Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki
Ziemniaki to jeden z podstawowych produktów w naszej kuchni. Zwykle przygotowujemy je jako dodatek do dania głównego, obierając bulwy, aby następnie ugotować, upiec, usmażyć czy zrobić z niego purée.
Niestety, w ten sposób pozbawiamy ziemniaki aż 20 proc. wartościowych składników. Błonnik, minerały i witamina B znajdują się właśnie w skórce kartofli.
Zamiast obierać, dokładnie wyszoruj skórkę za pomocą szczoteczki lub specjalnych szorstkich rękawiczek do warzyw.
Bakłażan
Ciemnofioletowa skórka bakłażana zawiera przeciwutleniacz o nazwie nasunin. Chroni on komórki przed wolnymi rodnikami, które wywołują choroby i wpływają na procesy starzenia.
Bakłażan to popularne warzywo we Włoszech, coraz częściej doceniane również w naszym kraju. Zwykle podaje się je smażone lub pieczone, ale nigdy nie należy go obierać ze skórki.
Pasternak
Pasternak to cenne, zimowe warzywo, które zapachem przypomina pietruszkę, a smakuje podobnie do marchewki. Ma wiele właściwości leczniczych – pobudza trawienie, reguluje krążenie krwi i działa uspokajająco.
Większość cennych składników znajduje się w skórce, dlatego w sałatkach i zupach korzystaj z nieobranego pasternaku.
Ogórek
Zielona skórka skrywa wiele antyoksydantów oraz błonnik, dlatego warto zmienić przyzwyczajenia i jeść ogórki w całości, bez obierania. Sam miąższ nie ma zbyt wielu cennych składników.
Znacznie więcej jest ich właśnie w ciemnozielonej osłonce. To ona jest źródłem steroli, które obniżają poziom cholesterolu i pozytywnie wpływają na układ krążenia.
Dzięki temu chronią organizm przed rozwojem groźnych chorób, takich jak miażdżyca czy nadciśnienie tętnicze.
Marchew
Przeciwutleniacze niezbędne dla naszego zdrowia znajdują się w skórce i tuż pod nią. Właśnie dlatego zamiast ją usuwać, porządnie wyszoruj marchew.
Jeśli chcesz jeść ją ze skórą, staraj się kupować organiczne warzywa. Będziesz mieć pewność, że nie zawierają pestycydów i szkodliwych substancji.
Bataty
Bataty to słodkie ziemniaki pochodzące z Ameryki Środkowej i Południowej. Mają pomarańczową lub czerwoną skórkę, słodki smak i miękki, delikatny miąższ.
Jabłka
Skórka jabłka jest bogata w błonnik, dzięki któremu czujemy się nasyceni i lepiej trawimy pożywienie. Występują w niej również witaminy A, K, C.
W miąższu tuż pod skórką jest najwięcej cennych składników, które tracimy, obierając te pyszne owoce. Zamiast zdejmować skórę przed jedzeniem, po prostu porządnie umyj jabłko.