7 powodów, dla których warto spożywać komosę ryżową
Zawiera szereg składników odżywczych
W naturze komosa to rodzaj jednorocznej rośliny, występującej w Ameryce Południowej. Znajduje się w niej białko, błonnik oraz liczne minerały. Nieobecność glutenu jest dodatkową zaletą tego produktu, gdyż coraz więcej osób cierpi na nietolerancję tej substancji.
Bogactwo przeciwutleniaczy
Zawarte w komosie ryżowej silne przeciwutleniacze, takie jak kwercetyna oraz kemferol, wywierają korzystny wpływ na zdrowie. Składniki te wzmacniają odporność układu sercowo-naczyniowego i wykazują właściwości przeciwzapalne. Poza tym chronią skórę przed działaniem wolnych rodników, związków odpowiedzialnych za przyspieszenie starzenia się skóry.
Źródło błonnika
Błonnik to niezwykle cenny składnik dla układu pokarmowego, gdyż reguluje perystaltykę jelit. Niedostateczna ilość błonnika w diecie może przyczynić się do wystąpienia uporczywych zaparć, dlatego komosę docenią zapewne osoby, których przemiana materii jest powolna, a problemy z wypróżnieniami uprzykrzają im życie.
Źródło aminokwasów
Aminokwasy stanowią grupę składników odżywczych niezbędnych dla prawidłowego przebiegu wielu procesów zachodzących w organizmie człowieka. Komosa ryżowa zawiera w składzie szereg tych cennych związków.
Niski indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny jest miarą, która określa zdolność danej grupy żywności do podniesienia poziomu cukru we krwi. Korzystne dla zdrowia są produkty o niskim indeksie, gdyż dzięki temu nie dochodzi do wystąpienia tzw. wilczego głodu. Poza tym badania kliniczne potwierdzają, że żywność o niskim indeksie glikemicznym może nas uchronić przed nadwagą i otyłością, gdyż dzięki niej mniej podjadamy pomiędzy posiłkami.
Bogate źródło minerałów
W komosie ryżowej można znaleźć cenne dla zdrowia pierwiastki, takie jak magnez, potas, żelazo oraz cynk. Regularne jej spożywanie może zapobiec niedoborom minerałów w organizmie.
Różnorodne możliwości przyrządzania
Komosę ryżową można spożywać z odrobiną soli bądź łączyć ją z sałatkami i warzywami. Można również przyrządzić słodką wersję komosy z dodatkiem suszonych owoców.