ogólnie nasiona wielu owoców takich jak np. śliwki, wiśnie oraz jabłka, mają w sobie małe ilości amigdaliny, która to w procesie trawienia powoduje powstanie trującego cyjanowodoru. Można powiedzieć, że dopóki ktoś nie zdecyduje się na żywienie samymi pestkami, nie ma raczej powodów do obaw. Można też być spokojnym o nasiona jabłek, które zdarza się zjadać w większych ilościach nawet przypadkowo. Przez to, że są połykane w łupinkach, nie stanowią zagrożenia.
Zobacz także: Napój, który pomoże zerwać z nałogiem palenia papierosów
Maniok
Maniok to roślina uprawna powszechnie występująca w Afryce, Ameryce Południowej, Azji oraz Karaibach. Najwięcej manioku produkuje Nigeria. Istnieje wiele odmian tego warzywa, przy czym słodkie odmiany są mniej trujące od gorzkich. Pod żadnym pozorem nie można jeść manioku surowego, ponieważ zawiera on trujące glikozydy: linamarin i lotaustralin. Łatwo przemieniają sie one w trujący kwas pruski. Brak ostrożności może zakończyć się śmiercią lub chorobą konzo, która wyrządza szkody w układzie nerwowym i powoduje trwałe kalectwo.
Usuwanie toksyn dokonuje się na różne sposoby, w zależności od regionów. W zachodniej Afryce bulwy manioku wkłada się na 3 dni do wody. Inną metodą jest starcie go i podsmażenie na oleju palmowym. Mimo że społeczności, które na co dzień spożywają maniok, znają techniki usuwania z nich toksyn, często jednak dochodzi do tragedii.
Jedzenie żywej ośmiornicy
Pochodząca z kuchni koreańskiej potrawa o nazwie San-nakji, jest jedną z najbardziej wykwintnych oraz najdroższych. Głównym składnikiem jest tutaj pokrojona ośmiornica. Może nie byłoby w tym nic nadzywczajnego, gdyby nie fakt, że ta ośmiornica w chwili podawania na stół, jest nadal żywa. Smakosze uważają, że w ten sposób podana, ma jeszcze bardziej wykwintny smak.
Istnieje jednak spore ryzyko z tym związane. Spożywanie jej macek, które nadal się zawijają, mogą doprowadzić do uduszenia. Takie przypadki były odnotowywane dosyć często. Zaleca się dużą ostrożność w spożywaniu San-nakji.