Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Ziemniaki to jeden z podstawowych produktów w naszej kuchni. Zwykle przygotowujemy je jako dodatek do dania głównego, obierając bulwy, aby następnie ugotować, upiec, usmażyć czy zrobić z niego purée.

Niestety, w ten sposób pozbawiamy ziemniaki aż 20 proc. wartościowych składników. Błonnik, minerały i witamina B znajdują się właśnie w skórce kartofli.

Zamiast obierać, dokładnie wyszoruj skórkę za pomocą szczoteczki lub specjalnych szorstkich rękawiczek do warzyw.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie ziemniaków / Shutterstock
Sylwia Stachura

/ 6Bakłażan

Ciemnofioletowa skórka bakłażana zawiera przeciwutleniacz o nazwie nasunin. Chroni on komórki przed wolnymi rodnikami, które wywołują choroby i wpływają na procesy starzenia.

Bakłażan to popularne warzywo we Włoszech, coraz częściej doceniane również w naszym kraju. Zwykle podaje się je smażone lub pieczone, ale nigdy nie należy go obierać ze skórki.

/ 6Pasternak

Obraz
© Zdjęcie pasternaku / Shutterstock

Pasternak to cenne, zimowe warzywo, które zapachem przypomina pietruszkę, a smakuje podobnie do marchewki. Ma wiele właściwości leczniczych – pobudza trawienie, reguluje krążenie krwi i działa uspokajająco.

Większość cennych składników znajduje się w skórce, dlatego w sałatkach i zupach korzystaj z nieobranego pasternaku.

/ 6Ogórek

Zielona skórka skrywa wiele antyoksydantów oraz błonnik, dlatego warto zmienić przyzwyczajenia i jeść ogórki w całości, bez obierania. Sam miąższ nie ma zbyt wielu cennych składników.

Znacznie więcej jest ich właśnie w ciemnozielonej osłonce. To ona jest źródłem steroli, które obniżają poziom cholesterolu i pozytywnie wpływają na układ krążenia.

Dzięki temu chronią organizm przed rozwojem groźnych chorób, takich jak miażdżyca czy nadciśnienie tętnicze.

/ 6Marchew

Obraz
© Zdjęcie marchewki / Shutterstock

Przeciwutleniacze niezbędne dla naszego zdrowia znajdują się w skórce i tuż pod nią. Właśnie dlatego zamiast ją usuwać, porządnie wyszoruj marchew.

Jeśli chcesz jeść ją ze skórą, staraj się kupować organiczne warzywa. Będziesz mieć pewność, że nie zawierają pestycydów i szkodliwych substancji.

/ 6Bataty

Obraz
© Zdjęcie batatów / Shutterstock

Bataty to słodkie ziemniaki pochodzące z Ameryki Środkowej i Południowej. Mają pomarańczową lub czerwoną skórkę, słodki smak i miękki, delikatny miąższ.

Są niskokaloryczne i zawierają dużo witaminy A, C, B6, błonnika oraz żelaza, potasu i manganu. Najwięcej tych wartości znajduje się właśnie w skórce, dlatego przygotowując z nich pieczone frytki lub dodając je do gulaszu, nie należy się jej pozbywać.

/ 6Jabłka

Obraz
© Zdjęcie jabłek / Shutterstock

Skórka jabłka jest bogata w błonnik, dzięki któremu czujemy się nasyceni i lepiej trawimy pożywienie. Występują w niej również witaminy A, K, C.

W miąższu tuż pod skórką jest najwięcej cennych składników, które tracimy, obierając te pyszne owoce. Zamiast zdejmować skórę przed jedzeniem, po prostu porządnie umyj jabłko.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka