7 faktów na temat syropu glukozowo-fruktozowego
Badania amerykańskich naukowców potwierdziły, że długotrwałe stosowanie syropu glukozowo-fruktozowego zwiększa przyrost masy ciała. Dowodem na to jest eksperyment, w którym przez około pół roku badanym podawano produkty, w których znajdowała się znaczna ilość syropu.
Jak wiadomo, każdy cukier przyczynia się do zwiększenia tkanki tłuszczowej. Jednakże ta substancja ma to do siebie, że jest ukryta w wielu produktach, a my jako konsumenci nie mamy o tym pojęcia. Czytanie etykiet powinno wejść nam w nawyk.
Przeczytaj również: Nadwaga może sprzyjać zdrowiu? Będziesz w szoku!
Cukrzyca
Badania potwierdziły fakt występowania cukrzycy typu 2 u osób, które spożywają znaczną ilość produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy. Jego nadużywanie powoduje, że w krwi wzrasta stężenie glukozy, po czym automatycznie nasila się wydzielanie insuliny.
Przeczytaj również: Najlepsze zioła na cukrzycę. Pomagają również pozbyć się kilogramów
Dna moczanowa
W trakcie metabolizmu fruktozy powstaje substancja, z której wydziela się kwas moczowy w nadmiernych ilościach. Podczas gdy jest go za dużo, odkłada się w stawach i okołostawowej powodując stan zapalny. W wyniku tego, jest zagrożenie powstania dny moczanowej, którego pierwszym objawem będzie uporczywy ból stawów.
Przeczytaj również: Wskazują na dnę moczanową. Najczęściej bagatelizowane objawy
Nadciśnienie tętnicze
Za powstanie tego schorzenia również odpowiedzialne jest zbyt duże wytwarzanie kwasu moczowego. Obkurcza on światła naczyń, a co za tym idzie wrasta ciśnienie tętnicze, którego podwyższenie jest bardzo niebezpieczne dla naszego organizmu i może powodować kolejne problemy zdrowotne.
Przecytaj również: Oto najlepsze zioła na nadciśnienie
Choroby układu sercowo-naczyniowego
Podczas przesadnego dostarczania syropu do naszego organizmu mamy do czynienia ze zwiększeniem stężenia triglicerydów oraz frakcji cholesterolu we krwi. Negatywnym tego skutkiem może być przewlekła niewydolność serca, choroba wieńcowa, udar mózgu, a nawet zawał serca.
Przeczytaj również: Nietypowe zaburzenie, które może świadczyć o chorobie serca
Stłuszczenie wątroby
Spożywając produkty zawierające w swoim składzie syrop glukozowo-fruktozowy jesteśmy również narażeni na nieprawidłowe funkcjonowanie wątroby. Kiedy dochodzi do przemiany materii, fruktoza nasila syntezę kwasów tłuszczowych. W wyniku tego, istnieje niebezpieczeństwo powstania marskości wątroby, a nawet jej niewydolności.
Przeczytaj również: Cenna przyprawa. Czy to lekarstwo na raka wątroby?
Nowotwory
Co prawda badania dotyczące występowania raka po nadmiernym stosowaniu syropu nie są do końca wyjaśnione, dlatego że proces ten jest bardzo złożony i wpływa na niego wiele innych czynników. Warto jednak wiedzieć, że jeśli spożywanie tego składnika prowadzi do wyżej wymienionych chorób, to zwiększone jest również ryzyko powstania raka.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Przeczytaj również: Te nowotwory możesz odziedziczyć